“Janssen-Fritsen is al meer dan 70 jaar gekend als sporttoestelleverancier”, vertelt Bart Moons. Hij is sinds 1 januari van dit jaar Commercieel directeur
bij het met oorsprong Nederlandse familiebedrijf. Voorheen werkte hij er vijf jaar als vertegenwoordiger. “Verder zijn we ook de ideale partner voor totaalinrichtingen van sportzalen. We ontwikkelen, produceren en plaatsen bewegingstoestellen en leveren service en kwaliteit, vooral in functie van onze recent vernieuwde slogan: ‘bewegen is onze sport’. Bewegen is ook sporten! Die visie willen we ook uitdragen naar al onze klanten en naar ons personeel. Meer zelfs, we dragen de visie ook uit naar onze nieuwe concepten die we op de markt willen brengen. We proberen hierin innovatief te zijn en proberen telkens na te denken met de klant over wat ze verwachten of wensen.”
Voor die inrichting in binnenruimtes is Janssen- Fritsen de unieke partner op het gebied van het implementeren van het Athletic Skills Model en het plaatsen van de daarbij horende sportmaterialen. “Dit wil zeggen dat we een apart ASM gamma hebben ontwikkeld. Denk aan valmatten, landingsmatten, gymblokken … ASM heeft de visie ontwikkeld, wij leveren het materiaal om die visie in de praktijk toe te passen.”
De eerste fase van het renovatieproject is net afgerond. “We hebben reeds de nieuwe vloer en enkele toestellen geplaatst. De tweede fase vindt plaats volgende zomer, waarbij we de zaal afwerken met extra toestellen en uitbreidingen. Hiervoor diende de hogeschool nog een extra subsidiedossier in. Ze zullen bovendien de zaal zelf exploiteren.”
Specificaties ASM zaal
“Het eerste ontwerp lag er in januari van 2022 op basis van het idee dat een klein jaar daarvoor werd gepitcht. Wanneer je een ASM zaal bekijkt, zal het je meteen opvallen dat alles anders is in vergelijking met de klassieke sportzaal van vroeger. Alles is veel fleuriger, kleurrijker, speelser en opvallender. Uiteraard kan je alle mogelijke klassieke bewegingsvormen uitoefenen, maar de zaal is specifiek ontworpen in functie van het Athletic Skills Model concept”, verduidelijkt Bart. “De zaal is bijzonder asymmetrisch en we gebruiken heel veel verschillende soorten materialen om alles in te kleden. Zo is er in de zaal van de Hogeschool PXL een deel van de vloer uitgerust met stippen, zijn
er aparte lijnen, gekleurde vlakken … Je hebt ook mogelijkheden genoeg om netten op een andere manier aan te spannen. Daarnaast vind je in de zaal van 250 m2 een calisthenicshub met rekstokbaren van onze partner BarManiaPro, speciale klimtouwen en baskets, hoekvolleygoalen, multiball, een klimmuur, judomatten en ga zo maar door. Het is een totaalconcept, wat ASM zo typeert. Elk concept is uniek, een zaal kan immers nooit twee keer dezelfde zijn. De eyecatcher in de zaal is de zaal zelf. De diverse elementen maken het tot een uniek geheel.”
Meerwaarde
En wat als ik nu als stad of gemeente een kleine of grote zaal heb en ik deze wil uitrusten volgens het Athletic Skills Model? “Daar hoef je je geen zorgen over te maken”, is Bart duidelijk. “Er bestaat niet zoiets als een te kleine, te grote, te lage of te hoge zaal. Niemand hoeft schrik te hebben van ASM. Ook kleine sportzalen in gemeenten kunnen perfect ingericht worden volgens het beweegconcept. Het is namelijk toepasbaar op een zaal van 200 m2 tot 2.000 m2 en van 3 meter tot 13 meter hoog. We bekijken dit klant per klant. Elke zaal zal dan anders worden ingevuld. Als gemeente kan je op voorhand je wensen doorgeven. Janssen-Fritsen zorgt daarna voor een inrichting op maat. Dat is het leuke aan het concept.”
“Bovendien kan de zaal voor en door elke sportclub gebruikt worden en voor elke sporttak nuttig zijn. ASM biedt de kans om je trainingen aan te passen. Door de diversiteit aan materialen kan je telkens je doel op een andere manier gaan trainen. Daar is ASM trouwens op gebaseerd. Onderzoek heeft aangetoond dat door het toepassen van de visie je minder blessuregevoelig wordt. Preventie is hierbij het sleutelwoord. Als trainer of lesgever heb je de mogelijkheid om te variëren en hoef je niet wekelijks dezelfde training of oefening te geven.”
En zo is de eerste ASM zaal in België een feit. “In Nederland en Engeland hebben we al verschillende zalen mogen uitrusten volgens de visie, maar we merken dat het steeds meer aan bekendheid wint. De groeimarge is er dus alleszins. We zijn alvast benieuwd welke steden of gemeenten in Vlaanderen mee op de kar springen!”