Tekst: Sport & Strategie, Robert Hesen
Heracles loopt voorop met performancestrook waar voetballers worden uitgedaagd tot veelzijdig bewegen
Selectiespelers van Heracles Almelo die straks aan het voetvolleyen zijn in een padelkooi, basketballen op een asymmetrisch veldje of die werken aan hun voetbaltechniek op een sprintheuvel. Bij de eredivisionist is het straks aan de orde van de dag. Woensdag 13 november werd de zogeheten performancestrook geopend.
Richard Korteland (burgemeester Almelo), Jan Smit (erevoorzitter Heracles), Hans Morsink (voorzitter RVC Heracles) en Rob Toussaint (algemeen directeur Heracles) verrichten de opening van de performancestrook, die onderdeel is van het gloednieuwe trainingscomplex van de club. Vanwege de switch naar natuurgras in het stadion wilde de club haar trainingscomplex aanpassen. Inmiddels liggen twee volwaardige hybride trainingsvelden naast het stadion, waarvan één veld verwarmd is. Tussen deze velden bevindt zich de performancestrook met een grootte van zo’n 2.000 vierkante meter.
De performance strook, ook wel een Skills Garden genoemd, is ingericht naar een ontwerp van het Athletic Skills Model (ASM). Het ASM is een praktisch en wetenschappelijk model met als rode draad veelzijdig bewegen. De gedachte is dat atleten die veelzijdig trainen zich beter ontwikkelen als sporter, minder geblesseerd raken en meer plezier hebben in het uitoefenen van hun sport.
Haaland en Ibrahimovic
Naast dat de voordelen van veelzijdig bewegen wetenschappelijk bewezen zijn, is aan persoonlijke voorbeelden onder (ex-) profvoetballers geen gebrek. Een kleine greep uit die voorbeelden: Erling Haaland handbalde in zijn jeugd, Marco van Basten deed aan schoonspringen, Zlatan Ibrahimovic aan Taekwondo en Jari Litmanen aan ijshockey. Oranje-international Jackie Groenen was in haar tienerjaren Nederlands kampioen Judo. Stuk voor stuk vertellen zij dat de vaardigheden die ze in die sporten ontwikkelden, hen hielpen in het voetbal
Vanuit die visie heeft het ASM in Nederland en buitenland meer dan vijftig locaties ontworpen. Heracles Almelo is na Ajax (in 2012) de tweede betaald voetbalclub die een Skills Garden heeft aangelegd. Daarnaast heeft het ASM (indoor) trainingslocaties ingericht op de KNVB-campus, bij PSV en Almere City.
Sterke basis leidt tot betere prestaties
René Wormhoudt is founder van het Athletic Skills Model. Samen met Prof. Dr. Geert Savelsbergh, verbonden aan de VU Amsterdam, ontwikkelde hij dit model. Wormhoudt werkte 25 jaar als kracht- en conditietrainer bij Ajax en is in die rol al 12 jaar verbonden aan het Nederlands elftal. “Het is duidelijk dat kinderen minder buiten spelen dan vroeger. Dat heeft als gevolg dat kinderen en de atleten van nu minder veelzijdig zijn opgeleid. Tegelijkertijd weten we dat een sterke veelzijdige basis leidt tot betere prestaties en minder blessures. Daarnaast zijn de eisen in het voetbal hoger geworden. Dat vraagt dus om een andere manier van trainen.”
Wormhoudt stelt dat het atletisch vermogen van voetballers steeds belangrijker wordt. “Je kan niet verwachten dat je dit optimaal ontwikkeld door alleen maar te voetballen. Begrijp me goed: je moet nog steeds veel voetballen om een goede speler te worden en te blijven. Maar het is ook goed om andere dingen doen. Denk bijvoorbeeld aan je oog-handcoördinatie trainen in de padelkooi, de klimwand opklauteren of slingeren en slaan. En of een voetballer nu 15, 26 of 36 is: het is cruciaal dat je dit blijft doen. Met een Skills Garden zoals die bij Heracles is ontwikkeld wordt dat een stuk makkelijker, omdat je in een omgeving zit om anders te trainen.”
"Wij zijn als club overtuigd dat het voor de ontwikkeling van voetballers goed is om veelzijdig te bewegen"
Nico-Jan Hoogma - Technisch directeur Heracles
Tien grondvormen
De performancestrook is zodanig ontwikkeld dat spelers hier de tien grondvormen van bewegen (het ASM ontwikkelde de schijf van 10!, red.) kunnen beoefenen. Wormhoudt: “Het gaat dus niet alleen om vormen die in het voetbal zitten, maar juist ook om andere vormen. Denk dan bijvoorbeeld aan balanceren en vallen, rollen, duikelen en draaien op de aangelegde judomat of bewegen op muziek. Vanuit de wetenschap is bekend dat deze grondvormen ook invloed hebben op elkaar. Een totale, veelzijdige aanpak wordt dus steeds belangrijker.”
Buiten spelen
Technisch directeur Nico-Jan Hoogma van Heracles is in zijn nopjes met de nieuwe performancestrook. “Ik word hier wel blij van, ja”, zegt hij. “Wij zijn als club overtuigd dat het voor de ontwikkeling van voetballers goed is om veelzijdig te bewegen.” De 56-jarige voormalig voetballer van onder meer FC Twente, Heracles en HSV constateert ook dat de kinderen van nu en de profvoetballers van de toekomst minder buiten spelen, waardoor de positieve effecten van veelzijdig bewegen achterwege blijven. “In mijn jeugd ging ik buiten rolschaatsen, boomklimmen, stoepranden, hinkelen en nog veel meer. En dat deden we naast het voetbal. Zo moet je dit ook zien. We creëerden een speeltuin waar je van alles kunt doen, zodat je uiteindelijk een betere voetballer wordt.”
Hoogma zegt dat Heracles een ‘gigantische stap vooruit heeft gezet op het gebied van haar trainingsfaciliteiten’. Maar hij benadrukt: “Voetbal is en blijft de core business. We gaan dit gebruiken als onderdeel van het trainingsprogramma.”
Maatschappelijk inzetten
De ontwikkeling van het nieuwe trainingscomplex kostte zo’n 5 miljoen euro. Daarvan is zo’n 1 miljoen euro met de performancestrook gemoeid. De financiering is gedaan door de Vrienden van Heracles. Deze groep investeerders wordt in 15 jaar terugbetaald, waardoor Heracles geen beroep hoeft te doen op haar eigen vermogen.
De strook is in eerste instantie voor de dertig selectiespelers van Heracles Almelo, maar Hoogma vertelt dat de club onderzoekt om het breder te trekker. “We gaan bekijken hoe we de spelers van de academie erop kunnen laten trainen. Daarnaast willen we de performancestrook op termijn ook inzetten voor maatschappelijke doelen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de jeugd in Almelo. Bewegingsarmoede is écht een thema op dit moment. Als wij hiermee kinderen een duwtje in de goede richting kunnen geven, doen we dat graag.”
Voetballer van de toekomst
Terug naar het eerste elftal van Heracles. Hoogma: “Ik denk dat onze spelers zich coördinatief beter gaan ontwikkelen, waardoor ze op het veld een hoger niveau halen.” Daar sluit Wormhoudt zich bij aan. “Heracles laat zien dat het voorop loopt in de voetbalwereld. Dit is het nieuwe denken, want de voetballer van de toekomst wordt écht niet alleen op het voetbalveld gemaakt.”