Almere City FC vergroot aantrekkingskracht op talent met PLAYCE

Almere City FC vergroot aantrekkingskracht op talent met PLAYCE

Sinds begin 2021 ligt er bij Almere City FC een PLAYCE: een multifunctioneel sportveld van het ASM (Athletic Skills Model) met een grote diversiteit aan patronen en vormen, waarmee veelzijdig bewegen wordt gestimuleerd. De PLAYCE past bij de vooruitstrevende visie van Almere City FC en sluit naadloos aan op de ontwikkelingen in het sport- en beweegbeleid van de gemeente Almere. De PLAYCE kwam tot stand door een samenwerking tussen Almere City FC, de gemeente Almere, AKT (Almere Kenniscentrum Talent), het ASM en KSP Kunstgras.


Uit: Sport, Bestuur & Management juli 2021
Door: Luc Keersmaekers
Lees hier het origineel in PDF

De PLAYCE bij Almere City FC is gebaseerd op de originele PLAYCE X en aangepast naar de wensen van de voetbalclub. Als grondlegger van het ASM is René Wormhoudt ook het brein achter de PLAYCE X, die is gebaseerd op drie ontwerpprincipes. Deze vormen de basis voor alle accommodaties die vanuit het ASM worden ontworpen. Het eerste ontwerpprincipe is de Schijf van 10!, ook wel bekend als de tien grondvormen van bewegen. “In de PLAYCE X zitten alle tien grondvormen verwerkt. Dat is belangrijk, want veelzijdig bewegen leidt tot minder blessures, meer creativiteit en betere prestaties. Beter leren bewegen zal zich dus vertalen naar beter leren voetballen.”

 

“Het tweede ontwerpprincipe is functionele asymmetrie en schaling”, vervolgt Wormhoudt. “Met asymmetrische ontwerpen stimuleren we andere keuzes en oplossingen en dus de creativiteit. Door de verschillende lijnen en vlakken is er ruimte voor scaling, ofwel schaling. Je kunt zo sneller verschillende veldjes maken, bijvoorbeeld wanneer het ene team sterker is of een man meer heeft, net als bij het buitenspelen. Door de eenvoudige variatie in regels, omgeving en materialen, kan het aanpassingsvermogen van de speler goed worden getraind. Dat is belangrijk, want bij voetbal is geen beweging hetzelfde. Het is dan ook goed om op wisselende ondergronden te spelen, zoals kunstgras, de straat of zelfs op een knollenveld. Het derde ontwerpprincipe is ‘gevarieerde beweegaanleidingen en testen’. Door het uitnodigende ontwerp zijn er eenvoudig verschillende spelvormen, sporten of oefeningen te doen. Of je nou in je eentje bent of samen, je kunt direct beginnen. Ook kun je op de PLAYCE X gemakkelijk een aantal veelvoorkomende testen afnemen, zoals een shuttle run- of behendigheidstest, zonder dat je het eerst hoeft uit te zetten.”

De PLAYCE op het complex van Almere City FC
#DesignedbyASM

MONOTONIE DOORBREKEN

De ongeorganiseerde uurtjes vol variatie die de (jeugd)spelers van Almere City FC naast hun voetbaltraining maken op de PLAYCE, zijn volgens Wormhoudt essentieel voor hun ontwikkeling. “Om beter te leren voetballen, moet je veel voetballen. Je moet echter niet alléén maar voetballen. Je moet afwisselen, van jongs af aan en tot in de top. Het is de nieuwe norm om heel veelzijdig op te groeien en later te specialiseren. Je wil dat de spelers lekker dingen uitproberen op de PLAYCE, de monotonie doorbreken van alleen maar voetballen. Daarom is de PLAYCE voor een opleidingsclub als Almere City FC zo’n goede zet.”

