Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Vernieuwde valmatten maken sportaccommodaties aantrekkelijker

Door scholieren te leren op een veelzijdige manier met plezier te bewegen, hoopt de Athletic Skills Company dat de kinderen daar hun hele leven profijt van hebben. Met het ontwerp van de PLAYCE School zette het bedrijf daartoe onlangs een belangrijke stap. Nu brengt zij wederom een innovatie op de markt voor het bewegingsonderwijs: de vernieuwde valmatten en lange matten.


Sport Knowhow XL
Door: Frank Molema

Lees hier het origineel op Sport Knowhow XL

De Athletic Skills Company (de onderneming achter het Athletic Skills Model; ASM) levert met hun unieke ontwerpen een bijdrage aan veelzijdig bewegen vanuit de Schijf van 10!. Dat deden ze eerder met de ASM REV3RSE voor hockey en de ASM Adaptaball voor voetbal, hockey en handbal en diverse concepten voor het ontwerp en inrichting van sportaccommodaties zoals de Skills Garden, PLAYCE X, PLAYCE Sport en PLAYCE Padel. De ontwikkeling in het bewegingsonderwijs blijft daarbij niet achter. Met een andere kijk op bewegen en vernieuwde ontwerpen van schoolpleinen en gymzalen helpt de Athletic Skills Company met het ASM het bewegingsonderwijs weer een stap verder.

PLAYCE School op de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) in Amsterdam. Foto's: Jan-Kees Steenman

Veelzijdig bewegen als uitgangspunt

Dat doet het door ruimtes en materialen op een andere manier dan gebruikelijk in te richten. Rode draad in de innovaties is het Athletic Skills Model van René Wormhoudt en Geert Savelsbergh. Het ASM is een wetenschappelijk en praktisch talentontwikkelingsmodel voor elke beweger, dat uitgaat van veelzijdig bewegen. De producten en ontwerpen zijn zo vormgegeven en bedacht om te verleiden tot ander gedrag en gebruik van de omgeving en daarmee zo veel mogelijk beweegvormen uit de Schijf van 10! van het ASM gevarieerd te kunnen oefenen en trainen. Verspreid over het land worden komend half jaar meerdere projecten afgerond, waarin sport- en speelvelden, schoolpleinen, gymzalen of andere ruimtes volgens deze principes worden ingericht.

ASM wil de ruimtes en materialen zo multifunctioneel mogelijk inrichten en bestaand aanbod niet direct voor lief nemen

Door de visie vanuit het ASM ook toe te passen in het bewegingsonderwijs ontstaat er een ‘paradigma-switch’, zegt Jorick Hendriksen van de Athletic Skills Company. “Het is een nieuwe kijk op het vak en de invulling daarvan.” Die visie zet zich ook door in het ontwerp van de gymzalen. “Een aantal decennia geleden was de visie om in de wijken met de gymzalen een aantal basissporten te faciliteren die iedereen zou moeten kunnen doen. Die rode draad heeft toen mooi uitgepakt, want in heel het land zijn faciliteiten om bijvoorbeeld te kunnen volleyballen, badmintonnen en basketballen. Maar het onderwijs ontwikkelt door.” Hoe zorg je er vervolgens voor dat accommodaties zo optimaal mogelijk bijdragen aan onderwijs of training vanuit deze nieuwe visie? 

 

Hendriksen, samen met René Wormhoudt verantwoordelijk voor het ontwerp van de PLAYCE School en de nieuwe matten voor in de gymzaal, wil de ruimtes en materialen zo multifunctioneel mogelijk inrichten en bestaand aanbod niet direct voor lief nemen. “Het gaat erom dat de beweegaanleidingen die wij creëren een veel groter scala aan mogelijkheden biedt.”

Traditionele mat gymzaal kreeg make-over

Aan het einde van dit jaar zijn er waarschijnlijk vijf accommodaties die een dergelijke innovatieve zaal hebben liggen. Natuurlijk heeft niet iedere organisatie in het onderwijs voor wie bewegen relevant is de capaciteit om een PLAYCE School aan te leggen, daarom is het ook mogelijk om alleen een losstaand product aan te schaffen, zoals eerder kon met de ASM Graphics en nu ook met de valmatten en lange matten. 

 

De traditionele ‘dikke’ en ‘lange’ mat in de gymzaal hebben een make-over gekregen. Hendriksen: “De valmat is over het algemeen vrij groot, log en neemt ook veel ruimte in de berging in beslag. We hebben gekeken hoe we deze materialen, met een nieuw ontwerp en een andere positionering, functioneel onderdeel van de inrichting van de gymzaal kunnen maken.” 

"De matten nodigen ook uit om andere grondvormen van bewegen toe te passen"

Creativiteit

Op de matten zijn patronen en vormen toegevoegd, die uitdagen tot creativiteit. “Een lange witte streep in het midden is op de traditionele matten de aanduiding voor de landing. De mat met dit ontwerp wordt daarbij ook ingezet voor andere beweegvormen. Denk aan het verbeteren van het voetenwerk door de patronen te gebruiken in meerdere variaties van lopen of kruipen, maar ook voor het voetenwerk tijdens het ringzwaaien. Via de patronen op de matten kan je op veel verschillende manieren leren mikken en daarnaast nodigen de matten ook uit om andere grondvormen van bewegen toe te passen zoals: rennen, balanceren, vallen, springen of door juist meer gedifferentieerd te landen. De matten kunnen ook binnen de spelsporten als basketbal, handbal, badminton, hockey of voetbal worden gebruikt door de stippen te benutten.”

 

Het bedrijf hoopt nog heel lang door te gaan met innoveren. In het verlengde van deze matten wil de Athletic Skills Company straks ook speciale turnmatten introduceren en er liggen nog meer plannen voor de toekomst klaar. Een eindstadium voor innovaties in het bewegingsonderwijs, is er niet. Hendriksen: “Naast nieuwe speciale turnmatten, blijven we innoveren en ideeën ontwikkelen. Ik hoop dat we nog heel lang nieuwe innovaties en ideeën kunnen ontwikkelen, samen met het werkveld. Stapje voor stapje brengen we veranderingen aan in de totale sportinfrastructuur.”

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

NIEUWSBRIEF

Gratis elke maand het laatste nieuws, actuele ontwikkelingen, interessante artikelen en opvallende berichten rondom het Athletic Skills Model op een rij in je mailbox.