[spacer height=”150px” id=”3″]
Interview AKT Magazine (2/17)
Almere Kenniscentrum Talent 2015-2020
[wp-svg-icons icon=”bubbles-3″ wrap=”I”] Dayenne L’Abée
Voormalig adviseur Kenniscentrum Sport
“Vaak noem ik Almere als voorbeeld voor mijn werk bij presentaties in het land. Omdat zij een visie en onderbouwing heeft en vanuit het onderwijs is begonnen met aanbod op maat voor elk kind. Niet alle gemeenten hebben bewegingsprogramma’s voor elk type beweger; van kinderen die zorg nodig hebben tot excellente bewegers. In Almere zijn die er ook voor kinderen die betere bewegers zijn en voor de hele groep daartussen. Voor ieder kind.”
Inmiddels werkt Dayenne L’abée bij de Hogeschool van Amsterdam, maar tot en met eind oktober 2019 was ze adviseur Vaardig in bewegen bij Kenniscentrum Sport. “Met subsidie van de provincie heeft de gemeente Almere met het AKT een goed doordacht programma neer kunnen zetten. De partners zelf hebben niet eens door hoe mooi die aanpak van het AKT is: het team is echt goed bezig. Partners zouden nog meer op de hoogte kunnen zijn van wat de ander doet en wat ze daar zelf aan zouden kunnen hebben. Het is goed dat Almere andere gemeenten laat komen kijken en de ruimte neemt om haar kennis te delen. Iedereen plukt nu de vruchten van vijf jaar AKT. Als je de cijfers bekijkt, pakt dat ook positief uit voor het AKT-programma.”
Monitoren
Drie jaar geleden kwam de gemeente bij Kenniscentrum Sport met de vraag om een factsheet te maken over de resultaten van het AKT voor de Almeerse gemeenteraad. “Ik kende Martijn Postuma al langer. Hij vroeg ons om het sporten en bewegen in Almere te monitoren en te evalueren. We hebben ook filmpjes gemaakt over het naschoolse bewegingsaanbod. Ik deed interviews en volgde bijeenkomsten met partners en onderzocht hoeveel kinderen gebruikmaken van het AKT-programma, waar de partners tegenaan lopen en hoe wij dat kunnen verbeteren.” Postuma verzamelde alle kwantitatieve cijfers, zoals de resultaten van de MQ Scan die de docenten hadden verzameld, het aantal uren zaalhuur bij het AKT en het aantal kinderen dat deelneemt plus de cijfers over de motorische vooruitgang van de kinderen. “De vakleerkrachten nemen ook vragenlijsten af bij de kinderen en borgen en meten zo wat ze doen.” L’abée concentreerde zich op het ophalen van de kwalitatieve gegevens uit de interviews en bijeenkomsten met partners. Daarna combineerde ze die in de factsheet die ook jaarlijks aan de gemeenteraad wordt aangeboden.
Testen
Ze ziet het belang van goed bewegingsonderwijs en goed aanbod voor elk kind: “Blijven uitdagen om kinderen breed te ontwikkelen voor een actief leven later.” L’abée begeleidt nu ALO-studenten en werkt aan de implementatie van een blessuremonitor voor eerstejaars ALO-studenten. “Je moet wel weten waarom je welke dingen meet en wat je ermee wilt”, benadrukt L’abée. De MQ Scan meet de motoriek door middel van beweegbanen. Het is goed dat het AKT vasthoudt aan één systeem, zodat je ook in de tijd kunt vergelijken. Het AKT springt ook in op innovaties, zoals de Skills Garden. Dat heeft best een aanloop gehad, maar dat betaalt zich nu uit. Ze houden vast aan de visie en bouwen daarop voort, heel systematisch.”
Sportakkoord
Het Nationaal Sportakkoord wil stimuleren dat ook andere gemeenten gaan werken zoals Almere dat doet met het AKT. L’abée: “Dat vraagt om nadenken over: met wie gaan we het doen, hoe gaan we het doen, waar gaan we het doen? Meerdere gemeenten in Flevoland zijn momenteel bezig met het ondertekenen van een lokaal Sportakkoord en dat zou een interessant moment zijn om hier in door te pakken, maar het is niet zomaar één op één over te dragen naar andere plekken. Dat is afhankelijk van de context en de mensen die er werken. Het feit dat er hier vakleerkrachten bij betrokken zijn en dat zij de resultaten meten scheelt enorm.”
Het Sportakkoord gaat de doelstellingen van het AKT ook heel goed helpen, denkt L’abée. “Ik denk dat meer gemeenten goed bezig zijn. Het verschil met het AKT is dat het echt vanuit een visie is en minder reactief. Het is een integrale aanpak en biedt heel veel ervaring voor gemeenten die ermee aan de slag gaan. Dankzij het Sportakkoord komt daar meer geld voor vrij. Zo komen er bijvoorbeeld middelen voor buitenspelen. Misschien kunnen ze daarmee nog een Skills Garden of andere mooie speelplekken maken.”
Dit artikel is gepubliceerd in het AKT Magazine voor het 5-jarig jubileum van het Almere Kenniscentrum Talent (AKT). Op 14 februari nam wethouder Sport Julius Lindenbergh het eerste AKT Magazine in ontvangst. Hierin blikt het AKT samen met partners terug op wat er de afgelopen vijf jaar samen gerealiseerd is. Bekijk hier het originele artikel.
Datum: 2020-02
Foto’s: Fred Rotgans en Anita Riemersma