Jaarlijks volgen honderden sport- en beweegprofessionals de officiële opleiding tot ASM-instructeur Advanced. Het zijn gymleraren uit het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs, fysiotherapeuten en oefentherapeuten voor algemene fysiotherapie, sportfysiotherapie en kinderfysiotherapie, beweegagogen, buurtsportcoaches, trainers en coaches uit alle takken van sport in zowel de breedtesport als topsport, en instructeurs voor personal training, zwemles, dansles of valpreventie. Yordi Vermaat is verantwoordelijk voor de ASM Academy en ziet alle doelgroepen voorbij komen. “Wie zich inzet voor veelzijdig bewegen van jong tot oud, volgt de ASM-instructeursopleiding Advanced.”
Opleiding op maat
Het merendeel van hen volgt een zogenoemde incompany opleiding. Dat is dezelfde opleiding als een open opleiding, maar dan op locatie en specifiek gericht op de betreffende doelgroep. Vermaat: “Het voordeel van een incompany opleiding is de mogelijkheid eigen tijden en dagen te kunnen kiezen en docenten van de ASM Academy komen bij jou op locatie. Het grootste en meest belangrijke voordeel: alle collega’s in een keer op hetzelfde kennisniveau. Dat zorgt voor een grotere impact en blijvende implementatie. Je hebt namelijk altijd directe collega’s waarmee je het ASM toepast, praktijksituaties kan behandelen en dezelfde kennis hebben.” Verder ontvangen alle deelnemers van een opleiding op locatie dezelfde officiële certificering tot ASM-instructeur en bijbehorende accreditaties van alle sportbonden en beroepsorganisaties.











Van min. van Defensie tot fysiotherapie
Wat zijn de organisaties die de opleiding op locatie organiseren? Vermaat: “We komen veel op bezoek bij sportbedrijven met hun buurtsportcoaches, bij praktijken voor fysio- en oefentherapie, vakgroepen bewegingsonderwijs en BVO’s (Betaald Voetbal Organisaties). Onlangs sloten de vakleerkrachten van De Onderwijsspecialisten (speciaal onderwijs) de opleiding af. Op dit moment zijn we bijvoorbeeld te gast bij Heracles Almelo en MBO Rijnland Sport & bewegen. Daarnaast verzorgen we al enkele jaren jaarlijks de opleiding tot ASM-instructeur bij het Ministerie van Defensie. Voor de Landmacht, Luchtmacht, Mariniers en Marechaussee.”
Met name de doelgroep fysiotherapie heeft een extra stimulans gekregen met een uitbreiding van de accreditatie. Met het volgen van de opleiding ontvang je nu 37 punten voor het register Algemeen Fysiotherapie én voor het register Kinderfysiotherapie. Verder bieden alle sportbonden een ruime accreditatie voor de trainerslicentie. Hoewel de meeste deelnemers niet deelnemen voor de punten. Vermaat: “Dat je zó veel punten krijgt is voornamelijk een extra stimulans en erkenning van de sportbonden en beroepsorganisaties. Uiteindelijk zijn de deelnemers vooral enthousiast over de inhoud en meerwaarde voor hun werkveld.”
Benieuwd wat collega’s zeggen over de opleiding? Lees hun ervaringen >

