Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Mini-magazine Skills Garden Almere 4/5: Erwin Duits

Op 20 juni bestond de Skills Garden in Almere exact een jaar. De Skills Garden is in samenspraak op maat ontworpen voor de wijk in Almere Haven. Dit doet ASM door inzet van een omgevingsanalyse en buurtparticipatie tijdens de ontwerpfase. Daardoor is het gebruik door de verschillende doelgroepen hoog. Ook de combinatie van de software (programmering) op een aansluitende hardware (de omgeving) is een uniek punt. Vanuit ASM wordt daar de SMARTware aan toegevoegd. Om zo ook alle professionals op te leiden, zodat zij het maximale uit de omgeving halen. Elke gemeente is welkom bij ASM voor een op maat gemaakte en beweegvriendelijke openbare omgeving, vanuit een wetenschappelijk en praktisch onderbouwde visie op bewegen. Voor zowel de ongeorganiseerde bewegers als voor alle georganiseerde domeinen.

Vanwege het éénjarig jubileum spraken we met de verschillende gebruikers van de Skills Garden en met mensen vanuit de doelgroep die betrokken waren bij de realisatie. Deze keer is dat Erwin Duits. Hij is buurtsportcoach in Almere Haven. 

Erwin Duits

Buurtsportcoach Almere Haven, De Schoor

 

“Je kunt er je fantasie en sportieve energie kwijt.”

“Iedereen met een vraag over sporten en bewegen kan bij mij terecht”, vertelt Duits. “Dat kunnen bijvoorbeeld scholen of de gemeente zijn. Als de gemeente aangeeft dat de vergrijzing toeneemt en dat ze meer sportieve activiteiten voor ouderen willen, dan probeer ik zelf iets op touw te zetten of ze in contact te brengen met de juiste persoon.”


Sinds juni 2019 kan Duits bij zijn werkzaamheden de Skills Garden gebruiken. Momenteel sport hij er met senioren. “Normaal doen we dat binnen. Nu zien we hier en daar ook senioren terugkomen naar de Skills Garden om zelf nog wat te gaan bewegen. Het werkt dus aanstekelijk en dat is heel positief.”

“De Skills Garden leent zich er namelijk goed voor om zelf aan de slag te gaan”, vervolgt hij. “Je kunt er je fantasie en je sportieve energie kwijt. Toch merk je dat steeds meer kinderen buitenspelen moeilijk vinden. Daar kunnen wij in de Skills Garden mooi bij ondersteunen. Jonge kinderen staan daar eigenlijk altijd voor open, want zij zijn nog erg fantasierijk en letten minder op asymmetrische lijnen van het voetbalveldje. Tieners klagen heel soms over de alternatieve belijning. Als je hen vervolgens de ASM-filosofie uitlegt, begrijpen ze het vaak wel. Ook ouders probeer ik te betrekken. Zij gaan vaak op een bankje zitten als hun kinderen sporten, maar ze kunnen zelf ook iets op de Skills Garden doen.”


En zo is de Skills Garden voor iedereen toegankelijk. “Als je veel met sport hebt, kun je er uitstekend uit de voeten. Als je een sport zoekt, zul je die in de Skills Garden waarschijnlijk vinden. En heb je niks met sport, dan triggeren alle mogelijkheden en kleuren je in ieder geval. De beleving is gewoon heel groot. Een tijdje terug viel een jongetje met zijn BMX-fiets. Hij had een nare wond, maar de volgende dag was hij er weer. Mét zijn been in het verband. Veel kinderen ervaren de Skills Garden niet als een sportterrein, maar zij doen wel van alles met hun spieren en hun balans. Onbewust maken zij capabele bewegers van zichzelf.”

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

NIEUWSBRIEF

Gratis elke maand het laatste nieuws, actuele ontwikkelingen, interessante artikelen en opvallende berichten rondom het Athletic Skills Model op een rij in je mailbox.