Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Mini-magazine Skills Garden Almere 1/5: Karen van Damme

Op 20 juni bestond de Skills Garden in Almere exact een jaar. De Skills Garden is in samenspraak op maat ontworpen voor de wijk in Almere Haven. Dit doet ASM door inzet van een omgevingsanalyse en buurtparticipatie tijdens de ontwerpfase. Daardoor is het gebruik door de verschillende doelgroepen hoog. Ook de combinatie van de software (programmering) op een aansluitende hardware (de omgeving) is een uniek punt. Vanuit ASM wordt daar de SMARTware aan toegevoegd. Om zo ook alle professionals op te leiden, zodat zij het maximale uit de omgeving halen. Elke gemeente is welkom bij ASM voor een op maat gemaakte en beweegvriendelijke openbare omgeving, vanuit een wetenschappelijk en praktisch onderbouwde visie op bewegen. Voor zowel de ongeorganiseerde bewegers als voor alle georganiseerde domeinen.

Vanwege het éénjarig jubileum spraken we met de verschillende gebruikers van de Skills Garden en met mensen vanuit de doelgroep die betrokken waren bij de realisatie. Deze keer is dat Karen van Damme. Zij werkt als bootcamptrainster bij Fit Family Tree. 

Karen van Damme

Bootcamptrainster bij Fit Family Tree


“De mogelijkheden maken dat de Skills Garden echt een toevoeging is.”

De bootcamps zijn voor mannen, vrouwen en één keer in de maand ook voor kinderen. “We bieden dus bootcamps aan voor het hele gezin”, vertelt Van Damme. “Sinds september 2019 is de bootcamp voor mannen en vrouwen elke zondagochtend in de Skills Garden. Sinds juni 2020 bieden we de maandelijkse bootcamp voor kinderen óók aan in de Skills Garden. Dat is superleuk, want het is lekker ruim opgezet. Ze kunnen overal rennen, klimmen en klauteren.”

 

In de Skills Garden kan Van Damme haar bootcamps op zo’n manier indelen, dat de deelnemers met veel verschillende bewegingsvormen in aanraking komen. En dat is niet eens altijd bewust, geeft ze toe. “Maar de omgeving daagt je heel erg uit. Het is een locatie met veel variatie. Elke bootcamp starten we met een rondje warmlopen. Dan komen we ook even over het trappetje en gebruiken we de helling naast de glijbaan. Ik kan er allerlei verschillende cardio- en krachtoefeningen doen. Zulke mogelijkheden maken dat de Skills Garden echt een toevoeging is.”

 

Vóór de komst van de Skills Garden gaf Van Damme haar bootcamplessen vaak op het strand bij de wijk Noorderplassen. De sporthal in Almere Poort wordt ook gebruikt, maar in de zomer verkast die groep vaak naar het Cascadepark. “Het is voor de afwisseling wel eens lekker om naar het strand te gaan, maar daar heb je alleen maar zand en water. En het Cascadepark biedt alleen een grasveld. Op de Skills Garden heb je harde ondergrond, zachte ondergrond en hoogteverschillen. Ik laat de deelnemers bijvoorbeeld regelmatig lunges doen op een stuk dat omhoog of, net hoe je het bekijkt, omlaag loopt. Dat vergt weer wat meer kracht en aanpassing.”

 

“De Skills Garden is dan ook een aanwinst voor de wijk”, besluit Van Damme. “Wij hadden met Fit Family Tree nog geen locatie in Almere Haven, terwijl er volgens mij best veel mensen uit de buurt mee wilden doen aan de bootcamps. De Skills Garden verkleint de drempel om te gaan en door de mooie, centrale ligging werven we misschien ook wel nieuwe sporters.”

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

NIEUWSBRIEF

Gratis elke maand het laatste nieuws, actuele ontwikkelingen, interessante artikelen en opvallende berichten rondom het Athletic Skills Model op een rij in je mailbox.