Breed Motorisch Opleiden in de nieuwe PLAYCE Rengers in Leeuwarden

Breed Motorisch Opleiden in de nieuwe PLAYCE Rengers in Leeuwarden

"bv SPORT richt zich op een breed motorische aanpak"

Anders denken over sport en bewegen, dat is waar het bij het ASM om draait. ASM staat voor het Athletic Skills Model en richt zich op een breed motorische aanpak voor de topsport, breedtesport, het bewegingsonderwijs en de gezondheidszorg. Je leest het goed, ASM is voor iedereen! Daarom kiest bv SPORT voor deze breed motorische aanpak zodat iedereen blij van veelzijdig bewegen wordt.

 

Uit: bv SPORT magazine
Door: bv SPORT

 

Veelzijdig bewegen is niet vanzelfsprekend

Door de technologische ontwikkeling groeien kinderen op in een beweegcultuur waarin het buitenspelen geen hoofdrol speelt. Hierdoor zien we dat jeugd, maar ook jong-volwassenen,  minder fit en motorisch vaardig zijn dan voorheen. 

Dat is een maatschappelijk probleem dat gevolgen heeft voor onze gezondheid, fitheid én creativiteit, want hierdoor verminderen de prestaties in sport en bewegen en ontstaat er een lage prestatie. Dit leidt tot een verstoorde motorische ontwikkeling. Studies laten zien dat (top)sporters in hun jeugd veel verschillende sporten beoefenen. Daar halen ze namelijk voordeel uit; de variatie in bewegen verkleint de kans op blessures en draagt bij aan een leven lang goed bewegen.

OPENING 17 SEPTEMBER

PLAYCE Sportcentrum Rengers

Waar we als bv SPORT écht blij van worden is de nieuwe PLAYCE in Sportcentrum Rengers. Een nieuwe gymzaal die de ontwikkeling in de sport stimuleert op basis van de Schijf van 10!. Met de verbouwing zagen wij de kans hier ‘de gymzaal van de toekomst’ te bouwen. 

PLAYCE is een gevarieerde en uitdagende omgeving die je verleidt om samen met plezier te sporten, spelen én te oefenen. De nieuwe gymzaal heeft kleurrijke spelelementen en grafische speelpatronen. Hierdoor biedt de nieuwe zaal oneindig veel mogelijkheden om veelzijdig te bewegen. De asymmetrische inrichting en diverse ondergronden zorgen ervoor dat er ruimte is voor een veelzijdig beweegaanbod. Hierdoor richt de nieuwe gymzaal zit op een breed motorische aanpak die past binnen de visie van bv SPORT: iedereen een levenslang blij van sport!

Veelzijdig bewegen met de Schijf van 10!

Het ASM is een praktisch en wetenschappelijk onderbouwd model. Door de tien vastgestelde grondvormen., welke vallen onder de Schijf van 10!, zorg je voor een veelzijdige ontwikkeling in het bewegingsonderwijs. Door het ASM toe te passen zorg je voor betere prestaties en verhoog je de kwaliteit van de (gym)lessen. Zo ontstaat er meer plezier in bewegen en wordt iedereen blij van sport

Sportaanbieders kunnen zorgen voor een optimale ontwikkeling als ze samenwerken vanuit dezelfde visie. Een visie waarin de beweger centraal staat. Sporten hebben namelijk meer gemeen dan dat ze van elkaar verschillen. En veelzijdig sporten vormt de basis voor een leven lang plezier in sporen en bewegen.

ASM, een gemeenschappelijke taal voor beweegprofessionals

Je las het in de vorige alinea: de Schijf van 10! is wetenschappelijk onderbouwd. Hierdoor kun je als vakdocent leuke en kwalitatieve beweegprogramma’s opstellen. De Schijf van 10! is te gebruiken voor alle vormen van bewegen en kan daardoor een gemeenschappelijke taal zijn voor beweegprofessionals. 

De Schijf van 10! is een kapstok voor de invulling van een veelzijdig beweegaanbod waarbij je verder kijkt dan je eigen sport. Je kunt juist beter worden in je sport door je niet alleen te focussen op je eigen sport. Hoe? Dat vertellen we je graag!

Wanneer je vanuit één sport of activiteit denkt, dan kan je basis van de 10 grondvormen een analyse maken. Daarmee zie je dat een aantal grondvormen terug komen in die specifieke sport, maar ook dat er een aantal vormen ontbreken. Hierdoor worden de ‘vormen van bewegen’ vaak eenzijdig ontwikkelt en krijgen de grondvormen die ontberingen geen aandacht.

Hoe minder grondvormen er aanwezig zijn, des te minder diversiteit er ontstaat. Hierdoor is de kans op overbelasting en blessures groter. Om een voorbeeld te geven: veel mensen lopen hard om fit te blijven. Hardlopen op een vlakke ondergrond doet een beroep op twee van de. tien grondvormen, maar kent weinig variatie binnen die twee grondvormen. Dit. maakt het een eenzijdige vorm van bewegen.

