Janssen-Fritsen installeert eerste PLAYCE bij Hogeschool PXL in Hasselt

Janssen-Fritsen installeert eerste PLAYCE bij Hogeschool PXL in Hasselt

De eerste Athletic Skills Model (ASM) zaal in België is een feit! Hogeschool PXL in Hasselt opende half september haar vernieuwde zaal voor het grote publiek. De oude sportzaal kreeg een volledige make-over en werd heringericht door bedrijfspartner Janssen-Fritsen volgens het beweegconcept van ASM. Een opvallende zaal waarbij alles net dat tikkeltje anders is in vergelijking met de klassieke sporthal. We nemen de nieuwe zaal en de achterliggende visie onder de loep.

Uit: Lokaal Sportbeleid 283 🇧🇪
Door: Niels Jansen

“Janssen-Fritsen is al meer dan 70 jaar gekend als sporttoestelleverancier”, vertelt Bart Moons. Hij is sinds 1 januari van dit jaar Commercieel directeur bij het met oorsprong Nederlandse familiebedrijf. Voorheen werkte hij er vijf jaar als vertegenwoordiger. “Verder zijn we ook de ideale partner voor totaalinrichtingen van sportzalen. We ontwikkelen, produceren en plaatsen bewegingstoestellen en leveren service en kwaliteit, vooral in functie van onze recent vernieuwde slogan: ‘bewegen is onze sport’. Bewegen is ook sporten! Die visie willen we ook uitdragen naar al onze klanten en naar ons personeel. Meer zelfs, we dragen de visie ook uit naar onze nieuwe concepten die we op de markt willen brengen. We proberen hierin innovatief te zijn en proberen telkens na te denken met de klant over wat ze verwachten of wensen.”

"Het Athletic Skills Model richt zich naast de kwantiteit van bewegen sterk op de kwaliteit van bewegen."

Eén van die nieuwe concepten is de visie van het Athletic Skills Model. “Het Athletic Skills Model ontstond in de jaren ’90 in Nederland en is een beweegconcept en talentontwikkelingsmodel met als doel om de wereld fitter en gezonder te maken. ASM kiest voor een holistische invalshoek waarbij lichaam en geest niet te scheiden zijn. Het is een wetenschappelijk en praktisch onderbouwde visie op de ontwikkeling van bewegen van jong tot oud, voor mensen met en zonder beperking, in de topsport, breedtesport en het bewegingsonderwijs. Het vertrekpunt is bewegen. Gevarieerd, veelzijdig en zoveel als mogelijk met plezier. Dit geldt voor iedereen van elke leeftijd en niveau. ASM richt zich naast de kwantiteit van bewegen sterk op de kwaliteit van bewegen. Beweegarmoede veroorzaakt gezondheidsschade. We zitten meer stil dan ooit. En als we bewegen, is het vaak niet veelzijdig. Veelzijdig bewegen laat zich het best uitleggen aan de hand van de Schijf van 10!. Het ASM biedt deze structuur aan om veelzijdigheid een plek te geven, bijvoorbeeld in een jaarprogramma voor het onderwijs, de trainingscyclus van de trainer/coach, het activiteitenprogramma van de buurtsportcoach of revalidatieprogramma van de fysiotherapeut. Veelzijdig bewegen is belangrijk voor de fitheid, vitaliteit en gezondheid en is de basis voor een leven lang plezier in bewegen. De Schijf van 10! bestaat uit tien grondvormen die gezamenlijk belangrijk zijn voor een optimale motorische ontwikkeling. Het geeft inzicht in ons beweeggedrag en biedt structuur voor beweegprogramma’s. Het is universeel toepasbaar voor alle vormen van bewegen en kan daarmee een gemeenschappelijke taal zijn voor samenwerking tussen alle beweegprofessionals. Bovendien gebruikt het ASM de Schijf van 10! als basis voor de inrichting van de sportieve binnen- en buitenruimte.”
Voor die inrichting in binnenruimtes is Janssen- Fritsen de unieke partner op het gebied van het implementeren van het Athletic Skills Model en het plaatsen van de daarbij horende sportmaterialen. “Dit wil zeggen dat we een apart ASM gamma hebben ontwikkeld. Denk aan valmatten, landingsmatten, gymblokken … ASM heeft de visie ontwikkeld, wij leveren het materiaal om die visie in de praktijk toe te passen.”

