Terugblik week van de motoriek (incl. webinar terugkijken)

Terugblik week van de motoriek (incl. webinar terugkijken)

Van 5 t/m 9 oktober organiseerde Kenniscentrum Sport en Bewegen de week van de motoriek. Een week in het teken van motoriek voor de jeugd. Het ontwikkelen van een goede motoriek en veelzijdig bewegen is een belangrijk speerpunt in het Athletic Skills Model (verder aangegeven als ASM). Sinds de publicatie van het ASM in 2012 is er steeds meer aandacht voor de negatieve effecten van beweegarmoede bij de jeugd, jongeren, volwassenen én ouderen. Veelzijdig bewegen middels de Schijf van 10! van het ASM biedt een oplossing voor een fitter, gezonder en beter presterend Nederland. Deze Schijf van 10! kan o.a. worden toegepast voor een breed motorische ontwikkeling (BMO), dat inmiddels niet meer weg te denken is bij sportbonden, het bewegingsonderwijs en de gezondheidszorg. 

René Wormhoudt en Prof. dr. Geert Savelsbergh zijn de Founders van het ASM. “We zijn er enorm trots op dat er inmiddels landelijk veel aandacht is voor veelzijdig bewegen voor de jeugd”, aldus Wormhoudt (conditietrainer bij het Nederlands Elftal, KNVB). “Veelzijdig bewegen is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van lichaam en geest. Zowel binnen als buiten de sport.” 

"Dit is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van lichaam en geest. Oók voor jongeren, volwassenen en ouderen"

In 2012 werd via de publicatie van het Nederlandstalige boek ‘Athletic Skills Model; voor een optimale talentontwikkeling’ het gedachtegoed bekend gemaakt. Dit is het startschot geweest voor meer bewustwording van de huidige beweegarmoede en waarde van veelzijdig bewegen voor jong t/m oud. Sinds dien volgen jaarlijks honderden geïnteresseerden diverse workshops over het ASM door het land. Per 2015 zijn er vanuit de ASM Academy officiële opleidingen tot ASM-instructeur. Op dit moment hebben maar liefst ruim 1.000 beweegprofessionals deze opleiding gevolgd en verspreiden daarmee het gedachtegoed door het land. Wormhoudt: “Buurtsportcoaches, docenten bewegingsonderwijs, fysiotherapeuten, instructeurs en trainers uit alle takken van sport brengen wij in de opleidingen bij elkaar. Ze leren daar met het ASM een universele taal over bewegen, waardoor ze beter kunnen samenwerken. Daarnaast leren we de deelnemers om hun in praktijk nog betere beweegprogramma’s te schrijven.”

 

 

Savelsbergh, hoogleraar op de VU Amsterdam, en zijn collega’s hebben sinds 2012 niet stil gezeten: “We werken met veel partijen samen om de nieuwste wetenschappelijke kennis en inzichten te vertalen naar de praktijk.” ligt hij toe. “De afgelopen paar jaar hebben we bijvoorbeeld het trainen met de ASM REV3RSE en ASM Adaptaball voor hockey wetenschappelijk getoetst bij jeugdspelers. Ook hebben we samen met de Haagse Hogeschool de doorontwikkeling en het onderzoek gedaan met de Motor Quotiënt Skills Track (MQST) en we hebben voor VeiligheidNL en de KNVB 100 video’s opgenomen voor een breed motorische warming up in het project VoetbalFit.” Eerder werd dit ook al gedaan voor de hockeybond voor de Warming Up-app. “Nu werken we o.a. aan de toepasbaarheid van de ASM Groeiberekening en met de VU Amsterdam aan de ASIST (Athletic Skills Indicator for Sports Talent), waarbij we kinderen met de analyses van meer dan 600 praktijkexperts een gerichte sport(keuze)advies kunnen geven.” 

Webinar Breed Motorisch Ontwikkelen in de Buurt vanuit het Athletic Skills Model

 

Kenniscentrum Sport en Bewegen organiseerde in de week van de motoriek verschillende webinars over de kansen en voordelen van een breed motorische ontwikkeling. Martijn Postuma, manager Skills Garden en PLAYCE van de Athletic Skills Company deelde met de deelnemers hoe de integrale aanpak van het ASM het succes maakt in de buurt.

Deel dit bericht:

NIEUWSBRIEF

Gratis elke maand het laatste nieuws, actuele ontwikkelingen, interessante artikelen en opvallende berichten rondom het Athletic Skills Model op een rij in je mailbox.