Athletic Skills Model®

“IK ZAG DAT HET GOEDE VOETBALLERS WAREN, MAAR NOG GEEN ATLETEN. ALSOF ZE EEN MOOI STUK OP DE PIANO KONDEN SPELEN, MAAR NOG GEEN MUZIKANTEN WAREN.”​

Met deze gedachte begon René Wormhoudt, founder van het Athletic Skills Model, al in 1995 bij AFC Ajax met een andere manier van denken over bewegen. Deze ontwikkeling heeft samen met Prof. dr. Geert Savelsbergh van de VU Amsterdam, geresulteerd in een nieuw talentontwikkelingsmodel, oorspronkelijk bedoeld voor de sport. Inmiddels is de visie achter het ontwikkelingsmodel vertaald naar diverse domeinen en doelgroepen voor het talent van iedere beweger.

Voor elke beweger

in de topsport, de (on)georganiseerde breedtesport, het bewegingsonderwijs, de gezondheidszorg en de sector kunst en cultuur

Het ASM is een praktisch en wetenschappelijk onderbouwd talentontwikkelingsmodel voor de topsport, de breedtesport en ongeorganiseerde sport, het bewegingsonderwijs, de gezondheidszorg en de sector kunst en cultuur. De optimale ontwikkeling vindt plaats als alle partijen vanuit eenzelfde, gefundeerde visie (samen)werken, met de beweger centraal. Deze nieuwe manier van denken over bewegen is de basis van kwalitatieve beweegprogramma’s met de materialen en de omgeving die daarbij optimaal bij aansluiten.

Founders

René Wormhoudt

René Wormhoudt is fysiotherapeut heeft 24 jaar ervaring met de jeugd en het eerste team van AFC Ajax. Daar heeft hij in de jeugdopleiding van 2005 tot 2012 de visie van het ASM ontwikkeld en neergezet. Van 2003 tot juli 2012 was hij de vaste conditie- en krachttrainer van het eerste team. René heeft veel ervaring als conditietrainer in diverse andere sporten waaronder basketbal, handbal, zwemmen en American Football. Sinds 2012 is hij onder diverse bondscoaches, de strength- & conditioning coach van het Nederlands elftal (KNVB) en CEO van de Athletic Skills Company.

Prof. dr. Geert Savelsbergh

Geert Savelsbergh is hoogleraar aan de afdeling Bewegingswetenschappen, VU Amsterdam en lector Talentontwikkeling aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij is een van de twee wetenschappelijke begeleiders van teamsporten bij NOC*NSF en houdt zich onder andere bezig met perceptueel-motorisch leren en het zoeken naar ‘key-indicators’ (zoals bijvoorbeeld kijkgedrag; spelinzicht) voor talent-identificatie en -ontwikkeling. Hiernaast heeft hij vele jaren gewerkt als jeugdtrainer en hij bezit speciale affiniteit met diverse sporten waaronder voetbal, tennis, cricket, hockey en golf.

Beweegarmoede

” Kinderen én volwassenen zijn minder motorisch vaardig en minder fit “

Door technologische ontwikkelingen als mobiele telefoons, spelcomputers en digitale media groeien kinderen op in een andere beweegcultuur, waarin het buitenspelen geen hoofdrol meer speelt. Kinderen sporten minder en zitten vaker. Zij missen het plezier in bewegen. Kinderen stoppen eerder met sport en zijn ook op latere leeftijd minder gemotiveerd om te bewegen.

We bewegen niet alleen te weinig, maar vaak ook te eenzijdig. Dit is een maatschappelijk probleem dat gevolgen heeft voor belangrijke zaken zoals gezondheid, fitheid, creativiteit , maar ook voor prestaties in de sport. Dit leidt tot een verstoorde motorische ontwikkeling en een verhoogde kans op gezondheidsproblemen, uitval en blessures.

SPORTEN HEBBEN MEER GEMEEN DAN ZE VERSCHILLEN

Schijf van 10!

