Poul Annema
NL Coach 2019-04, p49
“NUTTIG VOOR COACHES, CONDITIETRAINERS, MAAR OOK VOOR LICHAMELIJKE OPVOEDERS”
De favoriete boeken van Geert Savelsbergh – voor deze rubriek – voldoen aan het criterium ‘nuttig voor coaches, lichamelijke opvoeders, maar ook voor conditie- en hersteltrainers die graag op basis van wetenschappelijke kennis willen werken’. Savelsbergh is een van de grondleggers van het Athletic Skills Model.
1
Titel: Piek. Haal het beste uit jezelf
Auteurs: Anders Ericsson en Robert Poolsucces
In dit boek stellen de Zweedse psycholoog Anders Ericsson en de Amerikaanse wetenschappelijk journalist Robert Pool de vraag wat nodig is om de beste te worden. Is het aangeboren talent of kun je het leren? Meer dan dertig jaar geleden rekende Anders Ericsson al af met het idee van aangeboren talent. Met belangrijk onderzoek bij mensen die op uiteenlopend gebied topprestaties leverden, toonde hij – met zijn tienduizendurenprincipe – aan dat excelleren ontstaat uit volhardende oefening en niet door iets wat aangeboren is. Tegelijkertijd stelde hij ook vast dat tienduizend uren oefenen geen garantie is voor het ultieme resultaat. Bepalend is hóe je die uren besteedt; daarin schuilt het verschil tussen de toegewijde amateur en de grootmeester.
Waarom interessant voor coaches?
In Piek worden vastgeroeste ideeën over het menselijk potentieel onderuitgehaald en worden middelen aangereikt om, los van persoonlijke ambities, het beste in jezelf naar boven te halen.
2
Titel: Succesvol sporten
Auteurs: Michiel van Nieuwstadt
In zijn boek Succesvol sporten analyseert wetenschapsjournalist Michiel van Nieuwstadt trainingen en wedstrijden en interviewt hij tal van coaches en sporters in een poging het succes van uitblinkers in de sport te verklaren. De auteur gaat er daarbij vanuit dat talent en hard werken vanzelfsprekend zijn. Zijn belangrijkste conclusie is dat de ideale techniek niet bestaat. Hij put die verklaring vooral uit de ervaring van de Duitse wetenschapper Wolfgang Schöllhorn. Die struinde eind jaren tachtig de atletiekbanen af op zoek naar de ideale discusworp of sprong met de polsstok om nieuwe kampioenen te creëren. De technieken bleken uiteindelijk van atleet tot atleet zó divers, dat de ideale worp of sprong onvindbaar was; kampioenen ontwikkelden hun eigen manier om uit te blinken.
Waarom interessant voor coaches?
Focus op de beweging die past bij een specifieke situatie. Het gaat altijd om de aanpassing aan de omgeving, die steeds anders is.
3
Titel: The Sports Gene
Auteurs: David Epstein
David Epstein maakte naam als schrijver/ journalist voor zowel The New York Times als het sportmaandblad Sports Illustrated. In het non-fictieboek The Sports Gene, een bestseller in Amerika, gaat de wetenschapper dieper in op de effecten van genetica en training op het atletisch vermogen van de mens. De aanleiding voor zijn boek vond hij in de vraag of sterren als Usain Bolt, Michael Phelps en Serena Williams hun succes hadden te danken aan hun natuurlijk talent of aan hun trainingsijver. Epstein laat zien dat sommige vaardigheden – de reactiesnelheid van honk- ballers bijvoorbeeld – waarvan we aannamen dat ze aangeboren zijn, dat niet zijn. Juist kenmerken waarvan we aannamen dat ze uit vrije wil zijn ontstaan – de wilskracht om te trainen – blijken juist belangrijke genetische componenten te bevatten.
Waarom interessant voor coaches?
De combinatie van aanleg en goed trainen, met goede begeleiding op alle vlakken, is bepalend voor het succes van sporters.