Duwen, trekken, tillen, sleuren, balanceren, rollen, duikelen en vallen. Het zijn uiterst belangrijke vaardigheden voor elke sporter. Wat maakt judo en stoeien zo geschikt als donorsport binnen het ASM? Dít gingen we aan den lijve ondervinden bij de laatste Masters of Movement bijeenkomst van 2023.
Wat maakt een veelzijdige en duurzame sportcarrière?
Met zijn geringe lengte van 1 meter 73 werd Boudewijn Zenden in de voetballerij regelmatig als ‘te klein’ of ‘te kwetsbaar’ beschouwd. Maar de Limburger kende uiteindelijk een lange en uiterst succesvolle carrière met opvallend weinig blessures.
Zenden was van 1994 tot 2011 professional bij topclubs als Barcelona, Chelsea en Liverpool en kwam in totaal 54 keer voor het Nederlands elftal uit. Ook opvallend: Zenden kon op alle posities aan de linkerkant van het veld uit de voeten.
Slimmer Presteren bij de Masters of Movement
Elke Masters of Movement masterclass geven Gerrit Heijkoop en wetenschapsjournalist Jurgen van Teeffelen hun eigen blik op de avond en spreken de hoofdpersonen over hun bijdrage.
Luister alle afleveringen terug >
Met onder andere Jeroen Otter, Jacco Verhaeren, Margriet Sitskoorn, Wolfgang Schöllhorn, Vern Gambetta, David Mann, Peter Heerschop en zoals altijd aanvoerder Gregory Sedoc.
Judo als een geweldige basis voor allerlei sporten
Voor Zenden is het een uitgemaakte zaak dat het veelvuldig beoefenen van judo in zijn jeugd hem hierbij als voetballer geholpen heeft. ‘Ik heb er veel aan gehad, het verbeterde me als voetballer. Je leert om je evenwicht te houden, je krachten goed te gebruiken en je val te breken’, zo vertelde hij na zijn voetbalcarrière tegenover de pers. Zenden geeft daarin aan nooit geblesseerd te zijn geraakt bij het voetballen door verkeerd op het veld terecht te komen.
Waarom is stoeien zo’n goede vorm van bewegen?
Boudewijn Zenden wist het judoën tot zijn 16e met het voetbal te combineren. Hij haalde de zwarte band en werd kampioen van Limburg. Maar uiteindelijk lonkte het grote geld van het voetbal en haalde de scouts van PSV hem naar Eindhoven.
Waarom is het zo goed om jonge voetballers, maar eigenlijk iedereen, af en toe een potje te laten stoeien of judoën? En hoe vul je zoiets dan optimaal in als trainer, coach of gymdocent? In deze bonuspodcast bespreken we onze ervaringen aan de hand van de laatste ASM Masters of Movement bijeenkomst van 2023.
Masterclass 5 april 2024
Vanaf dit jaar is deelnemen aan de Masters of Movement masterclasses mogelijk voor gevorderden ASM-instructeurs én voor wie nog nieuw is met het ASM. Trainers/coaches, fysiotherapeuten, oefentherapeuten, gymleraren, beweegagogen, fitness-/dans-/zweminstructeurs en Personal Trainers. En voor bestuurders, beleidsmakers en managers van sport- en welzijnsorganisaties. Voor iedereen die gek is op bewegen!