Slimmer Presteren Podcast: Slimmer bewegen volgens het ASM met Prof. Geert Savelsbergh

Slimmer Presteren Podcast: Slimmer bewegen volgens het ASM met Prof. Geert Savelsbergh

Volgens het Athletic Skills Model is het niet alleen belangrijk voor topsporters om zich breed motorisch te ontwikkelen, maar geldt dit eigenlijk voor iedereen. Hoe doe je dit? We vragen het aan één van de grondleggers van het model, hoogleraar motorisch leren Geert Savelsbergh.

Roger Federer, Dafne Schippers en Mathieu van der Poel: het zijn voorbeelden van succesvolle atleten die op weg naar de top meerdere sporten beoefenden. Maar volgens het Athletic Skills Model is het niet alleen belangrijk voor topsporters om zich breed motorisch te ontwikkelen, maar geldt dit eigenlijk voor iedereen. Hoe doe je dit? We vragen het in de 90e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast aan één van de grondleggers van het model, hoogleraar motorisch leren Geert Savelsbergh.

Kijk en luister de Podcast terug:

Twee verschillende routes voor sporters naar de top

Roger versus Tiger: zo luidt de titel van het inleidende hoofdstuk van het veelgeprezen boek ‘Range’ dat de Amerikaanse wetenschapsjournalist David Epstein in 2019 uitbracht. Hij beschrijft hierin de uiteenlopende carrières van twee toptalenten op sportgebied.

 

Aan de ene kant is er het verhaal van Tiger Woods, die toen hij zeven maanden oud was zijn eerste golfstok in handen kreeg en op zijn tweede deelnam aan zijn eerste golftoernooi (hij won de divisie voor kinderen onder de 10 jaar).

 

Aan de andere kant is er het verhaal van Roger Federer, die als jongen met zijn vader op zondag squashte maar ook regelmatig ging skiën, worstelen, zwemmen, skateboarden en altijd te porren was voor een potje basketball, handbal, badminton, tafeltennis, voetbal en jawel, tennis.

Meer variëren in bewegen is wetenschappelijk bewezen beter voor je prestatie

Zoals de loopbanen van Woods en Federer laten zien, zijn er meerdere wegen die naar sportsucces kunnen leiden. Maar dat de Federer-weg hierbij toch een stuk vruchtbaarder is, blijkt uit een recent overzichtsartikel waarvoor 71 studies bij in totaal 9241 atleten onder de loep werden genomen.

 

Vergeleken met subtoppers hadden degenen die de absolute top in hun sport haalden, namelijk meerdere sporten in hun jeugd beoefend en zich pas op latere leeftijd echt gespecialiseerd in hun sport.

Een van de grondleggers Atlethic Skills Model (ASM) Geert Savelsbergh is onze gast

Deze bevinding zal professor Geert Savelsbergh, één van de twee grondleggers van het Athletic Skills model als muziek in de oren klinken. In de 90e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast is hij onze Special Guest.

Deel dit bericht:

NIEUWSBRIEF

Gratis elke maand het laatste nieuws, actuele ontwikkelingen, interessante artikelen en opvallende berichten rondom het Athletic Skills Model op een rij in je mailbox.