Whitepaper Kenniscentrum sport & bewegen: ‘Van jongs af aan vaardig in bewegen’

Whitepaper Kenniscentrum sport & bewegen: ‘Van jongs af aan vaardig in bewegen’

‘Van jongs af aan vaardig in bewegen is een van de zes pijlers van het Nationaal Sportakkoord. Kenniscentrum sport & bewegen schreef na uitvoerig onderzoek en analyse een whitepaper over beter leren bewegen. Met deze whitepaper wil Kenniscentrum Sport overzicht en inzicht creëren in wat beter leren bewegen is en professionals stimuleren vanuit meerdere kanten over dit vraagstuk na te denken en te handelen (integrale visie en aanpak). In de wetenschappelijke verdieping is het Athletic Skills Model opgenomen als een van de wetenschappelijke modellen en theorieën die het belang van bewegen vanaf jonge leeftijd aantonen en onderschrijven.

"Deze whitepaper richt zich op professionals die de kwaliteit én het plezier in sport en bewegen bij kinderen en jongeren van 0-18 jaar willen vergoten"

Athletic Skills Model

“In Nederland wordt het Athletics Skills Model van Savelsbergh en Wormhoudt steeds vaker gebruikt voor lokaal beleid. Het ASM gaat uit van het stimuleren van een brede motorische ontwikkeling door middel van het aanleren van alle Basic Movement Skills (BMS), 7 coördinatieve vermogens (Coordinative Abilities (CA)) en fysieke randvoorwaarden (Conditions of Movement (COM)). Plezier is belangrijk in het ontwikkelen tot een goede veelzijdige beweger. De Athletic Skills Company verzorgt trainingen tot instructeur voor trainers uit de sport, leraren bewegingsonderwijs en fysiotherapeuten.”

Naast het Athletic Skills Model als oplossing voor beter leren bewegen en als visie voor lokaal sportbeleid, komt ook het begrip Physical Literacy terug in de whitepaper als raamwerk voor een leven lang actief. René Wormhoudt en Prof. dr. Geert Savelsbergh publiceerde onlangs in het Franstalige ‘Movement Sport Sciences’ een internationaal blad hun visie op de ontwikkeling van Creativiteit en het Athletic Skills Model voor het verbeteren van physical literacy als basis voor talentontwikkeling. Lees hier het artikel ‘Creating adaptive athletes: the athletic skills model for enhancing physical literacy as a foundation for expertise’ door Wormhoudt en Savelsbergh

Deel dit bericht:

NIEUWSBRIEF

Gratis elke maand het laatste nieuws, actuele ontwikkelingen, interessante artikelen en opvallende berichten rondom het Athletic Skills Model op een rij in je mailbox.