PROFESSIONELE UITSTRALING

De PLAYCE past inderdaad goed bij de visie van Almere City FC op talentontwikkeling. Alle trainers van de club zijn ASM-gekwalificeerd en dus is de PLAYCE een logische vervolgstap, aldus Almere City FC-directeur John Bes. “Als jongste betaaldvoetbalorganisatie van Nederland zoeken wij altijd naar hoe we dingen anders kunnen aanpakken dan de gevestigde orde. Als uitdager in het voetballandschap staan wij open voor nieuwe ideeën en theorieën, we zien het zelfs als voorwaarde om succesvol te kunnen zijn. Zo hebben wij jaren geleden het ASM omarmd en ingebed in de club. We doen met de jeugdteams één dag per week een andere sport. Voorheen moesten we daarvoor naar het topsportcentrum. Nu hebben we op onze eigen accommodatie de PLAYCE.” Met de PLAYCE vergroot Almere City FC zijn aantrekkingskracht op talent. En talent, dat is er volgens Bes onvoorstelbaar veel in Almere. “Ons achterland is ontzettend groot, we hebben een hele provincie voor onszelf. We moeten er alles aan doen om iedere talentvolle voetballer te verleiden met een goed programma. Dan helpen de ASM-filosofie en de PLAYCE enorm voor je professionele uitstraling. Daarmee tuig je als voetbalclub je etalage echt op.”

“UITEINDELIJK WILLEN WE EEN BIJDRAGE LEVEREN AAN DE GEZONDHEID IN HET ALGEMEEN, DOOR ZOVEEL MOGELIJK MENSEN TE MOTIVEREN OM TE SPORTEN”

- John Bes, Directeur Almere City FC

PIONIEREN EN EXPERIMENTEREN

De woorden van Bes sluiten aan bij de recente ontwikkelingen in de gemeente Almere. “Almere City FC is een van onze partners in de stad”, vertelt Julius Lindenbergh, wethouder van de gemeente Almere. “De club is onderdeel van de kerngroep van het lokale sportakkoord, doet veel op maatschappelijk gebied en raakte geïnspireerd door het ASM. Dat zij dat gedachtegoed ook omarmen, is goed om te zien. Wij zijn namelijk een stad die pioniert, die durft te experimenteren. Dat zit in ons DNA. Vijftig jaar geleden woonden er nog geen mensen in Almere, dus we hebben alles moeten opbouwen. Wij willen de openbare ruimte zodanig beweegvriendelijk en uitdagend maken, dat mensen zin krijgen om er te gaan sporten en bewegen. Het ASM hebben wij omarmd als manier om dat te bereiken. Sinds 2015 volgen onze beweegprofessionals de ASM-opleiding, in 2017 openden in het Indoorsportcomplex Olympiakwartier AKT-ruimtes waar sport- en beweegprogramma’s worden gegeven volgens de ASM-filosofie en in 2019 kwam de Skills Garden in Almere Haven. Wij voeren snel innovaties door en dat zie je nu ook weer met de komst van de PLAYCE.”

 

In het kader van innovatie ontwikkelt de gemeente momenteel ook een nieuwe sportvisie. Lindenbergh wil sporten in de openbare ruimte nog beter en meer gestructureerd neerzetten. “De sportdeelname in Almere is relatief hoog, terwijl de verenigingsdeelname relatief laag is. Almeerders sporten dus voornamelijk ongeorganiseerd. Ik denk dat we een beweging gaan zien waarin sportclubs in traditionele vorm, met een hek eromheen, moeten gaan kijken naar een andere rol voor zichzelf. Als nieuwe stad zijn wij bij uitstek geschikt om een voorloper te zijn in die ontwikkeling, zoals we ook met de ASM-innovaties een voorloper zijn.”

De PLAYCE bij Almere City FC
#DesignedbyASM

MENGELING VAN TALENT

Ook hierin vinden de voetbalclub en de gemeente elkaar weer. Als jonge, ambitieuze organisatie wil Almere City FC de PLAYCE niet alleen gebruiken om het niveau van de eigen jeugdopleiding naar een hoger niveau te tillen; alle topsportorganisaties- en verenigingen uit Almere zijn welkom. Daarmee draagt de PLAYCE bij aan de verspreiding van het ASM en daarin is de club een belangrijke partner van het AKT, dat graag de aanjager van het ASM in Almere is. “Uiteindelijk willen we een bijdrage leveren aan de gezondheid in het algemeen, door zoveel mogelijk mensen te motiveren om te sporten”, besluit Bes. “Tegelijkertijd is onze doelstelling om het topsportniveau in Almere te verhogen. De mengeling van talenten uit verschillende disciplines die samenkomen op de PLAYCE, is dan heel waardevol. Zo kunnen we de lat ongetwijfeld weer wat hoger leggen met elkaar.”

Klik voor PDF

Deel dit bericht:

ASM Course

@ Trinidad & Tobago 🇹🇹

In corporation with TT Sport a group of coaches and PE teachers followed the official ASM Instructor Course ‘Advanced’ in 2023. 

