In het voetbal en het bewegingsonderwijs worden de meeste blessures opgelopen. Dit blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Met het toenemend aantal meisjes in het voetbal wordt dit een steeds groter probleem. Met name in de groeispurt leidt dit tot pijn en letsel met een toenemend aantal knieoperaties als gevolg. Dr. Edwin Goedhart, bondsarts en hoofd sportmedisch centrum bij de KNVB is al decennia lang arts in de voetballerij en sportrevalidatie en pleit voor een andere aanpak in de preventie.
Vanaf dit jaar is deelnemen aan de Masters of Movement masterclasses mogelijk voor gevorderden ASM-instructeurs én voor wie nog nieuw is met het ASM. Trainers/coaches, fysiotherapeuten, oefentherapeuten, gymleraren, beweegagogen, fitness-/dans-/zweminstructeurs en Personal Trainers. En voor bestuurders, beleidsmakers en managers van sport- en welzijnsorganisaties. Voor iedereen die gek is op bewegen!
Van theorie naar praktijk
Aanstaande 5 april wordt door dr. Edwin Goedhart onder leiding van voormalig olympisch atleet en presentator van Sportlab Sedoc, Gregory Sedoc, een nieuw thema aangepakt: het toenemende aantal knieblessures bij meisjes in de pubertijd en bij jonge atletes in het algemeen. Hoe kunnen gymleraren daar in hun lessen bewegingsonderwijs of trainers in hun trainingen beter op inspelen? En hoe revalideer je zodat de kans op een terugkeer van de blessure zo veel mogelijk wordt beperkt? En vraagt het mogelijk om een nieuw perspectief op preventie en revalidatie van blessures in het algemeen?
De masterclass bestaat uit diverse inspirerende lezingen van dr. Edwin Goedhart en René Wormhoudt, founder van het ASM en tevens fysiotherapeut en conditietrainer van het Nederlands Elftal vrouwen en mannen. Aansluitend op de lezingen volgen diverse praktijkworkshops waarin de theorie vertaald wordt naar de praktische toepassing voor de gymles, training en fysiotherapie. De inschrijving voor de masterclass is geopend. Je kan zowel individueel inschrijven als samen met een groep collega’s.
dr. Edwin Goedhart
Edwin Goedhart is sinds 2012 de teamarts van het Nederlands elftal bij de KNVB en sinds 2013 de Medisch Manager van het Voetbal Medisch Centrum op de KNVB Campus in Zeist. Enkele jaren later, in 2016, werd het Athletic Skills Model in de vorm van een PLAYCE geïntegreerd in het Medisch Centrum. De zogenoemde ‘revalidatiestraat’. “Door het toepassen van het ASM word je een betere beweger met alle voordelen”, aldus Goedhart. “Wij vonden dat die filosofie, met het uitvoeren van de verschillende bewegingsvormen, goed te vertalen was naar de revalidatie van sporters en in ons geval specifiek voetballers.”
Daar had Goedhart gelijk in. De PLAYCE biedt verschillende mogelijkheden om een bepaalde beweegvorm veelzijdig te trainen en dit zorgt voor variatie. “Als een voetballer vanwege een blessure beperkt is in het uitvoeren van een sportspecifieke beweging, kun je gaan zoeken naar vergelijkbare beweegvormen om tóch te trainen wat je beoogt. Met behulp van de PLAYCE kan je gevarieerder revalideren. Zeker langdurige revalidatieprogramma’s worden leuker wanneer je met verschillende beweegvormen aan de slag kunt gaan. En als beweegvormen leuk zijn om te doen, worden ze over het algemeen ook beter uitgevoerd en dan gaat de kwaliteit van de revalidatie omhoog.”

Alle spelers die nu in het Voetbal Medisch Centrum komen revalideren, maken gebruik van de PLAYCE. Het ASM is een integraal onderdeel van het centrum. “Het komt terug in alle voorzieningen. Iedere beweegvorm die voor voetballers van belang is, heeft een plek. Neem bijvoorbeeld de uitgebreide balansmat die we hebben. Toch ben je er met alleen het materiaal nog niet. Het gaat ook om de gedachtegang, om hoe we het idee van het ASM zo goed mogelijk toepassen op alle faciliteiten die wij hebben. Het is een samenspel tussen de theorie en de praktijk om de PLAYCE zo goed mogelijk te gebruiken.”
