Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

OldStars trilogie compleet bij de PSV Foundation

OldStars trilogie compleet bij de PSV Foundation

 

In mei van dit jaar organiseerde de PSV Foundation al een OldStars walking football-meeting. Op woensdag 21 augustus is de Old Stars walking football cursus bij PSV afgerond. De OldStars begeleiders gaan het Walking Football toepassen bij hun eigen vereniging. Het hoofdthema van deze dag was coordinatietraining bij ouderen binnen de visie van het Athletic Skills Model. Onder leiding van René Wormhoudt en Bart Logchies werd deze dag ingevuld met nieuwe kennis en een rugzak vol uitdagende oefeningen. Deze dag is een vervolg op de eerdere opstartcursus OldStars walking football die door de aanwezigen is gevolgd.

 

De dag begon, net zoals bij de voorgaande twee opleidingsdagen met een lekkere kop koffie. waarbij iedereen weer even bijpraat en elkaar bij de voornaam noemt. Juist omdat het sociale aspect van OldStars zo belangrijk is, vormt dit een vaste traditie binnen de cursus. Daarna vervolgde de dag met theoretische kennis over de Coordinative Abilities; de derde bouwsteen van het ASM. Onder leiding van de conditietrainer van het Nederlands Elftal krijgen alle OldStars begeleiders aan de hand van veel praktijkvoorbeelden meer te weten over het evenwichtsvermogen, reactievermogen, ritmisch vermogen en meer.
 
De praktijk mag uiteraard niet ontbreken. Wormhoudt: “Via een breed scala aan oefenvormen en spelvormen komt de theorie van het ASM echt tot leven. Het begrip – en het belang van veelzijdig bewegen komt zo ruim aan bod. Niet het voetbal maar alle tien de grondvormen van bewegen hebben een plek in de warming up, de spelvormen en in de Walking Football vormen. Met diverse uitdagende oefeningen wordt de deelnemers uitgedaagd om zich breed motorisch te ontwikkelen en wordt het plezier op alle manieren gestimuleerd. Er is gevarieerde en uitdagende oefenstof voor iedere deelnemer”. Nadat de training is afgelopen vervolgen de deelnemers de dag aan tafel in de kantine waar de dag wordt nabesproken en oude voetbalherinneringen worden opgehaald.

 

Bekijk de video van OldStars walking football bij de PSV Foundation

OldStars
Veel ouderen willen wel sporten, maar er is onvoldoende passend aanbod is. Ouderen benaderen sport en bewegen anders en zoeken ook naar andere beweegvormen. Wormhoudt: “We zien dat mensen die nog nooit op voetbal hebben gezeten geïnteresseerd raken in het concept van variatie, plezier en uitdaging wat eindigt met een spel Walking Football.” Daarom introduceerde het Nationaal Ouderenfonds, in samenwerking met het ASM en Menzis, in 2013 het OldStars walking football in Nederland. Het gaat voor OldStars niet om beter te worden in Walking Football of om te winnen. Het is een veel breder concept gericht op meedoen, zelfredzaamheid, ontmoeten en bewegen. Het grotere doel is fittere en gezondere ouderen die bewegen leuk vinden en omdat hun sociale netwerk een enorme impuls krijgt.
 
OldStars zet zich in om ouderen in heel Nederland te laten sporten onder professionele begeleiding. Naast OldStars Walking football bestaat er ook OldStars walking hockey, walking handball, walking rugby, walking basketball, tafeltennis en OldStars tennis. Sport wordt hierbij ingezet als middel om ouderen samen te laten komen, mee te laten doen en betekenisvol te laten zijn binnen de context en infrastructuur van de vereniging.
 
Er zijn inmiddels al meer dan 350 OldStars walking football-clubs in Nederland te vinden. Uit onderzoek van OldStars blijkt dat 31 procent van de OldStars deelnemers in frequentie meer is gaan sporten en bewegen dan zes maanden daarvoor. Daarnaast komt naar voren dat de 73 procent van de landelijke deelnemers haar sociaal netwerk heeft uitgebreid en aangeven dat hun conditie is verbeterd.

 

*Het Ouderenfonds en ASM trekken gezamenlijk op om het OldStars Sport te promoten in Nederland met diverse cursusaanbod. De afgelopen 2 jaar is de opstartcursus gelanceerd. De komende maanden starten beide organisaties met diverse andere workshops voor de doelgroep.

Redactie ASM | 2019-08-27

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

NIEUWSBRIEF

Gratis elke maand het laatste nieuws, actuele ontwikkelingen, interessante artikelen en opvallende berichten rondom het Athletic Skills Model op een rij in je mailbox.