De interesse om het Athletic Skills Model (ASM) in de praktijk toe te passen, groeit. Veel gemeenten hebben inmiddels een lokaal sportakkoord gesloten waarin veel vraag is naar sport- en beweegvoorzieningen die zijn ontworpen vanuit het ASM. Als antwoord hierop heeft het ASM onder de naam ‘PLAYCE’ een nieuw compact sport- en speelveld ontwikkeld voor op de club, het sportpark, het schoolplein of in de openbare ruimte.
PLAYCETM is begin maart in Houten op de vakbeurs voor sportaccommodaties in twee varianten gepresenteerd. Het is bedoeld om op een laagdrempelige manier het ASM toe te kunnen passen in de buitenruimte. “Het ASM is veel meer gericht op vaardigheden dan op sporten”, legt oprichter René Wormhoudt één van de basisprincipes van het ASM uit. “Sporten hebben meer gemeen dan ze verschillen. Als je dat aanneemt, kunnen sporten elkaar ontzettend goed ondersteunen.”
Inrichting omgeving van belang De sport- en speelvelden vertegenwoordigen vier kernwaarden: plezier, veelzijdigheid, creativiteit en inclusie. Met aantrekkelijke kleuren, uitnodigende vormen en patronen kan gewerkt worden aan een brede motorische ontwikkeling. “Vaardig in bewegen is een van de pijlers van het Sportakkoord”, licht Wormhoudt toe. “De inrichting van de omgeving is daarvoor belangrijk. Dit ontwerp stimuleert veelzijdige beweegvormen, de basis voor een breed motorische ontwikkeling. Maar nogmaals, het start met een visie, niet met een mooi plaatje.” Het aanpassingsvermogen van sporters loopt als een rode draad door het ASM. Wie zich goed kan aanpassen aan de omstandigheden, is een betere beweger en dus sporter. Wormhoudt: “Traditioneel gezien hebben alle sportvelden op een club een specifiek doel en worden deze sportvelden ook vaak alleen daarvoor gebruikt. Aanvullend op dit sportspecifieke gebruik biedt de PLAYCE Sport (een van de twee varianten die onlangs in Houten is gepresenteerd, red.) de mogelijkheid om op een toegankelijke manier ook andere vaardigheden, sporten en spelvormen te doen. Afhankelijk van de specifieke sport noemen we dit in het ASM ‘adaptieve training’, ‘donorsporten’ of ‘multisporten’.”
“Uitdaging en variatie zijn erg belangrijk en daarmee asymmetrie in de afstanden, groottes, patronen en ondergronden als onderscheidend element.”
Diversiteit aan vlakken, lijn en velden Op de velden zijn alle beweegvormen met elkaar verbonden, zoals trefbal, ren- en loopvormen, tikspelen, kleine partijtjes voetvolley, rugby, tennisvormen, kingbal of twistervormen. “Door een diversiteit aan vlakken, lijnen en velden zijn er oneindig veel mogelijkheden om individueel én/of in teams diverse grondvormen van bewegen in te brengen.” Volgens Wormhoudt zijn uitdaging en variatie erg belangrijk en is daarom asymmetrie in de afstanden, groottes, patronen en ondergronden als onderscheidend element toegepast. Wormhoudt: “Bij het buitenspelen is normaal gesproken de omgeving merendeels asymmetrisch. Daar leren we ons goed aanpassen aan een minder voorspelbare ruimte, maar vaak als volwassenen zich ermee gaan bemoeien gaan ze materialen netjes tegenover elkaar zetten op het sportveld en oefeningen in vaste patronen en afstanden uitvoeren. Door asymmetrie toe te voegen worden we weer gedwongen om meer zelf regels te bedenken en kan in oefenstof meer gedifferentieerd worden. Zo worden de deelnemers en trainers creatiever. En dát willen we graag stimuleren.”
Aparte PLAYCE voor sportverenigingen Het ASM heeft nadrukkelijk gekozen voor een aparte PLAYCE voor sportverenigingen, omdat de club een centrale plek is om samen een leven lang plezier te beleven aan sport en bewegen. Speciaal voor de sportvereniging is een kleiner speelveld ontworpen dat meer past bij een mogelijk budget. Ook is het een interessante optie voor de fysiotherapeut om met geblesseerde sporters of patiënten te trainen. Het veld biedt daarvoor ruimte en markeringen voor veel gebruikte testen zoals de T-test, de shuttle-run-test, sprinttesten en de slalomtest. Deze laatste test is speciaal voor hockey en voetbal opgenomen in het ontwerp. “Door het ontwerp kan je snel wisselen van warming-up naar spelvormen, oefeningen of testen, oftewel plug and play”, vertelt Wormhoudt. “De PLAYCE Sport is op die manier zeer interessant voor trainers, buurtsportcoaches en fysio’s en elke andere gebruiker die zelfstandig op een leuke manier wil spelen of bewust wil werken aan fitheid, gezondheid of betere prestaties.”
“PLAYCE Sport kan als extra speelveld goed ingezet worden als onderdeel van een reguliere training of als onderdeel van een training zoals een warming-up”
Kwaliteitsveld De velden hebben volgens Wormhoudt meer voordelen voor de clubs. “Je kan meer groepen en individuen tegelijk aan het werk zetten op het park. Veel clubs hebben vraag naar meer capaciteit van trainingsvelden. Daar voegen wij een kwaliteitsveld aan toe. Een PLAYCE Sport kan als extra speelveld goed ingezet worden als onderdeel van een reguliere training of als onderdeel van een training zoals een warming-up of een aangepaste adaptieve trainingsvorm.” Op de vakbeurs in Houten presenteerde ASM, dat samenwerkt met Kragten, KSP Kunstgras en Recreational Systems International (RSI) de PLAYCE Sport, de PLAYCE X en het al eerder bekende concept: Skills Garden®. In Almere Haven en bij het Princes Maxima Centrum in Utrecht liggen twee uitgewerkte concepten van de Skills Garden. “De Skills Garden blijft ons uniek maatwerk concept waar het ASM maximaal kan worden toegepast. Daarin hebben wij uitgebreid aandacht voor bijvoorbeeld omgevingsonderzoek, buurtparticipatie en opleiden van doelgroepen in de wijk. Dit maatwerk zie je terug in de trots van de buurt en in duurzaamheid van gebruik.”
Meer informatie over PLAYCE
Dit artikel is gepubliceerd op Sport Knowhow XL en met toestemming herplaatst. Bekijk hier het originele artikel op SportKnowhowXL.nl.
Datum: 2020-04-06 (origineel 2020-03-26) Door: Frank Molema