ASM Groeiberekening

Piek op het juiste moment

De groeiberekening geeft een schatting van waar het kind zich in zijn of haar fysieke ontwikkeling bevindt. De berekening geeft aan, wanneer het kind zijn maximale groeisnelheid (APHV; Age Peak Height Velocity) bereikt en in welke ASM fase het zich momenteel bevindt. De biologische ontwikkelingsleeftijd bepaalt in het Athletic Skills Model voor een belangrijk deel wat er trainbaar of minder trainbaar is bij kinderen. Fase P1 kent bijvoorbeeld andere trainingsvormen maar ook andere verhoudingen van intensiteit en volume dan fase P2 of P3.

Wil je weten hoe je zorgt voor een optimale belasting tijdens de groeispurt en blessures voorkomt? Bekijk dan onze opleidingen in de ASM Academy


Groeiberekening


Opmerkingen:


  • Het ASM Groeimodel is een kapstok, o.a. het “oog van de meester” bepaalt uiteindelijk wat er getraind kan worden en wie in welke fase past.

  • De periode van versneld groeien (P2) is een belangrijke leerfase, waarin moet worden voorkomen dat kinderen geblesseerd raken. Juist het aanpassen aan de “nieuwe verhoudingen van het lichaam” gebeurt het beste bij bewegen (sport).

  • Het ASM Groeimodel is gebaseerd op de wetenschappelijk studie van Mirwald et al. (2002) en is het meest betrouwbaar bij meisjes van 9-13 jaar en bij jongens van 12-16 jaar.

NIEUWSBRIEF

Gratis elke maand het laatste nieuws, actuele ontwikkelingen, interessante artikelen en opvallende berichten rondom het Athletic Skills Model op een rij in je mailbox.