Almere wil dé kweekvijver worden voor sporttalent

Almere wil dé kweekvijver worden voor sporttalent

[spacer height=”150px” id=”3″]

Almere zet talent in beweging met innovatieve en unieke aanpak

 

Almere zet in op talentontwikkeling in de sport. Dat doet ze met een vooruitstrevende aanpak, waarin verbinden en veelzijdig bewegen centraal staan. Uitgangspunt is: sporten is leuk, sporten is plezier. Doel is op op jonge leeftijd de basis te leggen voor een leven lang sporten, maar ook om hofleverancier te worden van de Olympische kampioenen van de toekomst. En dat doet zij in samenwerking met het Almeerse bedrijfsleven.

 

Almere Kenniscentrum Talent (AKT)

Almere is een stad waar veel ruimte en kansen liggen op het terrein van sport en bewegen én een stad die gemaakt lijkt om te sporten. De ambitie om dé plek voor talentontwikkeling te worden, sluit daar goed op aan. Om dit waar te maken heet Almere in samenwerking met de Provincie Flevoland in 2015 het Almere Kenniscentrum Talent (AKT) opgericht.

 

Talentontwikkeling

“Het AKT neemt de leiding bij talentontwikkeling”, zegt Martijn Postuma, projectleider AKT. “Wij zien dat in Nederland de verschillende partijen die een rol hebben in de talentontwikkeling, zoals het onderwijs, de verenigingen, sportbuurtwerk en topsport, vaak langs elkaar heen werken. Het AKT verbindt die verschillende lagen en faciliteert samenwerking. Zo stemmen de trainers van de sportverenigingen de ontwikkeling van een talentvolle sporter af met de vakdocenten. We werken in Almere vanuit de gedachte ‘ieder zijn talent’. Dat betekent dat je bij het ene kind werkt aan talentontwikkeling met als doel een leven lang plezier in sport en bewegen, want dat is goed voor de gezondheid en goed voor de ontwikkeling. En bij het andere kind werk je aan de ontwikkeling van zijn of haar topsporttalent.

 

Kweekvijver

Dankzij deze samenwerking doen nu al duizenden Almeerse kinderen mee met AKT-sportdagen. Van deze kinderen wordt de beweegvaardigheid gemeten via de MQ Scan. Zo’n kleine duizend kinderen volgen wekelijks een naschools programma in de Almeerse wijken, dicht bij huis. Ook zijn ruim 180 vakdocenten en trainer/coaches opgeleid en in maart worden de eerste partnerships met Almeerse sportverenigingen getekend. Het AKT raakt dus iedereen.

 

Accommodaties mijlpaal voor Almere

Goede accommodaties zijn cruciaal. Daarom was de opening van de innovatieve sportruimtes in Almere Poort (juni 2017) een belangrijke mijlpaal. Maar ook enkele openbare sportvoorzieningen worden de komende jaren via de AKT-visie ingericht. Deze accommodaties zijn zo ingericht, dat iedereen daar op een veelzijdige wijze zijn of haar sporttalent (verder) kan ontwikkelen: jong, oud, topsporter of recreatieve sporter, valide en minder valide.

 

Impact vergroten

“Het AKT heeft een brede basis en kan in samenwerking met het Almeerse bedrijfsleven de impact vergroten”, meent wethouder René Peeters, “bijvoorbeeld nog meer kinderen bereiken en nog meer vakdocenten en trainer/coaches opleiden.”
Zo werken we in Almere samen aan talentontwikkeling!

 
Auteur: Almere Kenniscentrum Talent (AKT)
Datum: Jaargang 7 | Januari 2018 | Uitgave 1

Deel dit bericht:

NIEUWSBRIEF

Gratis elke maand het laatste nieuws, actuele ontwikkelingen, interessante artikelen en opvallende berichten rondom het Athletic Skills Model op een rij in je mailbox.