Op 20 juni bestond de Skills Garden in Almere exact een jaar. De Skills Garden is in samenspraak op maat ontworpen voor de wijk in Almere Haven. Dit doet ASM door inzet van een omgevingsanalyse en buurtparticipatie tijdens de ontwerpfase. Daardoor is het gebruik door de verschillende doelgroepen hoog. Ook de combinatie van de software (programmering) op een aansluitende hardware (de omgeving) is een uniek punt. Vanuit ASM wordt daar de SMARTware aan toegevoegd. Om zo ook alle professionals op te leiden, zodat zij het maximale uit de omgeving halen. Elke gemeente is welkom bij ASM voor een op maat gemaakte en beweegvriendelijke openbare omgeving, vanuit een wetenschappelijk en praktisch onderbouwde visie op bewegen. Voor zowel de ongeorganiseerde bewegers als voor alle georganiseerde domeinen.
Vanwege het éénjarig jubileum spraken we met de verschillende gebruikers van de Skills Garden en met mensen vanuit de doelgroep die betrokken waren bij de realisatie. Deze keer is dat Tim Tier-van Lit, projectadviseur bij het Almere Kenniscentrum Talent. Eén van zijn bezigheden is de inrichting van de buitenruimte in Almere, waar de Skills Garden in Almere Haven onderdeel van uitmaakt.
Tim Tier-van Lit
Projectadviseur Almere Kenniscentrum Talent (AKT), Gemeente Almere
“Zelfs jongeren en volwassenen die komen om te hangen, worden getriggerd om te bewegen.”
“We willen alle beweeg- en sportaanbieders in de stad met elkaar verbinden en één visie laten ademen”, legt hij uit. “Wij stimuleren een veelzijdige ontwikkeling van de motorische vaardigheden. Hierin speelt de ASM-filosofie een belangrijke rol. Zo halen we het maximale uit de Skills Garden.”
De Skills Garden biedt niet alleen ruimte voor de georganiseerde sport. Ook zonder programmering is het drukbezocht. “De Skills Garden is namelijk in samenspraak met de wijk ontworpen. Er lag al een speeltuin voor de allerjongsten, dus er is gekeken naar welke behoeftes er nog waren. Nu komen er heel veel kinderen onbewust in aanraking met veelzijdig bewegen. Ze gaan met hun step of hun skateboard op de pumptrack, maar ze gaan er óók nog even mee van de heuvel af. Ze kunnen er ook gewoon basketballen, maar op het veld liggen gekleurde vlakken zodat dit ook onbewust tot andere vormen en beweeggedrag kan leiden. Dat is natuurlijk mooi.”
“Zelfs jongeren en volwassenen die komen om te hangen, worden getriggerd om te bewegen”, vervolgt Tier-van Lit. “Dan zie je dat ze zich toch ineens optrekken aan de Calisthenics of dat ze een potje mee voetballen. Ook ouderen komen er om een potje jeu de boules te spelen. Dan zie je de totale inclusie die er plaatsvindt.”
Inmiddels heeft De Skills Garden ook al de nodige aandacht van buitenaf getrokken. Vorig jaar kwam een handbalvereniging uit Volendam er bijvoorbeeld een dagje trainen. Ook Almere City FC, gevestigd in Tussen de Vaarten en dus niet vlakbij, kwam al langs. “En dan krijg je een kruisbestuiving. De ongeorganiseerde sport komt in aanraking met de georganiseerde sport. Kinderen zien dat een erkende handbal- of voetbaltrainer de Skills Garden gebruikt én op wat voor manier. Anderzijds ziet de georganiseerde sport soms hele creatieve ideeën bij de ongeorganiseerde sport. Zo versterken zij elkaar.”