Fysiopraxis: Nieuwe kijk op revalideren ASM

Fysiopraxis: Nieuwe kijk op revalideren ASM

[spacer height=”150px” id=”3″]

Nieuwe kijk op revalideren

Specialistenkatern Fysiopraxis mei 2018

 

Het Athletic Skills Model (ASM) richt zich op gezondheid, welbevinden en prestaties, onderbouwd door praktijk en wetenschap. De nadruk ligt op de ontwikkeling van de ‘fysieke’ intelligentie, ondersteund door nieuwe inzichten van motorisch leren. De voordelen zijn onder andere minder blessures, een beter aanpassingsvermogen, meer creativiteit, minder uitval in de sport en betere sportieve prestaties. Het is praktisch toegepast en getoetst bij AFC Ajax en doorontwikkeld voor de sport, het bewegingsonderwijs en de gezondheidszorg.

 

Door maatschappelijke veranderingen beweegt de huidige generatie jeugd steeds minder en raakt ze vaker geblesseerd. Kinderen zitten langer stil, gymlessen staan onder druk en ze spelen minder buiten. Terwijl buiten de ideale plek is voor het ontwikkelen van veelzijdige motorische en sociale vaardigheden.
Een andere oorzaak van de verminderde motorische ontwikkeling is het vroeg stimuleren van één sport. Eén sport doet namelijk een beperkt beroep op de ontwikkeling. Lichaam en geest raken uit balans met als gevolg onder- en overbelasting, blessures en een gebrek aan plezier in bewegen. Net als in de sport en het bewegingsonderwijs moeten fysiotherapeuten inspelen op deze maatschappelijke ontwikkeling. Het Athletic Skills Model (ASM) biedt een nieuwe aanpak die voor zowel de patient als voor de fysiotherapeut leuk is!

 

Fysieke intelligentie
Het Athletic Skills Model (ASM) is een holistisch en breed georienteerd ontwikkelingsmodel, met focus op de ontwikkeling van de ‘fysieke’ intelligentie, ondersteund door impliciet leren. Veelzijdig bewegen leidt onder andere tot minder blessures, een beter aanpassingsvermogen, meer creativiteit en minder uitval in de sport. Bovendien is het een springplank voor betere sportieve prestaties. Het concept is toegepast en getoetst bij AFC Ajax en doorontwikkeld voor de sport, het bewegingsonderwijs en de gezondheidszorg.

 

ASM-bouwstenen
Een veelzijdige revalidatie is een solide basis voor een goed ontwikkeld aanpassingsvermogen vanuit een bio-psychosociale gedachte. De fysiotherapeut is vooralsnog primair opgeleid met grond-motorische eigenschappen: kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen, coördinatie, snelheid. Bij het ASM is gekozen voor drie bouwstenen: Basic Movement Skills (BMS), Coordinative Abilities (CA) en Conditions of Movement (COM).
Conditions of Movement zijn: agility, stability, flexibility, power, endurance. Hierin wordt stabiliteit apart benoemd als belangrijke voorwaarde om goed te bewegen en gaat de aansturing boven kracht. Coördinatie wordt specifiek en apart benoemd in de Coordinative Abilities (CA), zodat men beter kan analyseren welke vormen van aansturing men specifiek wit beïnvloeden.
De volgende Coordinative Abilities (CA) worden onderscheiden: aanpassingsvermogen, koppelingsvermogen, ruimtelijke oriëntatie, kinetisch differentiatievermogen, reactievermogen, ritmisch vermogen en het evenwichtsvermogen. Belangrijk voor de vormgeving van de revalidatie zijn de 10 Basic Movement Skills (BMS) en hun verschijningsvormen. Elke handeling, elk spel of elke (sport)activiteit kan aan de hand van deze grondvormen van bewegen methodisch worden geanalyseerd voor betekenisvolle, gedifferentieerde programma’s. Om de fysiotherapeut structuur in handelen te bieden, maakt ASM gebruik van het ASM-continuüm (figuur 1).


Figuur 1. ASM-continuüm

 

Nieuwe kijk op bewegen
Het ASM biedt de fysiotherapeut een nieuwe kijk op revalideren. Zo kan stabiliteit van de knie ontwikkeld worden via Basic Movement Skills zoals balanceren en vallen; gaan en lopen; springen en landen; trappen, schieten en mikken of klimmen en klauteren. Dit gaat verder dan alleen stoornis-niveau. De gekozen Basic Movement Skills worden via de Coordinative Abilities in een specifiek daglicht geplaatst.
ASM ontwerpt aansluitend een uitdagende omgeving om te revalideren, zoals de revalidatiestraat (Voetbal Medisch Centrum, KNVB). Hiervoor maakt ASM onder andere gebruik van het Constraints LED approach model (Newell, 1986).
Veel fysiotherapeuten zijn inmiddels opgeleid om vanuit ASM te revalideren. De opleiding is geaccrediteerd voor 47 punten en kan ook in-company worden gegeven.


Voetbal Medisch Centrum KNVB in Zeist. [wp-svg-icons icon=”camera-3″ wrap=”i”] Jasper van Duren

 

Auteur: René Wormhoudt
Uit: Fysiopraxis mei 2018
Datum: 2018-05

Deel dit bericht:

NIEUWSBRIEF

Gratis elke maand het laatste nieuws, actuele ontwikkelingen, interessante artikelen en opvallende berichten rondom het Athletic Skills Model op een rij in je mailbox.