Hogeschool PXL als ideale partner

“De sportaccommodatie van de opleiding Lichamelijke Opvoeding & Bewegingsrecreatie aan de Hogeschool PXL in Hasselt was aan vernieuwing toe”, vertelt Bart verder. “De hogeschool was op zoek naar een nieuwe zaalinrichting en is op die manier in contact gekomen met Janssen-Fritsen. Al van in het begin was het duidelijk dat ze een inrichting wensten die innovatief en hedendaags is. Ze zijn uiteindelijk na eigen onderzoek volledig overtuigd geraakt van de visie van ASM. De visie
van het talentontwikkelingsmodel strookt namelijk met hun eigen visie op sporten en bewegen. Na enkele gezamenlijke overlegmomenten met de vakverantwoordelijke zijn we tot een ontwerp gekomen die volgens de grondvormen van bewegen werkt. Om tot een definitief concept te komen, onderzoeken we steeds wie de zaal zal gebruiken. Uiteraard wordt alles besproken samen met de klant. De vernieuwde sporthal in Hasselt, tevens de allereerste ASM zaal in België, zal niet enkel door particulieren in gebruik worden genomen, maar de hogeschool zal er ook toekomstige LO leerkrachten in opleiden. Binnenkort bieden ze ook de opleiding ASM aan in hun curriculum. Je kan namelijk een certificaat ontvangen als gediplomeerde ASM instructeur.”

"Er bestaat niet zoiets als een te kleine, te grote, te lage of te hoge zaal voor ASM."

De eerste fase van het renovatieproject is net afgerond. “We hebben reeds de nieuwe vloer en enkele toestellen geplaatst. De tweede fase vindt plaats volgende zomer, waarbij we de zaal afwerken met extra toestellen en uitbreidingen. Hiervoor diende de hogeschool nog een extra subsidiedossier in. Ze zullen bovendien de zaal zelf exploiteren.”

Specificaties ASM zaal

“Het eerste ontwerp lag er in januari van 2022 op basis van het idee dat een klein jaar daarvoor werd gepitcht. Wanneer je een ASM zaal bekijkt, zal het je meteen opvallen dat alles anders is in vergelijking met de klassieke sportzaal van vroeger. Alles is veel fleuriger, kleurrijker, speelser en opvallender. Uiteraard kan je alle mogelijke klassieke bewegingsvormen uitoefenen, maar de zaal is specifiek ontworpen in functie van het Athletic Skills Model concept”, verduidelijkt Bart. “De zaal is bijzonder asymmetrisch en we gebruiken heel veel verschillende soorten materialen om alles in te kleden. Zo is er in de zaal van de Hogeschool PXL een deel van de vloer uitgerust met stippen, zijn er aparte lijnen, gekleurde vlakken … Je hebt ook mogelijkheden genoeg om netten op een andere manier aan te spannen. Daarnaast vind je in de zaal van 250 m2 een calisthenicshub met rekstokbaren van onze partner BarManiaPro, speciale klimtouwen en baskets, hoekvolleygoalen, multiball, een klimmuur, judomatten en ga zo maar door. Het is een totaalconcept, wat ASM zo typeert. Elk concept is uniek, een zaal kan immers nooit twee keer dezelfde zijn. De eyecatcher in de zaal is de zaal zelf. De diverse elementen maken het tot een uniek geheel.”
De opening van de eerste fase van de renovatie werd gedaan door de Belgische Minister van Sport, Ben Weyts.

Meerwaarde

En wat als ik nu als stad of gemeente een kleine of grote zaal heb en ik deze wil uitrusten volgens het Athletic Skills Model? “Daar hoef je je geen zorgen over te maken”, is Bart duidelijk. “Er bestaat niet zoiets als een te kleine, te grote, te lage of te hoge zaal. Niemand hoeft schrik te hebben van ASM. Ook kleine sportzalen in gemeenten kunnen perfect ingericht worden volgens het beweegconcept. Het is namelijk toepasbaar op een zaal van 200 m2 tot 2.000 m2 en van 3 meter tot 13 meter hoog. We bekijken dit klant per klant. Elke zaal zal dan anders worden ingevuld. Als gemeente kan je op voorhand je wensen doorgeven. Janssen-Fritsen zorgt daarna voor een inrichting op maat. Dat is het leuke aan het concept.”
“Bovendien kan de zaal voor en door elke sportclub gebruikt worden en voor elke sporttak nuttig zijn. ASM biedt de kans om je trainingen aan te passen. Door de diversiteit aan materialen kan je telkens je doel op een andere manier gaan trainen. Daar is ASM trouwens op gebaseerd. Onderzoek heeft aangetoond dat door het toepassen van de visie je minder blessuregevoelig wordt. Preventie is hierbij het sleutelwoord. Als trainer of lesgever heb je de mogelijkheid om te variëren en hoef je niet wekelijks dezelfde training of oefening te geven.”
En zo is de eerste ASM zaal in België een feit. “In Nederland en Engeland hebben we al verschillende zalen mogen uitrusten volgens de visie, maar we merken dat het steeds meer aan bekendheid wint. De groeimarge is er dus alleszins. We zijn alvast benieuwd welke steden of gemeenten in Vlaanderen mee op de kar springen!”

