OldStars start met opleiding voor trainers

OldStars start met opleiding voor trainers

Amersfoort, 20 augustus 2020 – Op 24 augustus luidt het Nationaal Ouderenfonds het nieuwe OldStars sportseizoen in met de introductie van een officiële trainerscursus voor begeleiders en trainers van OldStars. In totaal starten 24 trainers vanuit het land in Naaldwijk bij voetbalvereniging RKVV Westlandia. Het is de eerste keer dat er een officiële trainerscursus wordt georganiseerd in Nederland voor het programma OldStars. De cursus is de volgende stap voor het Nationaal Ouderenfonds op weg naar een ouderenvriendelijk sportklimaat in Nederland. Naast het versterken van de competenties van trainers moet dit leiden tot meer verenigingen die kunnen en willen starten met OldStars.

Inhoud ASM-OldStars trainerscursus

Samen met René Wormhoudt en Geert Savelsbergh van Athletic Skills Model (ASM) heeft het Ouderenfonds een tweedaagse cursus opzet om trainers op te leiden. Zij krijgen de uitgangspunten bijgebracht en bouwstenen aangereikt om beweegprogramma’s voor ouderen vorm te geven. De doelgroep bestaat uit mensen uit de zorg en uit de sportwereld die al een vooropleiding op zak hebben en over methodisch-didactische voorkennis beschikken.

 

Om het toe te spitsen op ouderen wordt volgens Wormhoudt specifiek gelet op een aantal elementen. ‘Allereerst is dat de belastbaarheid, die is bij ouderen nu eenmaal minder en loopt sterk uiteen. Ten tweede krijgt sociale activatie veel aandacht, voor, tijdens en na de training. In het programma OldStars is contact niet toegestaan, maar aanraking is superbelangrijk voor de mens. Bij ons gebeurt dat – normaal gesproken – daarom wel, op een speelse manier, via een duwtje of even vasthouden. Een rode draad in ons schema is verder het aanpassingsvermogen. Die neemt af als je ouder wordt, maar is nog goed te beïnvloeden.’ 

OldStars Sport voor een betere levenskwaliteit voor ouderen

OldStars Sport is een project van het Nationaal Ouderenfonds en een verzameling van aangepaste spelvormen en sporten. Met al deze aangepaste spelvormen in het programma OldStars willen het Nationaal Ouderenfonds en haar partners Menzis en Van Boxtel de komende twee jaar in totaal 180 nieuwe initiatieven in verschillende takken van sport ontplooien. Daarmee wil het Ouderenfonds via het verenigingsleven een bijdrage leveren aan een 100% ouderenvriendelijke sportomgeving in Nederland. In 2018 is gestart met het ontwikkelen van deze aangepaste sportvormen. Voor deze verschillende initiatieven worden per tak van sport aangepaste spelregels ontwikkeld, is er aandacht voor de combinatie spelvorm/beweegvorm in het aanbod en biedt het programma een sociaal activeringsgedeelte. Het sociale aspect is namens minstens net zo belangrijk als het bewegen zelf.

 

Naast OldStars tennis, OldStars walking football, OldStars walking hockey en OldStars walking rugby zijn ook OldStars tafeltennis, OldStars walking handball, OldStars walking korfball en OldStarswalking basketball onderdeel van van OldStars Sport. De spelvormen zijn bewezen formules in onder meer Groot-Brittannië, waar walking football en walking hockey al jarenlang breed omarmd worden.

Over het Nationaal Ouderenfonds

Het Ouderenfonds is ervan overtuigd dat iedere oudere meetelt en zet zich iedere dag in voor ouderen die eenzaam, kwetsbaar of verminderd zelfredzaam zijn of het risico daartoe lopen. Wist u dat er in Nederland 2.5 miljoen eenzame ouderen zijn? Aansluiting bij een vereniging, bewegen, sporten en meedoen in teamverband kunnen ervoor zorgen dat ouderen (weer) meedoen met de samenleving. Wij willen dat sporten bereikbaar blijft en weer vanzelfsprekend en bereikbaar wordt voor ouderen die dachten het niet meer te kunnen of niet meer te willen. Aangepast sporten voor ouderen moet mogelijk zijn bij de sportvereniging op de hoek, indien gewenst in aangepaste vorm en er voldoende aandacht is voor ontmoetingen.

Deel dit bericht:

NIEUWSBRIEF

Gratis elke maand het laatste nieuws, actuele ontwikkelingen, interessante artikelen en opvallende berichten rondom het Athletic Skills Model op een rij in je mailbox.