Voor beleidsambtenaren, vitaliteitscoaches, teamleiders en bestuurders bij gemeenten, provincies, (sport)bonden en sport- en welzijnsorganisaties, startte in mei 2021 de Athletic Skills Model (ASM)-beleidsopleiding. Tijdens deze opleiding werkten zij aan een eigen plan van aanpak voor een goede en duurzame implementatie van het ASM in het lokale sport- en beweegbeleid. Op 4 november 2021 sloot de eerste lichting deelnemers de opleiding af, door hun eigen plannen te pitchen voor de andere deelnemers en een vakjury. De winnares was Sybrigje Westerhof, die het ASM ziet als de ultieme katalysator voor het stimuleren van meer vitaliteit en beweegvaardigheid in Zeewolde.
Sport & Strategie
Door: Luc Keersmeakers
Lees het origineel op Sport & Strategie
Naast haar werk in het buurtsportteam is Westerhof binnen en buiten Zeewolde actief voor allerlei sport- en beweeginstanties- en platformen. Zo is ze is onder andere betrokken bij het lokale sportakkoord en fungeert ze als opleider bij de Atletiekunie. Namens de gemeente Zeewolde wilde ze graag de ASM-beleidsopleiding volgen. “Het ASM kan een vertrekpunt zijn voor een gemeenschappelijke en breed gedragen visie op een leven lang sport, bewegen en in het bijzonder een breed motorische ontwikkeling. De gemeente zegde toe en toonde daarmee vertrouwen in mijn plannen.”
Vocabulaire
Voor de oorsprong van het plan van Westerhof gaan we een aantal jaar terug in de tijd. In de periode tussen 2015 en 2017 zou Zeewolde Atletiek een nieuwe accommodatie krijgen. “Atletiek is de basis van bewegen”, vertelt Westerhof. “Springen, gooien, rennen, alle vormen van bewegen zitten erin. We wilden een accommodatie realiseren waarin we op alle mogelijke manieren de motorische vaardigheden konden trainen. Voor elk hekje dat geplaatst zou worden, wilden we kijken naar wat voor kansen het met zich meebracht. Het ASM had het vocabulaire voor iets waar wij al langer naar streefden.”
Gelijktijdig aan die aanstaande bouw van de atletiekbaan, lagen er in Almere plannen voor een Skills Garden. “Toen wij bij het ingenieursbureau en de aannemer aandrongen op onze gewenste atletiekaccommodatie, bleek een aantal mensen uit het bouwteam óók bij de realisatie van de Skills Garden in Almere aan tafel te zitten. Nieuw en onbekend als het was, kwam het in Zeewolde nog niet uit de verf. Of beter gezegd, op het tekenpapier. Maar in Almere zagen ze het!”
De volgende stap
Westerhof gaf niet op. Dromen, durven, doen én drammen, zo vertelde ze in haar pitch, want ze geloofde nog altijd heilig in de waarde van het ASM voor sport en bewegen in het algemeen en voor de sport in Zeewolde in het bijzonder. “Het is voor verenigingen lastig om een volgende stap in hun ontwikkeling te zetten. De orde van de dag neemt al voldoende tijd in beslag. Tegelijkertijd zie ik dat veel verenigingen warmlopen voor het ASM. Als het daarover gaat, zit opeens iedereen rechtop. Ze herkennen het, begrijpen het en willen er eigenlijk wel iets mee doen. Daarin vinden ze elkaar en dat is de gemeenschappelijke deler die de sport samen kan brengen. Het ASM is een ingang om die verenigingen te bereiken, het is één van de kapstokken om ons gesprek aan op te hangen over de kwaliteit van bewegen en hoe we dit in Zeewolde samen naar een hoger niveau kunnen tillen.”
Eerst inhoud, dan spullen
Sommige verenigingen sturen een of meerdere trainers al wel naar een ASM-cursus. Veel van hen staan ervoor open, maar alleen de opleiding volgen is niet voldoende. “De verenigingen en trainers moeten het ASM vervolgens omzetten naar een andere manier van training geven en misschien ook wel naar een andere inrichting van het aanbod. Wie het ASM goed begrijpt, kan het toepassen zonder meteen een Skills Garden of Playground aan te willen leggen. Het gaat allereerst om de inhoud, dan pas om de spullen. Via het ASM komen we tot de kern van waardevol training geven: een training op basis van motorisch en differentieel leren, vol plezier!”
