Waarom hebben de kinderen van nu een grotere kans op blessures? Deel II

Waarom hebben de kinderen van nu een grotere kans op blessures? Deel II

Bondsarts Goedhart stimuleert coaches om hun pupillen te laten falen: ‘Als de norm perfect is, haken mensen af’

De coördinatie van de jeugd holt achteruit met als gevolg een toename van nek-, schouder- en rugklachten. Dat zegt Edwin Goedhart, bondsarts van de KNVB. In deel eén van dit tweeluik gaf Goedhart tekst en uitleg over deze ontwikkeling. Vandaag, in deel twee, geeft hij coaches advies. “Creëer een omgeving waar het goed is om te falen.” Goedhart, die eerder clubarts was van AZ, Ajax en Vitesse, legt uit dat veel draait om het begrip neuromotorische reserve. Als die capaciteit beperkt is, door een verminderde coördinatieve ontwikkeling, werkt de aansturing vanuit het brein naar de spieren niet goed. Dat vergroot de kans op blessures. En dat is precies wat de laatste jaren gebeurde. “We zijn te welvarend geworden. Voor de meeste activiteiten die we vroeger fysiek deden, hebben we inmiddels een apparaat. Daardoor bewegen we minder en blijft de coördinatieve ontwikkeling van de jeugd achter.”

NLCOACH

Door: Robert Hesen

Lees het origineel op NLCOACH.nl >

Blijven kijken

Daarom adviseert Goedhart coaches om altijd goed te blijven kijken naar wat voor indruk mensen maken. “Als iemand niet fris oogt, moet je die even sparen. Ook als het een amateur is. Denk bijvoorbeeld aan mensen die direct vanuit hun werk gaan sporten. Die zitten met hun hoofd nog ergens anders. Die neurocognitieve overload beïnvloedt de neuromotorische controle. Als je dan een spelsport gaat doen, die veel coördinatieve capaciteit vraagt, heb je meer kans op een blessure. Een rondje hardlopen kent dan minder risico.”

Goedhart benadrukt verder dat mensen met een drukke agenda meer kans hebben op een hersenschudding. “Hoe dat komt? Hun systeem staat voortdurend onder druk. Ik denk dat daardoor de neurocognitieve reserves opraken, waardoor je meer kans hebt op blessures en ongelukken.”

Uitdagen

Het blijft daarom noodzaak om op ieder niveau zowel de neurocognitieve capaciteit als de neuromotorische capaciteit te vergroten. Goedhart stelt dat het daarom van belang is dat sporters uitgedaagd worden. “Geef niet te veel oefeningen die mensen al beheersen. Zoek naar bewegingsvormen die iets vragen van de coördinatie. Daarvoor kun je bijvoorbeeld uitstekend het Athletic Skills Model gebruiken.”

5 april: Blessurepreventie en revalidatie bij meisjes in de groeispurt.

Masters of Movement masterclass met dr. Edwin Goedhart.

In 2017 verzorgde hij op het officiële ASM Congres over Creativiteit als een van de hoofdsprekers een plenaire lezing. Toen o.l.v. Kees Jansma met Jari Litmanen, Nicolien Sauerbreij, Max Caldas, Gido Vermeulen en de Duitse wetenschapper Daniel Memmert. In april 2024 komt Edwin weer terug met een heel nieuw thema. 

De masterclass bestaat uit diverse inspirerende lezingen van dr. Edwin Goedhart en René Wormhoudt, founder van het ASM en tevens fysiotherapeut en conditietrainer van het Nederlands Elftal vrouwen en mannen. Aansluitend op de lezingen volgen diverse praktijkworkshops waarin de theorie vertaald wordt naar de praktische toepassing voor de gymles, training en fysiotherapie. De inschrijving voor de masterclass is geopend. Je kan zowel individueel inschrijven als samen met een groep collega’s.

Masters of Movement.

Leer samen met aanvoerder Gregory Sedoc tijdens inspirerende masterclasses van de beste coaches, wetenschappers en medici uit binnen- en buitenland zoals Wolfgang Schöllhorn🇩🇪, Jeroen Otter, Jacco Verharen, Guus Hiddink, Jean Coté🇨🇦 en Margriet Sitskoorn. 

Ingewikkeld

Goedhart hamert erop dat het uiteindelijk gaat om meer neurocognitieve en neuromusculaire capaciteit te kweken. Zo schieten sporters minder snel tekort als het ingewikkeld wordt. “Dat vermindert blessures en verhoogt het prestatieniveau. En aangezien we in de sport veel uitvallers zien op jonge leeftijd vanwege blessures, zou dat al veel helpen.”

Gevaarlijke situatie

Maar, zegt Goedhart, sporters uitdagen gaat alleen in een omgeving waarin het goed is om te falen. “Als het in één keer goed gaat dan was de oefening te makkelijk. Lukt het niet? Zie het dan als ‘een stap op weg naar’.” En juist zo’n omgeving ziet hij steeds minder, zowel in de thuissituatie als bij de sportclubs. “We groeien op in een omgeving waarin je niet mag falen. Maar als de norm is dat alles perfect moet zijn dan haken mensen uiteindelijk af.”

De omgeving wordt tegenwoordig zodanig ingericht dat we zo min mogelijk risico’s lopen, stelt Goedhart. “Maar als je nooit in een gevaarlijke situatie wordt gebracht, weet je ook niet hoe je moet handelen als je er per ongeluk wel in belandt. Dat streven naar extreme veiligheid kan juist leiden tot meer schade. Misschien niet op de korte termijn, maar wel op de middellange en lange termijn.”