Veelzijdig bewegen is belangrijk voor de fitheid, vitaliteit en gezondheid en is de basis voor een leven lang plezier in bewegen. Het ASM introduceert hiervoor de Schijf van 10! die bestaat uit tien grondvormen van bewegen. Deze grondvormen zijn gezamenlijk belangrijk voor een optimale motorische ontwikkeling voor iedereen. De wetenschappelijk en praktisch onderbouwde Schijf van 10! geeft inzicht in ons beweeggedrag en biedt een structuur voor beweegprogramma’s. De Schijf van 10! is universeel toepasbaar voor alle vormen van bewegen en kan daarmee een gemeenschappelijke taal zijn voor samenwerking tussen alle beweegprofessionals. Bovendien gebruikt het ASM de Schijf van 10! als basis voor de inrichting van de sportieve binnen- en buitenruimte zoals de Skills Garden en PLAYCE. 

EERST EEN ATLEET, DAARNA EEN SPECIALIST

Roger Federer (tennis) - Michael Jordan (basketbal) - Teun de Nooijer (hockey) - Zlatan Ibrahimovic (voetbal) - Kjeld Nuis (schaatsen) - Ranomi Kromowidjojo (zwemmen) - Jackie Groenen (voetbal) - Tom Brady (football) - Peter Sagan (wielrennen) - Merel van Dongen (voetbal) - Bouwdewijn Zenden (voetbal) - Marlou van Rhijn (atletiek) - Kyle Chalmers (zwemmen) - Pieter van den Hoogenband (zwemmen) - Iefke van Belkum (waterpolo) - Robbert Kemperman (hockey) - Dafne Schippers (atletiek) - Kobe Bryant (basketbal) - Johan Cruijff (voetbal) - Marco van van Basten (voetbal) - Wayne Gretsky (ijshockey) - Novak Djokovic (tennis) - Yelena Insinbayeva (atletiek) - Nadine Visser (atletiek) - Primož Roglič (wielrennen) - Jordan Spieth (golf) - Mathieu van der Poel (wielrennen) - Caeleb Dressel (zwemmen) - Femke Heemskerk (zwemmen)

Veel bekende topsporters hebben ook andere sporten gedaan wat hun sportcarrière positief heeft beïnvloed. Zo heeft bijvoorbeeld Zlatan Ibrahimovic in zijn jeugd taekwondo beoefend. Daardoor heeft hij goed leren vallen, is hij creatiever in zijn duels en is zijn trapvaardigheid en ruimtelijke oriëntatie veelzijdiger ontwikkeld. Deze kennis en inzichten zijn de inspiratie voor de ontwikkeling van het ASM voor elk niveau en elke vorm van sport en bewegen.

Talentontwikkeling voor iedereen

In plaats van alleen te kijken naar de smalle topsport, richt het ASM zich op alle bewegers, van elk niveau. Talentontwikkeling geldt voor iedere beweger. Een vroegtijdige eenzijdige belasting of specialisatie zorgt voor een grotere kans op blessures, overbelasting en uitval. Voor een gezonde en kwalitatieve ontwikkeling is het goed om zo veel mogelijk verschillende basisvaardigheden binnen sporten, spelvormen, oefenvormen en activiteiten te doen. Dit zorgt voor betere prestaties, minder blessures, meer creativiteit en meer plezier in sport en bewegen.

“René Wormhoudt heeft op basis van zijn jarenlange ervaring als fysiek trainer een visie ontwikkeld om te komen tot betere bewegers en onderbouwt deze samen met de bewegingswetenschappers Jan Willem Teunissen en Geert Savelsbergh met resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Hiermee levert deze visie praktische handreikingen hoe je per leeftijdscategorie kunt zorgen voor het aanleren van vaardigheden die uiteindelijk betere bewegers opleveren.”
Edwin Goedhart
Hoofd medische staf en manager Sport Medisch Centrum, KNVB


Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Inspiratievideo's voor de gymles in je inbox 📥

Lukt het aanmelden niet? Mail je voornaam en achternaam en voor welke video’s je wilt aanmelden naar contact@athleticskillsmodel.nl

Met het insturen bevestig je op de hoogte zijn van onze privacyverklaring en word je automatisch toegevoegd aan de nieuwsbrief van de Athletic Skills Company. Je kan je altijd uitschrijven via de link onderaan de mailings. Met het uitschrijven schrijf je jezelf ook uit voor mailings over de  inspiratievideo’s voor de gymles.

