[spacer height=”150px” id=”3″]
Een kunstwerk als podium voor de moderne gymles
Op basisschool de Springplank in Vught ligt aan het begin van dit nieuwe schooljaar een spiksplinternieuwe gymzaal. De opvallende vloer is een ontwerp van het Athletic Skills Model. De kleuren, vormen en verschillende lijnen ogen als een kunstwerk. Het verleidt kinderen tot nieuwe vormen van spelen en bewegen en het ontwerp biedt ruimte om op een innovatieve manier de gymles in te vullen zodat kinderen bewegen associëren met plezier, als basis voor een leven lang sport en bewegen.
Bij binnenkomst valt direct een aantal dingen op. De unieke vloer is allesbehalve traditioneel. Het innovatieve ontwerp ondersteunt de leerling en docent in de les. Jorick Hendriksen van het ASM en vakleerkracht bewegingsonderwijs licht toe: “De vloer is zo ontworpen dat er door de hele zaal oneindig veel organisatievormen mogelijk zijn om een hele klas zo efficiënt mogelijk te laten gymmen. Zowel klassikaal als in verschillende samenstellingen en groepsgroottes. Daarbinnen is ook volop rekening gehouden met verschillende niveaus en differentiatiemogelijkheden om de docent daarin te ondersteunen met een passend aanbod voor elke leerling.”
Foto: De vloer met het ontwerp van het ASM in de gymzaal van basisschool De Springplank
De zaal is volgens Jeroen Leenders, combinatiefunctionaris in Vught, door kinderen, leerkrachten en ouders laaiend enthousiast ontvangen. Hij bracht de gemeente en het schoolbestuur op het idee om het ASM in te zetten in de nieuw te bouwen gymzaal. ‘’Het bewegingsonderwijs ontwikkelt zich en dit zie je terug in de wens anders te willen denken over bewegen. Deze zaal nodigt uit om te gaan bewegen! De kleuren en vakken in de zaal maken het makkelijk de zaal te verdelen in plaats van hiervoor banken en pionnen te gebruiken’’, vult Leenders aan. Het ontwerp komt voort uit de visie achter het Athletic Skills Model (ASM). “De traditionele gymzalen bieden nog steeds veel mogelijkheden, maar wie geënthousiasmeerd en gemotiveerd wilt worden zoekt inspiratie en beleving, dat past bij deze tijd. De grote variatie aan kleuren en vlakken is functioneel en geeft positieve energie. Als je in de zaal staat wil je direct gaan spelen en bewegen en dat is wat het bewegingsonderwijs natuurlijk goed kan gebruiken”, aldus René Wormhoudt, founder van het ASM.
“Het bewegingsonderwijs ontwikkelt zich. Dit zie je terug in de wens anders te willen denken over bewegen!”
Een mooie rol voor het bewegingsonderwijs Het bewegingsonderwijs speelt een belangrijke rol bij het leren bewegen, maar staat de laatste jaren zowel financieel als in populariteit onder druk. De beweegarmoede van de huidige generatie is ook vanuit het bewegingsonderwijs goed aan te pakken. Op de scholen kunnen de leerkrachten in de gymnastieklessen interesse opwekken voor sporten, spelen en bewegen. Beweegaccommodaties zoals gymzalen spelen daarin een belangrijke rol omdat deze het gedrag van kinderen positief kunnen beïnvloeden. Kinderen leren tijdens de gymles op een efficiënte wijze te handelen/hun lichaam te gebruiken in relatie tot hun omgeving, materialen en vriendjes. De nieuwe gymzaalvloer, met een grote verscheidenheid aan vormen en kleuren, nodigt kinderen uit tot bewegen en te ontdekken welke spelvormen op de vloer mogelijk zijn. Het creatieve vermogen van kinderen wordt op deze manier positief geprikkeld.
Een andere manier van denken over beweegvoorzieningen De ontwerpen van het ASM zijn onder andere ontwikkeld voor het bewegingsonderwijs en helpt docenten bij het ontwikkelen van een lesprogramma, waarin er gewerkt kan worden met gedifferentieerde beweegprogramma’s. De andere manier van denken over bewegen wordt vertaald in een andere manier van denken over de inrichting van beweegvoorzieningen. Zowel binnen als buiten. Deze zijn inzetbaar voor diverse domeinen en doelgroepen in de regio. De mogelijkheid om, eventueel complementair op de eigen accommodatie(s), door meerdere domeinen gebruik te laten maken van deze veelzijdige accommodaties, zorgt voor meer rendement in de verhuur en exploitatie.
Klik hier voor meer informatie over de andere manier van denken over beweegvoorzieningen.
Redactie ASM | 2019-09-24