[spacer height=”150px” id=”3″]
VoetbalFit op RINUS met 100 blessurepreventieve oefeningen
Jaarlijks raken er ontzettend veel sporters geblesseerd, waarvan de meeste blessures in het veldvoetbal opgelopen worden (VeiligheidNL, 2018). In samenwerking met VeiligheidNL en de KNVB is het Athletic Skills Model de afgelopen maanden bezig geweest met het schrijven van een blessure-preventieprogramma voor kinderen. De subsidieverstrekker van het tweejarige project is ZonMw. Binnen de 100 oefen- en spelvormen staan de FIFA11+ oefeningen aan de basis en zijn ze door het ASM aangevuld met de 10 grondvormen van bewegen, “de schijf van 10”. De leuke, veelzijdige en uitdagende oefeningen zijn begin 2020 geplaatst op RINUS, een online platform waarmee opgeleide trainer-coaches en vrijwilligers ondersteund worden in het maken van voetbaltrainingen.
Bekijk de making off [wp-svg-icons icon=”play” wrap=”i”]
In oktober 2019 zijn alle trainingsvideo’s bij de KNVB Campus in Zeist opgenomen. Hierbij is samengewerkt met jeugdspelers onder 8 tot en met onder 16 jaar. Dit is eveneens de leeftijdscategorie waar de meeste veldvoetbalblessures voorkomen. Van februari tot juli 2020 wordt door ruim 60 voetbalteams door heel Nederland het nieuwe oefenprogramma ‘VoetbalFit’ getest, door enthousiaste trainer-coaches en vrijwilligers die trainingen verzorgen binnen deze verenigingen. Door VeiligheidNL, UMC locatie VUmc in samenwerking met de KNVB en UMC Utrecht wordt onderzocht hoe goed de implementatie verloopt. Daarnaast wordt er onderzocht of het gezondheidsprogramma blessurepreventief werkt. ZonMw subsidieert het implementatie-onderzoek met als doel kennis te verzamelen over sportblessurepreventie.
Het Athletic Skills Model streeft naar betere prestaties, minder blessures, meer creativiteit en meer plezier in de sport. Voor een gezonde en kwalitatieve ontwikkeling is het goed om zoveel mogelijk verschillende basisvaardigheden binnen sporten, spel-, oefenvormen en activiteiten te doen. Een vroegtijdige eenzijdige belasting of specialisatie zorgt voor een grotere kans op blessures, overbelasting en uitval. Het ASM helpt kinderen aan een grotere fysieke intelligentie door een stevig en veelzijdig beweegprogramma te doorlopen. Op dit fundament kunnen sportspecifieke ontwikkelingen worden uitgevoerd, gericht op breedte- en topsport.
Figuur 1: Aantal blessures mei 2017 – december 2017. Bron: Leefstijlmonitor, VeiligheidNL i.s.m. RIVM en CBS, 2017.
In de periode mei 2017 tot en met december 2017 gaven naar schatting 2,8 miljoen sporters in Nederland aan in het laatste jaar geblesseerd te zijn geraakt. Gezamenlijk liepen zij 3,4 miljoen blessures op. De meeste blessures (29 procent) ontstonden bij het veldvoetbal. 38 procent van de voetballende jeugd tot 17 jaar loopt een blessure op, wat alleen maar hoger wordt als men ouder wordt. Daarnaast lopen kinderen onder de 17 jaar veel sneller een blessure op tijdens het veldvoetbal dan tijdens het hardlopen of fitnessen (VeiligheidNL, 2019). In de leeftijdsgroep 18-35 jaar heeft 42 procent een blessure veroorzaakt door voetbal.
VeiligheidNL (2018). Sportblessures in Nederland. Cijfers 2017. VeiligheidNL: Amsterdam
VeiligheidNL (2019). Sportblessures in Nederland. Cijfers 2018. VeiligheidNL: Amsterdam
ZonMw (2019, augustus). Omdat de praktijk het anders wil. Geraadpleegd op 1 november 2019, van https://publicaties.zonmw.nl/zes-projecten-aan-het-werk-met-sportblessurepreventie/
Datum: 2020-03-04