Wetenschappelijk onderzoek ASM REV3RSE

Wetenschappelijk onderzoek ASM REV3RSE

[spacer height=”150px” id=”3″]

Wetenschappelijk onderzoek ASM REV3RSE

Door: Annelies Brocken

 

Bij hockey gebruiken alle spelers dezelfde soort stick en zij houden deze stick hetzelfde vast. De ASM REV3RSE, geproduceerd door REECE Australia, is een gespiegelde hockeystick die de hockeyer vraagt zijn gehele houding precies te spiegelen. Je houdt de stick vast met de rechterhand boven, de linkerhand onder en de stick aan de linkerkant van het lichaam, waarbij de platte kant naar voren wijst. In dit onderzoek zien wij dit als een rechtshandige hockeystick: de rechterhand stuurt en is dominant, de linkerhand ondersteunt en is non-dominant.

 

Het idee voor de gespiegelde stick komt voort uit eerdere experimenten in andere sporten. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat verspringers die op trainingen wisselen van afzetbeen, zich meer verbeterden dan verspringers die alleen met hun dominante been afzetten (1). Bij een onderzoek bij voetbal bleek dezelfde positieve uitkomst: voetballers die trainden met hun niet-dominante been, werden niet alleen beter met dit been, maar ook met het dominante been (2).

 

Bij Hockeyclub AMVJ (Amstelveen) is de afgelopen periode een onderzoek met de ASM REV3RSE uitgevoerd. Drie teams uit de D categorie (10-12 jaar) deden 3 weken lang, 2 keer per week, elke training een technische oefening van ongeveer 15 minuten. 1 Team deed dit met de ASM REV3RSE en de andere 2 teams gebruikten hun normale stick. Voor en na deze 3 trainingen werd een technisch hockeyparcours zo snel mogelijk afgelegd. Dit onderzoek werd uitgevoerd door Yvette Willems (student aan de ALO), onder leiding van Annelies Brocken (onderzoeksmedewerker HvA en trainer/coach HC AMVJ).

De verwachting is dat kinderen die trainen met de ASM REV3RSE daarna met hun gewone stick beter, sneller en meer gecontroleerd kunnen drijven met de bal. Op dit moment kan over de resultaten nog weinig worden gezegd, omdat de onderzochte groep nog klein was. Wat al wel duidelijk was is dat de kinderen het erg leuk vonden om te doen! In het voorjaar zal het onderzoek worden herhaald bij Almeerse HC om zo de onderzoeksgroep te vergroten.

 

Lees meer over de ASM REV3RSE

1. Focke, A., Spancken, S., Stockinger, C., Thจนrer, B., & Stein, T. (2016). Bilateral practice improves dominant leg performance in long jump. European journal of sport science, 16(7), 787-793.
2. Haaland, E., & Hoff, J. (2003). Nonฉ\dominant leg training improves the bilateral motor performance of soccer players. Scandinavian journal of medicine & science in sports, 13(3), 179-184.

Auteur: Annelies Brocken
Datum: 2017-12-16

Deel dit bericht:

NIEUWSBRIEF

Gratis elke maand het laatste nieuws, actuele ontwikkelingen, interessante artikelen en opvallende berichten rondom het Athletic Skills Model op een rij in je mailbox.