Lichaamshouding

Een probleem waar veel blessures vandaan komen is de lichaamshouding van mensen. “Loop eens een rondje door de stad en kijk eens naar de lichaamsvorm van de jeugd. Dat heeft niets te maken met een rechtopstaande atleet. De meeste mensen zijn ‘ingezakt’. Dat geldt ook als het gaat om zitten. Een actieve zit? Dan zie je bijna niet meer, we hangen allemaal. Die verslechterde houding levert problemen op in het bewegingsapparaat: vooral de rug, nek en schouder. Dat kunnen coaches in hun beperkte tijd niet allemaal oplossen natuurlijk. Mijn advies is om in de belasting hier rekening mee te houden. Daarnaast hoop ik dat coaches pupillen aanspreken op hun lichaamshouding.”

Domme spier

Tot slot. “Ga je als coach aan de slag met nieuwe, veelzijdige oefeningen die veel vragen iemands coördinatie? Leg je trainingen uit. Als mensen snappen waarom ze iets doen, wordt de uitvoering beter. Als je alleen maar een oefening doet omdat het moet, krijg je een domme spier. Zoek naar vormen die voorbij de standaard gaan. En, het allerbelangrijkste: zorg voor plezier. Als je een oefening geeft die niet leuk is, zijn de meeste mensen er na drie keer wel klaar mee. “

Deel dit bericht:

ASM Course

@ Trinidad & Tobago 🇹🇹

In corporation with TT Sport a group of coaches and PE teachers followed the official ASM Instructor Course ‘Advanced’ in 2023. 

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Inspiratievideo's voor de gymles in je inbox 📥

Lukt het aanmelden niet? Mail je voornaam en achternaam en voor welke video’s je wilt aanmelden naar contact@athleticskillsmodel.nl

Met het insturen bevestig je op de hoogte zijn van onze privacyverklaring en word je automatisch toegevoegd aan de nieuwsbrief van de Athletic Skills Company. Je kan je altijd uitschrijven via de link onderaan de mailings. Met het uitschrijven schrijf je jezelf ook uit voor mailings over de  inspiratievideo’s voor de gymles.

De beste oefenstof voor de warm-up met ouderen in je inbox 📥

Met het insturen bevestig je op de hoogte zijn van onze privacyverklaring en word je automatisch toegevoegd aan de nieuwsbrief van de Athletic Skills Company. Je kan je altijd uitschrijven via de link onderaan de mailings. Met het uitschrijven schrijf je jezelf ook uit voor mailings over de ASM-OldStars video’s.

Lukt het aanmelden niet? Mail dan je e-mail, voornaam en achternaam naar contact@athleticskillsmodel.nl

Inschrijven

ASM-OLDSTARS TRAINERSCURSUS

Bekijk beschikbare data en locaties >
Wat is de Masters of Movement Community of Learners? >

Contactgegevens.Over jou.


Je hebt de keuze uit unisexmaten, van S t/m XL. Bij twijfel, kies dan een maat kleiner. 

 

Maat | Lengte/Breedte

S | 70.5/47. M | 72/50. L | 73.5/53. XL | 75/56. 2XL | 76,5/59


Betaling.Indien je werkgever betaalt, vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.De beste oefenstof in je inbox 📥

Ontvang de 3-delige selectie van de bijna 100 spel- en oefenvormen om direct toe te passen.

Samengesteld op het Athletic Skills Platform. 

Met het insturen bevestig je op de hoogte zijn van onze privacyverklaring en word je automatisch toegevoegd aan de nieuwsbrief van de Athletic Skills Company. Je kan je altijd uitschrijven via de link onderaan de mailings. Met het uitschrijven schrijf je jezelf ook uit voor mailings over VoetbalFit.

Lukt het aanmelden niet? Mail dan je e-mail, voornaam en achternaam naar contact@athleticskillsmodel.nl

Inschrijven

MASTERS OF MOVEMENTTM

Contactgegevens.Over jou.


Dieetwensen
💚🌱 We bieden standaard een vegetarische optie. Heb je aanvullende dieetwensen/allergien, laat het hieronder weten.

Je hebt de keuze uit unisexmaten, van S t/m XL. Bij twijfel, kies dan een maat kleiner. 

 

Maat | Lengte/Breedte

S | 70.5/47. M | 72/50. L | 73.5/53. XL | 75/56. 2XL | 76,5/59


Betaling.Indien je werkgever betaalt, vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.Inschrijven

ASM INSTRUCTEURSOPLEIDING SPECIALIST

Bekijk beschikbare data en locaties>
Wil je inschrijven voor de combinatie met 12 maanden Masters of Movement voor 1190 €995,-? Klik dan hier

Contactgegevens.Over jou.


Dieetwensen
💚🌱 We bieden standaard een vegetarische optie. Heb je aanvullende dieetwensen/allergien, laat het hieronder weten.

Betaling.Indien je werkgever betaalt (eventueel na afwijzing STAP-budget), vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.GELUKT 🙌

Je inschrijving is gelukt! 

Je ontvangt een automatische bevestiging in je mailbox. Heb je niks ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Inschrijven

ASM INSTRUCTEURSOPLEIDING ADVANCED

Bekijk beschikbare data en locaties>

Contactgegevens.Over jou.


Dieetwensen
💚🌱 We bieden standaard een vegetarische optie. Heb je aanvullende dieetwensen/allergien, laat het hieronder weten.

Je hebt de keuze uit unisexmaten, van S t/m XL. Bij twijfel, kies dan een maat kleiner. 

 

Maat | Lengte/Breedte

S | 70.5/47. M | 72/50. L | 73.5/53. XL | 75/56. 2XL | 76,5/59


Betaling.Indien je werkgever betaalt, vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.NIEUWSBRIEF

Het laatste nieuws, actuele ontwikkelingen, interessante artikelen en opvallende berichten rondom het Athletic Skills Model op een rij in je mailbox.