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Inspiratievideo's voor de gymles in je inbox 📥

Lukt het aanmelden niet? Mail je voornaam en achternaam en voor welke video’s je wilt aanmelden naar contact@athleticskillsmodel.nl

Met het insturen bevestig je op de hoogte zijn van onze privacyverklaring en word je automatisch toegevoegd aan de nieuwsbrief van de Athletic Skills Company. Je kan je altijd uitschrijven via de link onderaan de mailings. Met het uitschrijven schrijf je jezelf ook uit voor mailings over de  inspiratievideo’s voor de gymles.

De beste oefenstof voor de warm-up met ouderen in je inbox 📥

Met het insturen bevestig je op de hoogte zijn van onze privacyverklaring en word je automatisch toegevoegd aan de nieuwsbrief van de Athletic Skills Company. Je kan je altijd uitschrijven via de link onderaan de mailings. Met het uitschrijven schrijf je jezelf ook uit voor mailings over de ASM-OldStars video’s.

Lukt het aanmelden niet? Mail dan je e-mail, voornaam en achternaam naar contact@athleticskillsmodel.nl

Inschrijven

ASM-OLDSTARS TRAINERSCURSUS

Bekijk beschikbare data en locaties >
Wat is de Masters of Movement Community of Learners? >

Contactgegevens.Over jou.


Je hebt de keuze uit unisexmaten, van S t/m XL. Bij twijfel, kies dan een maat kleiner. 

 

Maat | Lengte/Breedte

S | 70.5/47. M | 72/50. L | 73.5/53. XL | 75/56. 2XL | 76,5/59


Betaling.Indien je werkgever betaalt, vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.De beste oefenstof in je inbox 📥

Ontvang de 3-delige selectie van de bijna 100 spel- en oefenvormen om direct toe te passen.

Samengesteld op het Athletic Skills Platform. 

Met het insturen bevestig je op de hoogte zijn van onze privacyverklaring en word je automatisch toegevoegd aan de nieuwsbrief van de Athletic Skills Company. Je kan je altijd uitschrijven via de link onderaan de mailings. Met het uitschrijven schrijf je jezelf ook uit voor mailings over VoetbalFit.

Lukt het aanmelden niet? Mail dan je e-mail, voornaam en achternaam naar contact@athleticskillsmodel.nl

Inschrijven

MASTERS OF MOVEMENTTM

Contactgegevens.Over jou.


Dieetwensen
💚🌱 We bieden standaard een vegetarische optie. Heb je aanvullende dieetwensen/allergien, laat het hieronder weten.

Je hebt de keuze uit unisexmaten, van S t/m XL. Bij twijfel, kies dan een maat kleiner. 

 

Maat | Lengte/Breedte

S | 70.5/47. M | 72/50. L | 73.5/53. XL | 75/56. 2XL | 76,5/59


Betaling.Indien je werkgever betaalt, vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.Inschrijven

ASM INSTRUCTEURSOPLEIDING SPECIALIST

Bekijk beschikbare data en locaties>
Wil je inschrijven voor de combinatie met 12 maanden Masters of Movement voor 1190 €995,-? Klik dan hier

Contactgegevens.Over jou.


Dieetwensen
💚🌱 We bieden standaard een vegetarische optie. Heb je aanvullende dieetwensen/allergien, laat het hieronder weten.

Betaling.Indien je werkgever betaalt (eventueel na afwijzing STAP-budget), vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.GELUKT 🙌

Je inschrijving is gelukt! 

Je ontvangt een automatische bevestiging in je mailbox. Heb je niks ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Inschrijven

ASM INSTRUCTEURSOPLEIDING ADVANCED

Bekijk beschikbare data en locaties>

Contactgegevens.Over jou.


Dieetwensen
💚🌱 We bieden standaard een vegetarische optie. Heb je aanvullende dieetwensen/allergien, laat het hieronder weten.

Je hebt de keuze uit unisexmaten, van S t/m XL. Bij twijfel, kies dan een maat kleiner. 

 

Maat | Lengte/Breedte

S | 70.5/47. M | 72/50. L | 73.5/53. XL | 75/56. 2XL | 76,5/59


Betaling.Indien je werkgever betaalt, vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.NIEUWSBRIEF

Het laatste nieuws, actuele ontwikkelingen, interessante artikelen en opvallende berichten rondom het Athletic Skills Model op een rij in je mailbox.