Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

KNHB test ASM REV3RSE & ASM Adaptaball Deel 2

De VU Amsterdam heeft de ASM REV3RSE® en de ASM Adaptaball® al eens wetenschappelijk getoetst 1, 2. De tests wezen uit dat allebei de materialen het hockeyniveau van de deelnemers verbeteren. Vanaf 2 juni was het de beurt aan Erik van Driel, coach van de Jong Oranje Dames en van HDM Heren 1, om de ASM REV3RSE en de ASM Adaptaball enkele weken in de praktijk te testen.

“Tot nu toe gebruik ik vooral de ASM REV3RSE bij de dames”, vertelt hij. “De eerste drie weken gingen ze zelf aan de slag met de stick. Vervolgens hebben we de stap gezet naar integratie van de ASM REV3RSE in de trainingen. We doen een deel van de training mét de ASM REV3RSE, en een deel zonder. Wat ik als heel positief heb ervaren, is dat het niet alleen goed is voor de motoriek, maar ook voor de cognitieve ontwikkeling.”

“ASM REV3RSE is niet alleen goed voor de motoriek, maar ook voor de cognitieve ontwikkeling”

“Bij hockey moet je aanvallen, verdedigen, kijken zonder bal en coachen”, legt Van Driel uit. “Dat zijn allemaal taken die je tegelijkertijd moet uitvoeren, maar nu met de ASM REV3RSE erbij. Dan wordt het ineens een stuk moeilijker. Door de gespiegelde stick nemen niet alleen hun balvaardigheid en handelingssnelheid af, ook hun voetenwerk en looptempo worden minder. Vrijloopacties zijn minder scherp, er zit minder overtuiging in hun spel. Ze komen gewoon in een onwennige situatie terecht. Daarom is het extra belangrijk dat ze goed kijken vóórdat ze de bal ontvangen en slim positie kiezen. De trainingseffecten zijn dus groter dan alleen het fysieke aspect, ook hun gedrag verandert. Ze trainen hun aanpassingsvermogen.”


Aan de ASM Adaptaball is Van Driel tot nu toe in iets mindere mate toegekomen. “De baan van de ASM Adaptaball is erg onvoorspelbaar, hij verandert op het allerlaatste moment van richting. Daardoor is het zeker op hoog niveau een goede oefening voor het aannemen van stuiterballen en het trainen van je reactievermogen, want het verbetert je aanpassings- en incasseringsvermogen. De ASM Adaptaball ga ik in de laatste fase wat meer gebruiken, want ik wil niet teveel nieuwe elementen tegelijkertijd toevoegen aan mijn training. De ASM REV3RSE is wat eerder inzetbaar en gemakkelijker te integreren in een pass- of partijvorm.”


Van Driel is te spreken over het nieuwe materiaal. “Ik geloof in veelzijdig opleiden. Binnen het ontwikkeltraject van de speelsters van Jong Oranje kan het een hele positieve bijdrage hebben. Ik stimuleer dat ze bij hun eigen clubs ook een ASM REV3RSE hebben, zodat er ze buiten de Oranje-trainingen om ook mee bezig zijn.” De dames van Jong Oranje lijken er in ieder geval voor open staan. “Ze trainen met een lach op hun gezicht. Dat is altijd de beste graadmeter. Daarnaast vinden ze het leuk om eens iets anders te doen, ook omdat ze merken dat ze beter worden. Ze haken echt aan, sommigen scoopen al met de ASM REV3RSE of gebruiken schijnaannames.”


Met nog drie weken te gaan in de testfase, heeft Van Driel duidelijk voor ogen wat hij nog wil bereiken. “Nu verloopt de partijvorm met de ASM REV3RSE nog vrij reactief en wat minder overtuigend dan met een normale stick. De dames zien zelf ook dat daar nog winst te behalen is. Het vrijlopen, het kijken en het coachen met de ASM REV3RSE, daar moet nog meer tempo in komen. Daarna moet je het structureel in je trainingsprogramma gaan verwerken. Het is een supergoed instrument, mits je het op de juiste manier inzet. Dat is de uitdaging. Als je het een halfjaar lang geleidelijk aan gaat integreren, kun je met de ASM REV3RSE op een heel hoog niveau trainen.”

Foto’s: Bodi Fok

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

NIEUWSBRIEF

Gratis elke maand het laatste nieuws, actuele ontwikkelingen, interessante artikelen en opvallende berichten rondom het Athletic Skills Model op een rij in je mailbox.