Landelijke stand van de motoriek 2020

Landelijke stand van de motoriek 2020

Jaarlijks presenteren de Haagse Hogeschool, de VU Amsterdam, MQ Scan en de Athletic Skills Company een overzicht van de huidige stand van de motoriek bij kinderen tussen de 4 en 12 jaar in Nederland. De resultaten van 88.440 kinderen, verdeeld over 502 basisscholen in 2020 zijn uiteengezet in de nieuwe Motoriek peiling 2020. 

Wetenschappelijke studies tonen het belang van een goede motorische vaardigheid bij de jeugd aan. De bedoeling van de jaarlijkse peiling is om aandacht te vragen voor de motorische ontwikkeling van de jeugd en dat aan de hand van betrouwbare inzichten landelijk en lokaal beleid gemaakt van worden. Het is daarvoor waardevol om de motorische ontwikkeling ook objectief te blijven monitoren, om vervolgens door middel van passende interventies en samenwerkingen een positieve bijdrage te leveren.

In de peiling zijn de resultaten per provincie te zien en worden diverse trends zichtbaar gemaakt over de ontwikkeling van motoriek bij jongens/meisjes en de verschillende leeftijden. Voor het landelijk overzicht wordt gebruik gemaakt van de MQ Scan. De MQ Scan is een valide en betrouwbare motoriektest voor kinderen van 4-12 jaar waarin kinderen zo snel mogelijk een parcours met 5 tot 7 onderdelen moeten afleggen. De scan is ontwikkeld door de Haagse Hogeschool, VU Amsterdam en de Athletic Skills Company en ontstaan vanuit het Athletic Skills Model. 

Wil je meer informatie over leuke en waardevolle interventies die bijdragen aan de motorische ontwikkeling? Bekijk dan onze opleidingen, vraag voor advies bij ontwerp en inrichting van het schoolplein of gymzaal of lees onze artikelen over o.a. de Schijf van 10!.

Deel dit bericht:

NIEUWSBRIEF

Gratis elke maand het laatste nieuws, actuele ontwikkelingen, interessante artikelen en opvallende berichten rondom het Athletic Skills Model op een rij in je mailbox.