ASM laat Belgische sportprofessionals kennis maken met veelzijdig bewegen.
De interesse van Belgische sportprofessionals in het Athletic Skills Model (ASM) neemt toe. Daarom organiseert het ASM in november een tweedaagse toer door België. Op die dagen geeft het ASM workshops en krijgen geïnteresseerden de mogelijkheid vragen te stellen. “We hopen dat in België net zo’n beweging op gang komt als in Nederland.”
Door: Robert Hesen
Het ASM is een wetenschappelijk en praktisch onderbouwd model dat structuur biedt voor beweegprogramma’s. Daarnaast wordt het als basis gebruikt wordt voor de inrichting van sportieve binnen- en buitenruimtes. Veelzijdig bewegen is daarbij het uitgangspunt. Prof. Dr. Geert Savelsbergh, hoogleraar in de bewegingswetenschappen, en René Wormhoudt, fysiotherapeut en tegenwoordig de conditietrainer van het Nederlands voetbalelftal, zijn de grondleggers van dit model.
In Nederland zijn inmiddels tientallen locaties ingericht volgens de filosofie van het ASM. Ook behaalden duizenden sportprofessionals een ASM-diploma. Zij werken in de praktijk volgens het gedachtegoed van het ASM. Dat wil zeggen: ze richten hun trainings- en lesprogramma’s in volgens de tien grondvormen van bewegen, de zogeheten Schijf van 10!. De gedachte is dat mensen op die manier zich coördinatief beter ontwikkelen, minder snel geblesseerd raken en meer plezier halen uit bewegen.
🇧🇪 Maak kennis met het Athletic Skills Model tijdens ASM-dag in Temse en op de BVLO Studiedag.
Op 16 november 2023 organiseert Janssen-Fritsen België op het kantoor in Temse een ASM-dag voor geïnteresseerden van het Athletic Skills Model. Dit innovatieve bewegingconcept maakt steeds meer sportprofessionals in de Benelux enthousiast! Veelzijdig bewegen resulteert in een betere ontwikkeling van de atleet, en de theorie van het ASM wordt op diverse locaties, in de turnzaal of sporthal, succesvol in de praktijk gebracht.
Aanmelden voor de BVLO Studiedag op 17 november verloopt via de BVLO.
Hasselt
In België heeft het ASM nog niet de bekendheid zoals bij onze buren. Al duurt dat niet lang meer, want de eerste stappen zijn gezet, vertelt Martijn Postuma van de Athletic Skills Company. “De hogeschool van PXL in Hasselt heeft één van haar traditionele gymzalen omgebouwd naar een inrichting volgens het ASM. Ook in Antwerpen maken we voor een sporthal een ontwerp volgens het ASM. Daarnaast rondde de eerste groep cursisten succesvol een ASM-opleiding af. Kortom: dat er in België iets gaande is, dat is wel duidelijk.”
Early adopters
Postuma vergelijkt de situatie in België met die van Nederland van zo’n 10 jaar geleden. “In Nederland begon het in 2012 nadat het boek Athletic Skills Model verscheen. Een aantal sportprofessionals en gemeenten gingen ermee aan de slag. Dat waren de early adopters. Inmiddels is het een grote groep die het ASM omarmt. Dat blijkt wel uit het feit dat we de laatste drie jaar ruim dertig locaties inrichtte volgens het ASM.”
De ontwikkelingen in België leidde tot het plan om een toer door België te organiseren. “In Nederland hebben we prettige ervaringen met dit concept. Mensen kunnen erover lezen en op internet allerlei zaken vinden. Maar als je het live ervaart door middel van een workshop of een presentatie, is dat toch prettig. Daarnaast kunnen we op deze manier een grote groep mensen tegelijk bereiken.”
De toer vindt plaats op donderdag 16 november en vrijdag 17 november. Op vrijdag organiseert het ASM twee workshops op de dag van de Belgische Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (BVLO). Die vindt plaats bij de KU Leuven. Op donderdag geeft het ASM op het kantoor van Janssen-Fritsen België in Temse een workshop. Postuma: “We vertellen op een laagdrempelige manier wat de kern van het ASM is. Maar vooral hoe sportprofessionals de vertaalslag kunnen maken naar de praktijk. Dat kan zijn op het gebied van training en lesgeven, maar ook rondom de inrichting van accommodaties.”
Postuma: “We hopen zoveel mogelijk Belgische sportprofessionals te ontmoeten en in gesprek te gaan over het ASM en het belang van veelzijdig bewegen. Noteer de data alvast in de agenda.”