Om de Schijf van 10! compleet te maken, zou er meer aandacht moeten zijn voor een veelzijdige toepassing van alle grondvormen uit het ASM.  Daarmee make je de schijf compleet.

Anders denken over bewegen

De Schijf van 10! is te gebruiken voor alle vormen van bewegen. Denk aan topsport, breedtesport, het bewegingsonderwijs en de revalidatie. Maar ook voor vitaliteitsprograma’s in het bedrijfsleven die de Schijf van 10! een ontzettend handig middel. Zodra het voor alle partijen duidelijk is wat de voordelen zijn om de schijf te gebruiken, ontstaat er meer waardering voor het beoefenen van andere sport- en spelvormen. 

De Schijf van 10! heeft als doel dat het opvoeders op een andere manier gaan kijken naar de motorische ontwikkeling van hun kind. En dat verenigingen met elkaar gaan samenwerken zodat er ideeën ontstaan die passen bij een breed modische aanpak. 

Als je de Schijf van 10! gebruikt dan zal dit ook een positieve invloed. hebben op andere gebieden in de sociale en fysieke ontwikkeling. De vaardigheden die iemand leert uit zijn eigen sport, kunnen worden toegepast in een andere situatie. Daar is het voor de sporter belangrijk om in contact. te komen met andere sporten. 

Veelzijdig bewegen in de buurt

In de buurt moet veelzijdig bewegen een belangrijke rol spelen. Vooral bij de (her)inrichting van de openbare (speel)ruimte. De buurt moet een plek zijn waar iedere inwoner gestimuleerd wordt om te bewegen. 

Wist je dat er steeds meer sporten wordt beoefend in de openbare ruimte? Dit vraagt om een infrastructuur binnen de gemeente die in deze behoefte voorziet. Daarom mis het belangrijk dat e aandacht is voor het aanleggen v an beweegroutes,  open sportparken een uitdagende beweeegplekken. Daarmee stimuleren je inwoners om veelzijdig te bewegen.

ASM in het onderwijs

Ook voor het onderwijs kan het i inzetten van het ASM veel betekenen. Zo kan er door variatie in het bewegingsonderwijs meer plezier ontstaan voor de leerlingen. Denk maar eens aan de traditionele ‘apenkooi’. Hier komen veel beweegvormen samen. Doordat leerlingen leren om veelzijdig te bewegen, kunnen ze zich op hun eigen niveau ontwikkelen.

Maar het ASM heeft nog een belangrijk voordeel: gevarieerd bewegen zorgt er namelijk voor dat er meer activiteit in de hersenen ontstaat. Hierdoor namen leerlingen de aangeboden stof sneller op. Door te bewegen zullen leerlingen. ook met meer plezier in de schoolbanken zitten. Een win-winsituatie!

ASM in de sportzaal

Het ASM is vrij eenvoudig toe te passen dankzij de speciale graphics die zijn ontworpen. Deze ‘graphics’ kan je op de vloer en muren van de sportzaal plakken. Daarnaast zijn. er specifieke (les)materialen zoals de zogenoemde ASM Adaptaball. Dit is een bal waarbij het zwaartepunt niet het middelpunt vormt. Hierdoor heeft de bal steeds een uitdagende afwijking tijdens het sporten. Het ASM richt zich met name op asymmetrie zodat er een situatie ontstaat waarin de beweger zich moet aanpassen.

Door het gebruik van graphics en materialen creëer je op een eenvoudige manier nieuwe beweegaanleidingen in de sportzaal, op het schoolplein en sportveld. Leerlingen worden uitgedaagd om op een creatieve manier te bewegen.

ASM voor sportaanbieders

Vanuit het ASM is er onderzoek gedaan naar de voordelen voor sportverenigingen. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat het ASM zorgt voor minder blessures onder (jeugd)spelers; meer creativiteit in de uitvoering van sport; meer plezier in de sport en in de trainingen; betere prestaties; talentontwikkeling; en langere lidmaatschappen. Voor trainers is het ASM een kans om meer diversiteit en dus ook méér plezier aan te brengen tijdens de trainingen. Dat maakt het voor sportaanbidders en trainers makkelijker om elke week een gevarieerd programma op te stellen. Naast het ASM in te zetten als onderdeel van de reguliere trainingen, kan het ook als extra trainingsmoment worden ingezet.

De uitdaging voor bv SPORT

Onze vakleerkrachten en buurtsportcoaches spelen een grote rol in het enthousiasmeren van alle sport- en. beweegaabieders. Door aanbieders kennis te laten maken met het ASM is het ons doel om meer draagvlak te creëren. Daarom zal al onze buurtsportcoaches opgeleid tot ASM-instructeur. 

Maar ook als het aankomt op het inrichten van binnen- en buitenessportaccommodaties zijn onze buurtsportcoaches het eerste aanspreekpunt. Hierbij wordt ingezet op hete bewegingsonderwijs op scholen; bewegingsaanbod op de kinderdagverblijven; buitenschools bewegingsaanbod en bewegingsaanbod bij sportverenigingen. 