Om ervoor te zorgen dat trainers het ASM op de juiste manier inzetten, zouden er coaches kunnen worden aangesteld die het gedachtegoed kennen en bij verenigingen langsgaan om te kijken naar hoe het ASM mogelijk nóg beter kan worden geïntegreerd. Ook kunnen zij de verenigingen stimuleren om gebruik te gaan maken van elkaars aanbod. Zo kan uiteindelijk de gewenste uitwisseling tussen verschillende sportaanbieders ontstaan. “De judoka’s gaan dan eens zwemmen, de jeu de boules-groepen gaan een keer voetballen en de hockeyers gaan handballen. Het ASM moet niet fungeren als hobby of uitspatting van een individuele sportaanbieder, maar als integraal onderdeel van het beleid.”
In elkaar grijpen
Parallel aan de aanvliegroute om de beweegvaardigheid via sportaanbieders en het ASM te verbeteren, heeft Zeewolde ook nog een route uitgestippeld via scholen en eerstelijns zorg als fysiotherapeuten. “Neem bijvoorbeeld de MQ-scan, waarmee je inzicht krijgt in de motorische vaardigheden van basisschoolkinderen. Het zou fantastisch zijn als we die in heel Zeewolde kunnen inzetten, maar het gaat vervolgens wel om wat je met die resultaten doet. Iedereen rondom het kind zou als een keten moeten samenwerken. Daar horen ook weer de sportaanbieders bij. En als trainers, verenigingen, buurtsportcoaches, clubkadercoaches, vakleerkrachten bewegingsonderwijs, fysiotherapeuten en alle anderen in het sport- en beweegdomein in Zeewolde op dezelfde manier gaan werken, grijpen langzaamaan alle verschillende radartjes in elkaar.”
Als het vervolgens zover is dat het ASM in Zeewolde inderdaad dient als katalysator van een gemeenschappelijke visie op sport en bewegen, is het tijd voor de borging. De toepassing van het ASM moet onderhouden worden. “Dat kan bijvoorbeeld met de Maand van de Motoriek. Dan breng je het ASM weer eens onder de aandacht, vraag je trainers, fysiotherapeuten en LO-docenten hoe zij hun trainingen en lessen vormgeven aan de hand van de Schijf van 10!. Door het delen van hun mooiste voorbeelden krijgt iedereen weer een flinke dosis inspiratie. Buiten zo’n week om hebben we in Zeewolde een actief buurtsportteam, dat de boel kan blijven prikkelen.”
ASM-introductieavond
Haar ideaalplaatje heeft Westerhof dus duidelijk voor ogen, al langere tijd. De ASM-beleidsopleiding bood haar het afgelopen half jaar de bouwsteentjes om het plan ook daadwerkelijk naar buiten te brengen en anderen te overtuigen. Dat laatste is gelukt, want ze mag zich de trotse winnaar noemen van de eerste lichting deelnemers aan de ASM-beleidsopleiding. Het gewonnen starterspakket levert haar onder meer een introductieavond van het ASM in Zeewolde. Deze introductieavond stond ongeacht de winst al op de planning, want het moet het plan van Westerhof een stevige duw in de goede richting geven. “Ik weet zeker dat er veel belangstelling voor is en dat meer verenigingen iemand naar een ASM-cursus zullen sturen. Als een paar mensen het straks omarmen en toepassen, gaat het groeien. Zij worden dan onbewust een soort ambassadeur en zullen elkaar vinden, inspireren en van elkaar leren.”
Aanjager en verbinder
Daar blijft het echter niet bij. Met het starterspakket mag Westerhof ook twee ASM-opleidingen weggeven. “Die willen we vergeven aan trainers die echt niet kunnen wachten om de opleiding te volgen. We gaan ze natuurlijk wel uitdagen, ze moeten de opleiding niet alleen voor zichzelf volgen. Ze moeten een goed plan hebben. Wat gaan ze doen met het ASM? En hoe gaan we er in Zeewolde van profiteren? We willen er dus wel iets voor het grotere geheel voor terug. Binnen drie of vier jaar verwachten we mooie resultaten te zien, als alles op een natuurlijke, procesmatige manier in elkaar geschoven of aan het schuiven is. Dan gaan we in Zeewolde de dingen echt om de juiste redenen en op de juiste manier doen, met het ASM als eerste aanjager en verbinder.”