De visie van het Athletic Skills Model als basis voor innovatieve accommodaties – Vlaams Tijdschrift voor Sportbeheer (BE)

De visie van het Athletic Skills Model als basis voor innovatieve accommodaties – Vlaams Tijdschrift voor Sportbeheer (BE)

"Veelzijdig bewegen voor een leven lang plezier in sport, spelen en bewegen"

Een basket voor windsurfers? Glijvlakken voor de lessen bewegingsonderwijs? Balansborden voor de 55+’ers en een boulderwand voor voetballers? In één ruimte? Ja! Wel in de innovatieve accommodaties die worden ontworpen door het Nederlandse Athletic Skills Model (ASM). Het is de basis voor een nieuwe kijk op de inrichting van sportaccommodaties, zowel binnen als buiten. In Nederland zijn de eerste accommodaties gerealiseerd en in gebruik genomen. Door de samenwerkingsovereenkomst met Janssen-Fritsen ligt nu ook de weg naar België open. Op weg naar een gezonder, fitter en beter presterend Nederland én België.

Uit: Vlaams Tijdschrift voor Sportbeheer (BE)

Lees hier het originele artikel

ASM: van pionieren naar wetenschappelijk model

“Ik zag dat het goede voetballers waren, maar nog geen atleten. Alsof ze een mooi stuk op de piano konden spelen, maar geen muzikanten waren.” Met die gedachte begon René Wormhoudt, sinds 2012 conditietrainer bij het Nederlands voetbalelftal, midden jaren ’90 als conditietrainer bij AFC Ajax met het toepassen van andere vaardigheden uit andere sporten. Bewegen op muziek, judo, turnen en atletiek, met als doel het atletisch vermogen te vergroten. Midden jaren 2000 kwam René in contact met prof. dr. Geert Savelsbergh, hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zo ontstond de wetenschappelijke onderbouwing van de praktijkervaringen, wat in 2012 resulteerde in het boek ‘Athletic Skills Model’ (ASM). Zes jaar later volgde de Engelse uitgave en binnenkort verschijnt de Japanse versie.

 

Nu, zo’n 25 jaar na het ontstaan, zijn er ruim 1.250 beweegprofessionals opgeleid om het ASM op grote schaal toe te passen in onder andere het onderwijs, de (top)sport, de gezondheidszorg en in de wijk.

Eenzijdige beweging is bewegingsarmoede

Gezondheid en fitheid staan als maatschappelijke uitdagingen centraler dan ooit. Mensen bewegen te weinig en als ze bewegen, is het vaak te eenzijdig. Een veelzijdige ontwikkeling van het individu in een holistische context, daar staat ASM voor. Dit zorgt voor betere prestaties, minder blessures, meer creativiteit en meer plezier in sport en bewegen en dit voor alle niveaus en leeftijden. Vroegtijdig eenzijdig belasten of specialiseren, zorgt voor een grotere kans op blessures, overbelasting en drop-out. Voor een gezonde en kwalitatieve ontwikkeling is het goed om meerdere verschillende basisvaardigheden binnen sporten, spelvormen, oefenvormen en activiteiten te doen. Maar is dat ook gelijk aan veelzijdig bewegen?

De Schijf van 10!

Veelzijdig bewegen is belangrijk voor de fitheid, vitaliteit en gezondheid en is de basis voor een leven lang plezier in bewegen. De Schijf van 10! bestaat uit tien grondvormen die gezamenlijk belangrijk zijn voor een optimale motorische ontwikkeling. Het geeft inzicht in ons beweeggedrag en biedt structuur voor beweegprogramma’s. Het is universeel toepasbaar voor alle vormen van bewegen en kan daarmee een gemeenschappelijke taal zijn voor samenwerking tussen alle beweegprofessionals. Bovendien gebruikt het ASM de Schijf van 10! als basis voor de inrichting van de sportieve binnen- en buitenruimte.