Focus op het bewegingsonderwijs

We richten ons nu met name op het bewegingsonderwijs, waarbij er aandacht is voor de verschillende grondvormen van bewegen. Voor de onderbouw draait het om het motorisch vaardig worden, in de middenbouw om beweegvaardig te worden een bij de bovenbouw draait het om sportvaardig te worden.

We willen in de onderbouw het concept ‘Nijntje beweegdiploma’ introduceren. Samen met Sinne Kinderopvang introduceren we binnenkort het concept ‘beweegkriebels’. Net als bij het ASM, zijn het beweegdiploma en beweegkriebels programma’s die zich richten op breed motorisch ontwikkelen en opleiden (BMO). 

Deel dit bericht:

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Inspiratievideo's voor de gymles in je inbox 📥

Lukt het aanmelden niet? Mail je voornaam en achternaam en voor welke video’s je wilt aanmelden naar contact@athleticskillsmodel.nl

Met het insturen bevestig je op de hoogte zijn van onze privacyverklaring en word je automatisch toegevoegd aan de nieuwsbrief van de Athletic Skills Company. Je kan je altijd uitschrijven via de link onderaan de mailings. Met het uitschrijven schrijf je jezelf ook uit voor mailings over de  inspiratievideo’s voor de gymles.

De beste oefenstof voor de warm-up met ouderen in je inbox 📥

Met het insturen bevestig je op de hoogte zijn van onze privacyverklaring en word je automatisch toegevoegd aan de nieuwsbrief van de Athletic Skills Company. Je kan je altijd uitschrijven via de link onderaan de mailings. Met het uitschrijven schrijf je jezelf ook uit voor mailings over de ASM-OldStars video’s.

Lukt het aanmelden niet? Mail dan je e-mail, voornaam en achternaam naar contact@athleticskillsmodel.nl

Inschrijven

ASM-OLDSTARS TRAINERSCURSUS

Bekijk beschikbare data en locaties >
Wat is de Masters of Movement Community of Learners? >

Contactgegevens.Over jou.


Je hebt de keuze uit unisexmaten, van S t/m XL. Bij twijfel, kies dan een maat kleiner. 

 

Maat | Lengte/Breedte

S | 70.5/47. M | 72/50. L | 73.5/53. XL | 75/56. 2XL | 76,5/59


Betaling.Indien je werkgever betaalt, vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.De beste oefenstof in je inbox 📥

Ontvang de 3-delige selectie van de bijna 100 spel- en oefenvormen om direct toe te passen.

Samengesteld op het Athletic Skills Platform. 

Met het insturen bevestig je op de hoogte zijn van onze privacyverklaring en word je automatisch toegevoegd aan de nieuwsbrief van de Athletic Skills Company. Je kan je altijd uitschrijven via de link onderaan de mailings. Met het uitschrijven schrijf je jezelf ook uit voor mailings over VoetbalFit.

Lukt het aanmelden niet? Mail dan je e-mail, voornaam en achternaam naar contact@athleticskillsmodel.nl

Inschrijven

MASTERS OF MOVEMENTTM

Contactgegevens.Over jou.


Dieetwensen
💚🌱 We bieden standaard een vegetarische optie. Heb je aanvullende dieetwensen/allergien, laat het hieronder weten.

Je hebt de keuze uit unisexmaten, van S t/m XL. Bij twijfel, kies dan een maat kleiner. 

 

Maat | Lengte/Breedte

S | 70.5/47. M | 72/50. L | 73.5/53. XL | 75/56. 2XL | 76,5/59


Betaling.Indien je werkgever betaalt, vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.Inschrijven

ASM INSTRUCTEURSOPLEIDING SPECIALIST

Bekijk beschikbare data en locaties>
Wil je inschrijven voor de combinatie met 12 maanden Masters of Movement voor 1190 €995,-? Klik dan hier

Contactgegevens.Over jou.


Dieetwensen
💚🌱 We bieden standaard een vegetarische optie. Heb je aanvullende dieetwensen/allergien, laat het hieronder weten.

Betaling.Indien je werkgever betaalt (eventueel na afwijzing STAP-budget), vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.GELUKT 🙌

Je inschrijving is gelukt! 

Je ontvangt een automatische bevestiging in je mailbox. Heb je niks ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Inschrijven

ASM INSTRUCTEURSOPLEIDING ADVANCED

Bekijk beschikbare data en locaties>

Contactgegevens.Over jou.


Dieetwensen
💚🌱 We bieden standaard een vegetarische optie. Heb je aanvullende dieetwensen/allergien, laat het hieronder weten.

Je hebt de keuze uit unisexmaten, van S t/m XL. Bij twijfel, kies dan een maat kleiner. 

 

Maat | Lengte/Breedte

S | 70.5/47. M | 72/50. L | 73.5/53. XL | 75/56. 2XL | 76,5/59


Betaling.Indien je werkgever betaalt, vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.NIEUWSBRIEF

Het laatste nieuws, actuele ontwikkelingen, interessante artikelen en opvallende berichten rondom het Athletic Skills Model op een rij in je mailbox.