En dat lukt. De PLAYCE ligt er inmiddels al zeven jaar en nog altijd zijn Goedhart en zijn collega’s erg te spreken over het resultaat. “De spelers, maar ook de artsen, fysio’s en andere gebruikers zijn heel positief en onder de indruk van de mogelijkheden die het Medisch Centrum nu biedt. Ik geloof zeker dat we met de PLAYCE nóg betere resultaten kunnen halen dan voorheen.”
Masters of Movement
In 2021 lanceerde de ASM Academy een nieuw concept: de Masters of Movement Community of Learners. Onder leiding van de vaste aanvoerder Gregory Sedoc volgen deelnemers jaarlijks verschillende masterclasses van de beste coaches, wetenschappers en medici uit binnen- en buitenland. Eerder spraken topcoaches zoals Guus Hiddink, Jacco Verhaeren, de Amerikaanse Vern Gambetta en Jeroen Otter en wetenschappers zoals de Duitse Wolfgang Schöllhorn, de Canadeese Jean Côté, hersenwetenschapper Magriet Sitskoorn en Janine Stubbe van dansacademie Cadarts.Â














Next: dr. Joe Baker, dr. Jos de Koning en Peter Heerschop
Na de masterclass van dr. Edwin Goedhart staat een rij topsprekers klaar om ook masterclasses te verzorgen voor de community. In juni volgt de Canadeese wetenschapper Joe Baker, PhD, in september de Nederlandse wetenschapper dr. Jos de Koning en aan het eind van het kalenderjaar 2024 cabaretier, acteur en gymleraar Peter Heerschop.
Van sporten naar spelen: Is structured play de brug tussen plezier en prestatie?Â
14 juni: dr. Joe Baker 🇨🇦
Creatieve sporters trainen minder maar spelen meer. En een spelende patiënt is therapietrouw. Hoe brengen de nieuwste inzichten van dr. Joe Baker spel terug in de sport en revalidatie? De Canadese bewegingswetenschapper bij de University of Toronto en auteur, wordt erkend als een toonaangevende wetenschapper als het gaat om talentontwikkeling. Is talentherkenning bijvoorbeeld een vloek of een zegen? Dr. Joe Baker schreef er diverse publicaties over en publiceerde onlangs zijn nieuwe boek ‘The Tyranny of Talent’. Van het speelplein tot wereldpodium, welke rol speelt spelen in beter bewegen en een leven lang bewegen.
Hoe kunnen innovaties uit de schaatssport jongeren, volwassenen en senioren helpen met het verbeteren van de balansvaardigheden?
20 september: dr. Jos de Koning 🇳🇱
Dr. Jos de Koning heeft de schaatssport compleet veranderd met zijn onderzoeken naar de klapschaats. Schaatsen wordt in Nederland van jong tot oud gedaan en vraagt veel balansvaardigheden. Balansvaardigheden spelen een grote rol in zowel het bewegen, presteren en dagelijks functioneren. Hoe kunnen innovaties en onderzoeken vanuit de schaatssport kinderen, volwassenen en senioren helpen bij het ontwikkelen en onderhouden van de balansvaardigheden.Â
Hoe leer je als coach, leraar LO of fysiotherapeut performen als een theaterkunstenaar?
nov/dec (datum n.t.b.): Peter Heerschop 🇳🇱
Acteur, cabaretier, programmamaker en boven al trotse gymleraar Peter Heerschop weet als geen ander hoe je moet presenteren als professional. Een acteur, cabaretier en musicalster moet namelijk altijd op zijn best presteren. Hoe zorgen zij ervoor dat zij iedere keer opnieuw het beste uit zichzelf halen. Van het podium naar de praktijk, van acteren naar presteren. Hoe kunnen lessen uit de theaterkunst coaches, docenten LO en fysiotherapeuten helpen om sporters, cliënten en leerlingen te blijven motiveren en te inspireren.Â