Trainers ontvangen officieel ASM-OldStars diploma voor OldStars

Trainers ontvangen officieel ASM-OldStars diploma voor OldStars

Amersfoort, 15 september 2020 – Gisteren hebben in Naaldwijk 22 ASM-OldStars trainers uit diverse plaatsen in het land een officiële licentie uitgereikt gekregen uit handen van René Wormhoudt en Geert Savelsbergh. De founders van het ASM zijn dit jaar een samenwerking met het Ouderenfonds gestart om trainers op te leiden om ouderen verantwoord te laten bewegen en via een aangepaste sportvorm ook te werken aan coördinatie en aanpassingsvermogen. Op deze wijze wordt sport en de sportvereniging ingezet als middel om ouderen op een verantwoorde manier te laten bewegen, mee te laten doen, te werken aan hun zelfredzaamheid en elkaar te ontmoeten binnen de sportvereniging.

Eerste trainers

In Nederland is het de eerste keer dat er een officieel trainersdiploma wordt uitgereikt voor het programma OldStars. Door OldStars kunnen oudereren op latere leeftijd meedoen bij de sportvereniging. Inmiddels telt het succesvolle programma bijna 450 initiatieven in Nederland en dit groeit per week. Met de inzet van deze ASM-OldStars trainerscursus wordt de kwaliteit van het aanbod vergroot, maar worden ook de mogelijkheden voor sportaanbieders vergroot door ook professionals aan te kunnen stellen die het aanbod begeleiden.

Inhoud cursus

Samen met René Wormhoudt en Geert Savelsbergh van het Athletic Skills Model (ASM) heeft het Ouderenfonds een tweedaagse cursus opzet om trainers op te leiden. Zij krijgen de uitgangspunten bijgebracht en bouwstenen aangereikt om beweegprogramma’s voor ouderen vorm te geven. De doelgroep bestaat uit mensen uit de zorg en uit de sportwereld die al een vooropleiding op zak hebben en over methodisch-didactische voorkennis beschikken.

 

Om het toe te spitsen op ouderen wordt volgens Wormhoudt specifiek gelet op een aantal elementen. ‘Allereerst is dat de belastbaarheid, die is bij ouderen nu eenmaal minder en loopt sterk uiteen. Ten tweede krijgt sociale activatie veel aandacht, voor, tijdens en na de training. In het programma OldStars is contact niet toegestaan, maar aanraking is superbelangrijk voor de mens. Bij ons gebeurt dat – normaal gesproken – daarom wel, op een speelse manier, via een duwtje of even vasthouden. Een rode draad in ons schema is verder het aanpassingsvermogen. Die neemt af als je ouder wordt, maar is nog goed te beïnvloeden.’

 

OldStars Sporten voor een betere levenskwaliteit voor ouderen

OldStars Sport is een project van het Nationaal Ouderenfonds en een verzameling van aangepaste spelvormen en sporten. Met al deze sporten en spelvormen in het programma OldStars willen het Nationaal Ouderenfonds en haar partners Menzis en Van Boxtel de komende twee jaar in totaal 180 nieuwe initiatieven in verschillende takken van sport ontplooien. Daarmee wil het Ouderenfonds via het verenigingsleven een bijdrage leveren aan een 100% ouderenvriendelijke sportomgeving in Nederland. In 2018 is gestart met het ontwikkelen van deze aangepaste sportvormen. Voor deze verschillende initiatieven worden per tak van sport aangepaste spelregels ontwikkeld, is er aandacht voor de combinatie spelvorm/beweegvorm in het aanbod en biedt het programma een sociaal activeringsgedeelte. Het sociale aspect is namens minstens net zo belangrijk als het bewegen zelf.

 

Naast OldStars tennis, OldStars walking football, OldStars walking hockey en OldStars walking rugby zijn ook OldStars tafeltennis, OldStars walking handball, OldStars walking korfball, OldStars cyling, OldStars running en OldStars walking basketball onderdeel van van OldStars Sport. De spelvormen zijn bewezen formules in onder meer Groot-Brittannië, waar walking football en walking hockey al jarenlang breed omarmd worden.

Over het Nationaal Ouderenfonds

 

Het Ouderenfonds is ervan overtuigd dat iedere oudere meetelt en zet zich iedere dag in voor ouderen die eenzaam, kwetsbaar of verminderd zelfredzaam zijn of het risico daartoe lopen. Wist u dat er in Nederland 2,5 miljoen eenzame ouderen zijn? Aansluiting bij een vereniging, bewegen, sporten en meedoen in teamverband kunnen ervoor zorgen dat ouderen (weer) meedoen met de samenleving. Wij willen dat sporten bereikbaar blijft en weer vanzelfsprekend en bereikbaar wordt voor ouderen die dachten het niet meer te kunnen of niet meer te willen. Aangepast sporten voor ouderen moet mogelijk zijn bij de sportvereniging op de hoek, indien gewenst in aangepaste vorm en er voldoende aandacht is voor ontmoetingen. 

Foto’s: Björn Martens/Ouderenfonds

Deel dit bericht:

NIEUWSBRIEF

Gratis elke maand het laatste nieuws, actuele ontwikkelingen, interessante artikelen en opvallende berichten rondom het Athletic Skills Model op een rij in je mailbox.