De tien basisvormen van bewegen: 1. Balanceren en vallen; 2. Stoeien en vechten; 3. Gaan en lopen; 4. Springen en landen; 5. Rollen, duikelen en draaien; 6. Gooien, vangen, slaan en mikken; 7. Trappen, schieten en mikken; 8. Klimmen en klauteren; 9. Zwaaien en slingeren; 10. Bewegen op en maken van muziek

De ‘Schijf van 10!’ als rode draad

Veelzijdig bewegen laat zich het best uitleggen aan de hand van de Schijf van 10!. Het ASM biedt deze structuur aan om veelzijdigheid een plek te geven, bijvoorbeeld in een jaarprogramma voor het onderwijs, de trainingscyclus van de trainer/ coach, het activiteitenprogramma van de buurtsportcoach of revalidatieprogramma van de fysiotherapeut.

Software vraagt om hardware

Met honderden opgeleide trainers, coaches, leerkrachten LO, fysiotherapeuten, buurtsportcoaches … groeit de vraag naar bijpassende hardware. Men zocht plekken die zodanig zijn ingericht dat ze ook op veelzijdige wijze gebruikt kunnen worden. Daar kwamen Janssen-Fritsen en de experts achter het ASM elkaar tegen. Samen realiseerden zij de AKT Multizaal en AKT Turndojo in Almere, het indoorcentrum op het trainingscomplex van PSV Eindhoven en recent de nieuwe gymzaal van Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) in Amsterdam. Ze zijn het resultaat van een visie als onderligger voor een ontwerp (ASM) die door een geschikte partner ook daadwerkelijk is gerealiseerd (Janssen-Fritsen). De perfecte afstemming tussen deze visie op beweegprogramma’s en bijpassende accommodaties zorgt voor de optimale ontwikkeling van alle gebruikers. De zalen voorzien in een behoefte, de exploitatiecijfers groeien elk jaar en mensen bewegen er veelzijdig en beleven plezier aan het sporten en bewegen.

Standaard en op maat

Recent lanceerde de Athletic Skills Company (de sociale onderneming achter het Athletic Skills Model, de ASM Academy en de concepten Skills Garden, PLAYCE en de Schijf van 10!) het renovatieconcept onder de naam ‘PLAYCE School’. Een standaardconcept, gebaseerd op de Schijf van 10!, toepasbaar in elke binnensportaccommodatie die voor renovatie in aanmerking komt. De gebruiker kan naar eigen inzicht een programma samenstellen en uitvoeren en de zaal is plug and play. Gebruikers worden uitgedaagd om direct te kunnen starten.

Maatwerk is vanzelfsprekend ook mogelijk. Met een participatietraject, onder andere bestaande uit een introductie op het ASM en een brainstormsessie, komen we met de gebruikers tot de meest optimale invulling van de zaal zodat hij aan de juiste voorwaarden voldoet. Om die reden kan het zijn dat de gebruiker kiest voor extra glijvakken op de vloer, baskets met ronde borden of een Calisthenics-hub.

Materiaaltas en ASM Graphics

De samenwerking biedt de kans om nog verder in te gaan op de toepassing, onder andere met een Schijf van 10!-materiaaltas, geschikt om de tien basisvormen van bewegen in de praktijk toe te passen. De ASM Graphics zijn muurstickers en vormen uitdagende beweegaanleidingen. Ze kunnen zowel binnen als buiten worden toegepast. Zo krijgen de wanden in gymzalen en muren van schoolgebouwen een extra functie. Met de bijgeleverde QR-code ziet de gebruiker meteen wat eventuele toepassingen zijn omdat er enkele voorbeeldoefeningen zijn ontwikkeld. Zowel de PLAYCE School, de ASM Graphics als de materiaaltas zijn via Janssen-Fritsen verkrijgbaar.

De recent opgeleverde PLAYCE School op de ALO Amsterdam. Foto: Jan-Kees Steenman
#DesignedbyASM

Deel dit bericht:

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Inspiratievideo's voor de gymles in je inbox 📥

Lukt het aanmelden niet? Mail je voornaam en achternaam en voor welke video’s je wilt aanmelden naar contact@athleticskillsmodel.nl

Met het insturen bevestig je op de hoogte zijn van onze privacyverklaring en word je automatisch toegevoegd aan de nieuwsbrief van de Athletic Skills Company. Je kan je altijd uitschrijven via de link onderaan de mailings. Met het uitschrijven schrijf je jezelf ook uit voor mailings over de  inspiratievideo’s voor de gymles.