Deel dit bericht:

ASM Course

@ Trinidad & Tobago 🇹🇹

In corporation with TT Sport a group of coaches and PE teachers followed the official ASM Instructor Course ‘Advanced’ in 2023. 

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Inspiratievideo's voor de gymles in je inbox 📥

Lukt het aanmelden niet? Mail je voornaam en achternaam en voor welke video’s je wilt aanmelden naar contact@athleticskillsmodel.nl

Met het insturen bevestig je op de hoogte zijn van onze privacyverklaring en word je automatisch toegevoegd aan de nieuwsbrief van de Athletic Skills Company. Je kan je altijd uitschrijven via de link onderaan de mailings. Met het uitschrijven schrijf je jezelf ook uit voor mailings over de  inspiratievideo’s voor de gymles.

De beste oefenstof voor de warm-up met ouderen in je inbox 📥

Met het insturen bevestig je op de hoogte zijn van onze privacyverklaring en word je automatisch toegevoegd aan de nieuwsbrief van de Athletic Skills Company. Je kan je altijd uitschrijven via de link onderaan de mailings. Met het uitschrijven schrijf je jezelf ook uit voor mailings over de ASM-OldStars video’s.

Lukt het aanmelden niet? Mail dan je e-mail, voornaam en achternaam naar contact@athleticskillsmodel.nl

Inschrijven

ASM-OLDSTARS TRAINERSCURSUS

Bekijk beschikbare data en locaties >
Wat is de Masters of Movement Community of Learners? >

Contactgegevens.Over jou.


Je hebt de keuze uit unisexmaten, van S t/m XL. Bij twijfel, kies dan een maat kleiner. 

 

Maat | Lengte/Breedte

S | 70.5/47. M | 72/50. L | 73.5/53. XL | 75/56. 2XL | 76,5/59


Betaling.Indien je werkgever betaalt, vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.De beste oefenstof in je inbox 📥

Ontvang de 3-delige selectie van de bijna 100 spel- en oefenvormen om direct toe te passen.

Samengesteld op het Athletic Skills Platform. 

Met het insturen bevestig je op de hoogte zijn van onze privacyverklaring en word je automatisch toegevoegd aan de nieuwsbrief van de Athletic Skills Company. Je kan je altijd uitschrijven via de link onderaan de mailings. Met het uitschrijven schrijf je jezelf ook uit voor mailings over VoetbalFit.

Lukt het aanmelden niet? Mail dan je e-mail, voornaam en achternaam naar contact@athleticskillsmodel.nl

Inschrijven

MASTERS OF MOVEMENTTM

Contactgegevens.Over jou.


Dieetwensen
💚🌱 We bieden standaard een vegetarische optie. Heb je aanvullende dieetwensen/allergien, laat het hieronder weten.

Je hebt de keuze uit unisexmaten, van S t/m XL. Bij twijfel, kies dan een maat kleiner. 

 

Maat | Lengte/Breedte

S | 70.5/47. M | 72/50. L | 73.5/53. XL | 75/56. 2XL | 76,5/59


Betaling.Indien je werkgever betaalt, vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.Inschrijven

ASM INSTRUCTEURSOPLEIDING SPECIALIST

Bekijk beschikbare data en locaties>
Wil je inschrijven voor de combinatie met 12 maanden Masters of Movement voor 1190 €995,-? Klik dan hier

Contactgegevens.Over jou.


Dieetwensen
💚🌱 We bieden standaard een vegetarische optie. Heb je aanvullende dieetwensen/allergien, laat het hieronder weten.

Betaling.Indien je werkgever betaalt (eventueel na afwijzing STAP-budget), vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.GELUKT 🙌

Je inschrijving is gelukt! 

Je ontvangt een automatische bevestiging in je mailbox. Heb je niks ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Inschrijven

ASM INSTRUCTEURSOPLEIDING ADVANCED

Bekijk beschikbare data en locaties>

Contactgegevens.Over jou.


Dieetwensen
💚🌱 We bieden standaard een vegetarische optie. Heb je aanvullende dieetwensen/allergien, laat het hieronder weten.

Je hebt de keuze uit unisexmaten, van S t/m XL. Bij twijfel, kies dan een maat kleiner. 

 

Maat | Lengte/Breedte

S | 70.5/47. M | 72/50. L | 73.5/53. XL | 75/56. 2XL | 76,5/59


Betaling.Indien je werkgever betaalt, vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.NIEUWSBRIEF

Het laatste nieuws, actuele ontwikkelingen, interessante artikelen en opvallende berichten rondom het Athletic Skills Model op een rij in je mailbox.