De beste oefenstof voor de warm-up met ouderen in je inbox 📥

Met het insturen bevestig je op de hoogte zijn van onze privacyverklaring en word je automatisch toegevoegd aan de nieuwsbrief van de Athletic Skills Company. Je kan je altijd uitschrijven via de link onderaan de mailings. Met het uitschrijven schrijf je jezelf ook uit voor mailings over de ASM-OldStars video’s.

Lukt het aanmelden niet? Mail dan je e-mail, voornaam en achternaam naar contact@athleticskillsmodel.nl

Inschrijven

ASM-OLDSTARS TRAINERSCURSUS

Bekijk beschikbare data en locaties >
Wat is de Masters of Movement Community of Learners? >

Contactgegevens.Over jou.


Je hebt de keuze uit unisexmaten, van S t/m XL. Bij twijfel, kies dan een maat kleiner. 

 

Maat | Lengte/Breedte

S | 70.5/47. M | 72/50. L | 73.5/53. XL | 75/56. 2XL | 76,5/59


Betaling.Indien je werkgever betaalt, vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.De beste oefenstof in je inbox 📥

Ontvang de 3-delige selectie van de bijna 100 spel- en oefenvormen om direct toe te passen.

Samengesteld op het Athletic Skills Platform. 

Met het insturen bevestig je op de hoogte zijn van onze privacyverklaring en word je automatisch toegevoegd aan de nieuwsbrief van de Athletic Skills Company. Je kan je altijd uitschrijven via de link onderaan de mailings. Met het uitschrijven schrijf je jezelf ook uit voor mailings over VoetbalFit.

Lukt het aanmelden niet? Mail dan je e-mail, voornaam en achternaam naar contact@athleticskillsmodel.nl

Inschrijven

MASTERS OF MOVEMENTTM

Contactgegevens.Over jou.


Dieetwensen
💚🌱 We bieden standaard een vegetarische optie. Heb je aanvullende dieetwensen/allergien, laat het hieronder weten.

Je hebt de keuze uit unisexmaten, van S t/m XL. Bij twijfel, kies dan een maat kleiner. 

 

Maat | Lengte/Breedte

S | 70.5/47. M | 72/50. L | 73.5/53. XL | 75/56. 2XL | 76,5/59


Betaling.Indien je werkgever betaalt, vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.Inschrijven

ASM INSTRUCTEURSOPLEIDING SPECIALIST

Bekijk beschikbare data en locaties>
Wil je inschrijven voor de combinatie met 12 maanden Masters of Movement voor 1190 €995,-? Klik dan hier

Contactgegevens.Over jou.


Dieetwensen
💚🌱 We bieden standaard een vegetarische optie. Heb je aanvullende dieetwensen/allergien, laat het hieronder weten.

Betaling.Indien je werkgever betaalt (eventueel na afwijzing STAP-budget), vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.GELUKT 🙌

Je inschrijving is gelukt! 

Je ontvangt een automatische bevestiging in je mailbox. Heb je niks ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Inschrijven

ASM INSTRUCTEURSOPLEIDING ADVANCED

Bekijk beschikbare data en locaties>

Contactgegevens.Over jou.


Dieetwensen
💚🌱 We bieden standaard een vegetarische optie. Heb je aanvullende dieetwensen/allergien, laat het hieronder weten.

Je hebt de keuze uit unisexmaten, van S t/m XL. Bij twijfel, kies dan een maat kleiner. 

 

Maat | Lengte/Breedte

S | 70.5/47. M | 72/50. L | 73.5/53. XL | 75/56. 2XL | 76,5/59


Betaling.Indien je werkgever betaalt, vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.NIEUWSBRIEF

Het laatste nieuws, actuele ontwikkelingen, interessante artikelen en opvallende berichten rondom het Athletic Skills Model op een rij in je mailbox.