Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

LTC Festina zet vooruitstrevende stappen met training voor de jeugd

LTC Festina zet vooruitstrevende stappen met training voor de jeugd

 

‘Gamification’ en het ‘Athletic Skills Model’. Het zijn niet voor elke tennisvereniging bekende termen, maar het zijn wel nieuwe en heel bruikbare methoden om de trainingen voor jeugdleden beter, vernieuwend en aantrekkelijk te maken. Bij het Amsterdamse LTC Festina was het voor hoofdtrainer Maarten Elenbaas enige tijd geleden haast vanzelfsprekend dat hij deze nieuwe elementen ging doorvoeren in de trainingen.

 

Foto: Maarten Elenbaas (in het midden) met founders van het ASM Geert Savelsbergh (links) en René Wormhoudt (rechts) na de eerste ASM-instructeursopleiding Specialist, 2019

 

Athletic Skills Model
Onder leiding van Elenbaas zijn bij Festina de afgelopen jaren de trainingsmethoden in een aantal opzichten veranderd. Zo zijn de trainers van de Amsterdamse club onder meer gaan trainen op basis van het Athletic Skills Model (ASM). Bij die filosofie wordt in de training van jonge kinderen meer uitgegaan van een brede fysieke en mentale ontwikkeling in plaats van alleen de sport-specifieke training. Door in eerste instantie algemene atletische vaardigheden te ontwikkelen, wordt een betere basis gelegd voor een gezond en sportief leven en voor de ontwikkeling van eventuele talenten. Daarna komen pas de tennis-specifieke vaardigheden aan bod. Bovendien wordt binnen het ASM gewerkt met zogenoemde sensitieve perioden – kinderen krijgen vaardigheden aangeleerd wanneer zij daar in hun ontwikkeling klaar voor zijn. Bewegingswetenschappers Jan Willem Teunissen en Geert Savelsbergh en fysiotherapeut en trainer René Wormhoudt zetten deze theorie uitvoerig uiteen in het boek ‘Athletic Skills Model’.

 

Bij Festina zijn ze concreet aan de slag gegaan met het ASM. De trainingen zijn met een half uur uitgebreid om daar aandacht aan te besteden en wel op zo’n manier dat er maar weinig extra baancapaciteit nodig is. “Toen ik begon bij Festina, ben ik begonnen met een analyse van de toen gehanteerde werkwijze bij de jeugd”, aldus Elenbaas. “Die analyse beperkte zich niet alleen tot de trainingen op de club. Ik vroeg mij ook af; waarom zijn wij in Nederland in vrijwel elke sport goed in het opleiden op technisch en tactisch vlak, maar schieten wij nog weleens te kort op fysiek en mentaal vlak? En wat betekent dat voor je opleiding in breedste zin? Als land moet je daarin verbeteren. Op scholen, in de gymlessen, maar ook sportclubs hebben daar een verantwoordelijkheid in. Natuurlijk heeft een tennisvereniging een verantwoordelijkheid binnen de opleiding van tennissers, maar toen ik aan deze klus begon, vond ik dat nog niet eens het belangrijkste. Binnen de ASM-filosofie is immers ook de beoefening van andere sporten dan alleen tennis waardevol. En het is natuurlijk ook niet vreemd dat kinderen op jonge leeftijd sporten als hockey en voetbal net zo leuk vinden. Ik snap dat dat uitgangspunt eng is voor veel tennisclubs waar het ledenaantal onder druk staat, maar een brede, a-specifieke ontwikkeling komt uiteindelijk alle sporten ten goede, ook de tennissport.”

 

Afbeelding: De Boeken van het Athletic Skills Model. Links de Nederlanstalige editie uit 2012. Rechts de Engelstalige editie uit 2018.

 

Meer commitment
Alle vernieuwingen in het jeugdbeleid bij Festina missen hun uitwerking niet. Een toename van het aantal jeugdleden was geen doelstelling, want de Amsterdammers verkeren in een luxepositie, er is een wachtlijst voor nieuwe leden. “We willen vooral meer binding met de club creëren. Kinderen moeten gemotiveerd zijn, veel vaker willen tennissen en dus veel vaker op de club zijn. Daar gaat het om. Ik heb zelf een soort instrument ontwikkeld om die commitment te meten. Wij registreren hoe vaak een kind per week op de club is en hoeveel wedstrijden het speelt. Toen we begonnen, was ons doel: minimaal 25 procent van de actieve jeugdleden traint tweemaal per week en speelt minimaal één wedstrijd. Dat halen wij inmiddels ruimschoots. En kijk je naar de winter, dan begonnen we met een totaal van 24 trainingsuren per week voor de jeugd. Inmiddels zijn dat er maar liefst 55.”

 

Dit is een gedeelte uit het orginele artikel op Centrecourt.nl. Lees hier het volledige artikel.

Datum: 2018-12

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

NIEUWSBRIEF

Gratis elke maand het laatste nieuws, actuele ontwikkelingen, interessante artikelen en opvallende berichten rondom het Athletic Skills Model op een rij in je mailbox.