"Het merendeel van hen volgt een zogenoemde incompany opleiding."
Creativiteit.
Hoewel de naam anders doet vermoeden is de ASM-instructeursopleiding Advanced is het eerste niveau binnen de opleidingen in het Athletic Skills Model®. Wie zich wil verdiepen in het ASM voor zijn/haar werkveld, start hier. In drie bijeenkomsten met theorie en praktijk worden de deelnemers geholpen bij het schrijven van hun eigen programma’s voor de gymles, revalidatie of training. Daarbij krijgen alle deelnemers toegang tot de ASM Campus, een online leeromgeving waar op een moderne, laagdrempelige en vooral leuke manier meer te leren is over het ASM. Vermaat: “De combinatie van online leren in je eigen tijd, live bijeenkomsten en de praktijklessen werkt perfect om je in een keer helemaal te verdiepen in het ASM”. Aan het eind van de opleiding ken je de wetenschappelijke onderbouwing en praktische toepassing van het ASM voor jouw doelgroep.
De manier waarop het ASM na het volgen van de opleiding wordt toegepast is uiteenlopend. “Wat we het meest terughoren is de creativiteit van het ASM. Dat het de creativiteit van de deelnemers aangewakkerd heeft om op een vernieuwde manier naar hun vak te kijken.” Trainers verrijken bijvoorbeeld hun warming up met diverse motorische vaardigheden, gymleraren die de leerlijnen uit het bewegingsonderwijs met het ASM uitwerken in complete lesplannen en fysiotherapeuten krijgen de inspiratie om training- en oefenprogramma’s te maken die patiënten met plezier laten bewegen. “Door de grote variatie in oefeningen en praktische kijk naar bewegen geeft het ASM een kapstok om de meest creatieve, leuke en waardevolle spel- en oefenvormen te bedenken.”
Veelzijdig bewegen met de Schijf van 10®.
De deelnemers van de opleiding komen uit alle uithoeken van het land en vanuit allerlei verschillende werkgebieden. Dit komt door de brede toepasbaarheid van het ASM. Vermaat: “Het ASM is een universele taal voor bewegen. Of je werkt met jeugd of senioren, in de topsport of breedte sport, in het onderwijs of gezondheidszorg: iedereen heeft baat bij de voordelen van veelzijdig bewegen.” En dat veelzijdig bewegen heeft het ASM samengevat tot tien grondvormen van bewegen, gezamenlijk de Schijf van 10®. Alle sporten, spelvormen, beroepen en dagelijkse activiteiten kunnen worden geanalyseerd met de Schijf van 10. “Op basis van deze analyse kan de therapeut, trainer of gymleraar een programma op maat maken. Voor de een richt het programma zich meer op het versterken van de motorische ontwikkeling, bij de ander de algehele fitheid of de coördinatie. Dat is het doel van de opleiding.”
Aankomende open opleidingen.
Praktisch en wetenschappelijk onderbouwde aanpak van beweegarmoede.
Landelijk is er veel aandacht voor de aanpak van beweegarmoede. Jeugd, volwassenen en senioren zijn onvoldoende motorisch vaardig en fit, zeker in vergelijking met generaties hiervoor. We bewegen te weinig en als we bewegen meestal te eenzijdig. Dit leidt tot een grotere kans op blessures, beperkte motorische ontwikkeling en bovenal tot minder plezier in bewegen. Om die reden heeft het Kenniscentrum sport & bewegen een whitepaper opgesteld om aandacht te vragen voor een goede basis.
Van jongs af aan vaardig in bewegen is een van de zes pijlers van het Nationaal Sportakkoord. Kenniscentrum sport & bewegen schreef na uitvoerig onderzoek en analyse een whitepaper over beter leren bewegen. Met deze whitepaper wil Kenniscentrum Sport overzicht en inzicht creëren in wat beter leren bewegen is en professionals stimuleren vanuit meerdere kanten over dit vraagstuk na te denken en te handelen (integrale visie en aanpak). In de wetenschappelijke verdieping is het Athletic Skills Model opgenomen als een van de wetenschappelijke modellen en theorieën die het belang van bewegen vanaf jonge leeftijd aantonen en onderschrijven.


Whitepaper Kenniscentrum Sport & bewegen.
“In Nederland wordt het Athletics Skills Model van Savelsbergh en Wormhoudt steeds vaker gebruikt voor lokaal beleid.”
Opleiding op locatie?
Voordelen van een incompany opleiding:
Op locatie.
Eigen data.
Eigen tijden.
Officiële certificering.
Volledige accreditaties.
Doelgroep specifiek.
Eigen casuïstiek.
Neem contact op voor voorwaarden en beschikbaarheid.
Accreditaties
ASM-instructeursopleiding Advanced






































