Een nieuwe beweging in Amsterdam Zuidoost is gestart

Een nieuwe beweging in Amsterdam Zuidoost is gestart

In de afgelopen weken hebben 16 enthousiaste trainers in Amsterdam Zuidoost de ASM-instructeursopleiding Advanced gevolgd. Zij hebben in vier bijeenkomsten geleerd het ASM toe te passen in hun beweegprogramma’s voor ouderen, jeugd en volwassenen op de sportverenigingen, op scholen of in de wijk. Een welkome ontwikkeling voor de twee founders van het ASM die landelijk al veel vernieuwing teweeg hebben gebracht, maar vooral ook veel relatie hebben met de regio Amsterdam. Geert Savelsbergh is hoogleraar op de VU Amsterdam en bijzonder lector op de Hogeschool van Amsterdam en René Wormhoudt heeft jarenlang gewerkt als kracht- en conditietrainer bij AFC Ajax. Daar begon in de jaren ’90 de nieuwe manier van denken over bewegen bij het eerste team van de profclub en vervolgde de toepassing van het ASM later ook in de jeugdopleiding.

Robert Kathusing is Sportmakelaar voor de Gemeente Amsterdam en volgde samen met twee collega’s en trainers uit de regio de opleiding. Onder hen was een grote diversiteit aan trainers/coaches uit onder andere het turnen, American football, baseball 5, basketballen, (kick)boxen en zelf weight-ball. Zij gaan onderling en in samenwerking met elkaar bij de diverse disciplines het ASM toepassen. In combinatie met alle ontwikkelingen op het gebied van accommodatie in de gemeente, zullen deze beweegcoaches een belangrijke rol vervullen. Kathusing benadrukt het belang van de sociale en maatschappelijke bijdrage die deze groep zal leveren: “Naast dat de cursisten ontzettend veel geleerd hebben, gaan ze de komende periode aan de slag in het sport werkveld van Amsterdam Zuidoost bij diverse sportaanbieders om het ASM verder toe te passen in de praktijk. Uiteindelijk is ook de wens om een ASM veld(en) te creëren in Amsterdam Zuidoost. Met deze groep hebben we specialisten in huis die er voor kunnen zorgen dat de velden optimaal worden benut.” Eind maart komt de groep deelnemers opnieuw bij elkaar om te presenteren hoe zij het ASM toepassen en volgt de officiële diploma-uitreiking.

ASM-instructeursopleiding Advanced

Het eerste niveau van bekwaamheid in het Athletic Skills Model voor de sport, de gezondheidszorg en het bewegingsonderwijs is de ASM-instructeursopleiding Advanced. In vier bijeenkomsten krijgen de deelnemers onder leiding van ervaren docenten van de ASM Academy alle in’s en out’s over de andere manier van denken over sporten, spelen en bewegen. Dit zorgt voor meer kwalitatieve beweegprogramma’s met een praktische en wetenschappelijke onderbouwing. Aan het eind van de opleiding kunnen de deelnemers hun eigen beweegprogramma’s schrijven vanuit de Schijf van 10!, kunnen ze structureel bijdragen aan de (motorische) fitheid van hun leerlingen en weten ze hoe ze de principes van impliciet leren kunnen toepassen voor betere en leukere beweegprogramma’s. 

Deel dit bericht:

NIEUWSBRIEF

Gratis elke maand het laatste nieuws, actuele ontwikkelingen, interessante artikelen en opvallende berichten rondom het Athletic Skills Model op een rij in je mailbox.