De beste oefenstof voor de warm-up met ouderen in je inbox 📥

Met het insturen bevestig je op de hoogte zijn van onze privacyverklaring en word je automatisch toegevoegd aan de nieuwsbrief van de Athletic Skills Company. Je kan je altijd uitschrijven via de link onderaan de mailings. Met het uitschrijven schrijf je jezelf ook uit voor mailings over de ASM-OldStars video’s.

Lukt het aanmelden niet? Mail dan je e-mail, voornaam en achternaam naar contact@athleticskillsmodel.nl

Inschrijven

ASM-OLDSTARS TRAINERSCURSUS

Bekijk beschikbare data en locaties >
Wat is de Masters of Movement Community of Learners? >

Contactgegevens.Over jou.


Je hebt de keuze uit unisexmaten, van S t/m XL. Bij twijfel, kies dan een maat kleiner. 

 

Maat | Lengte/Breedte

S | 70.5/47. M | 72/50. L | 73.5/53. XL | 75/56. 2XL | 76,5/59


Betaling.Indien je werkgever betaalt, vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.De beste oefenstof in je inbox 📥

Ontvang de 3-delige selectie van de bijna 100 spel- en oefenvormen om direct toe te passen.

Samengesteld op het Athletic Skills Platform. 

Met het insturen bevestig je op de hoogte zijn van onze privacyverklaring en word je automatisch toegevoegd aan de nieuwsbrief van de Athletic Skills Company. Je kan je altijd uitschrijven via de link onderaan de mailings. Met het uitschrijven schrijf je jezelf ook uit voor mailings over VoetbalFit.

Lukt het aanmelden niet? Mail dan je e-mail, voornaam en achternaam naar contact@athleticskillsmodel.nl

Inschrijven

MASTERS OF MOVEMENTTM

Contactgegevens.Over jou.


Dieetwensen
💚🌱 We bieden standaard een vegetarische optie. Heb je aanvullende dieetwensen/allergien, laat het hieronder weten.

Je hebt de keuze uit unisexmaten, van S t/m XL. Bij twijfel, kies dan een maat kleiner. 

 

Maat | Lengte/Breedte

S | 70.5/47. M | 72/50. L | 73.5/53. XL | 75/56. 2XL | 76,5/59


Betaling.Indien je werkgever betaalt, vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.Inschrijven

ASM INSTRUCTEURSOPLEIDING SPECIALIST

Bekijk beschikbare data en locaties>
Wil je inschrijven voor de combinatie met 12 maanden Masters of Movement voor 1190 €995,-? Klik dan hier

Contactgegevens.Over jou.


Dieetwensen
💚🌱 We bieden standaard een vegetarische optie. Heb je aanvullende dieetwensen/allergien, laat het hieronder weten.

Betaling.Indien je werkgever betaalt (eventueel na afwijzing STAP-budget), vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.GELUKT 🙌

Je inschrijving is gelukt! 

Je ontvangt een automatische bevestiging in je mailbox. Heb je niks ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Inschrijven

ASM INSTRUCTEURSOPLEIDING ADVANCED

Bekijk beschikbare data en locaties>

Contactgegevens.Over jou.


Dieetwensen
💚🌱 We bieden standaard een vegetarische optie. Heb je aanvullende dieetwensen/allergien, laat het hieronder weten.

Je hebt de keuze uit unisexmaten, van S t/m XL. Bij twijfel, kies dan een maat kleiner. 

 

Maat | Lengte/Breedte

S | 70.5/47. M | 72/50. L | 73.5/53. XL | 75/56. 2XL | 76,5/59


Betaling.Indien je werkgever betaalt, vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.NIEUWSBRIEF

Het laatste nieuws, actuele ontwikkelingen, interessante artikelen en opvallende berichten rondom het Athletic Skills Model op een rij in je mailbox.