[spacer height=”150px” id=”3″]
Interview AKT Magazine (8/17)
Almere Kenniscentrum Talent 2015-2020
[wp-svg-icons icon=”bubbles-3″ wrap=”I”] André Kemper
AKT Partnership
Het Almere Kenniscentrum Talent bestaat nu vijf jaar, maar het AKT Partnership is nog pril. In maart 2018 ondertekenden de eerste negen partners van het AKT het samenwerkingsakkoord tijdens het Sportcafé in het Topsportcentrum. André Kemper, projectadviseur AKT: “Het AKT Partnership verbindt en ondersteunt verenigingen die veelzijdig opleiden opnemen in hun jeugdopleiding”.
Het partnership ontstond nadat een aantal trainers na hun opleiding in het Athletic Skills Model (ASM) op zoek waren naar andere trainers met dezelfde opleiding. Zij vroegen het AKT om hen met elkaar in contact te brengen. Dankzij dit netwerk kunnen verenigingen en ASM-instructeurs makkelijker kennis en expertise met elkaar delen. Het doel is dat zij voorbeelden met elkaar uitwisselen van veelzijdige trainingen en geschikte locaties, en dat ze ervaringen delen over wanneer en welke ASM-bouwstenen het beste gebruikt kunnen worden bij een training. Het AKT draagt bij door kennis en expertise aan te dragen. Kemper hoopt dat meerdere verenigingen de meerwaarde van dit netwerk gaan zien en zich in de toekomst ook willen aansluiten als partner.
Omdat de partners verschillende sporten beoefenen, biedt het AKT Partnership hen ook de kans om makkelijker kennis te maken met skills van andere sporten en om elkaar uit te nodigen om samen te trainen. Dit kan zowel in de AKT-ruimtes, waar alle faciliteiten voorzien zijn, of op hun eigen binnen- of buitenaccommodatie. “Naast het creëren van een platform voor uitwisseling van expertise, hebben we ook een tas met specifieke sportspullen aan de partners geschonken. Dit om de partners extra te stimuleren om ander materiaal te gaan gebruiken om hun trainingen mee in te vullen.”
Kemper: “Sommige partners zijn echt beginnende en nog op zoek naar de juiste invulling van hun trainingen, gebaseerd op wat ze bij de ASM-opleiding hebben geleerd. Anderen zijn al heel ver met het implementeren van het ASM. Vanuit het AKT willen we dan ook zoveel mogelijk de partners op maat ondersteunen. Iedereen doet het op zijn eigen manier, afhankelijk van het soort sport en de verenigingscultuur. Belangrijk is dat het duidelijk is dat we elkaar kunnen versterken door deze verbinding.”
Platformbijeenkomst
Het AKT is begonnen met negen verenigingen die officieel bij het project zijn aangesloten. Inmiddels zijn dit er tien. “Wij brengen ze met elkaar in contact tijdens twee platformbijeenkomsten per jaar en natuurlijk door het jaar heen als ze daar behoefte aan hebben”, vertelt Kemper. “Alle partners komen tijdens deze bijeenkomsten bij elkaar om kennis en expertise met elkaar te delen. Verschillende partners weten elkaar ook naast de georganiseerde bijeenkomsten te vinden. Zo hebben Badminton Topsport Flevoland (BTF) en de trainer van het RTC Windsurfen een ASM Talententraining opgezet in de AKT-ruimtes in Almere Poort. Hier doen meerdere Flevolandse talenten aan mee vanuit verschillende sporten”.
De waarde van andere sporten
Bij ASM wordt er vanuit vaardigheden – skills – gedacht: welke skills zijn belangrijk om sporters nog beter te maken in hun eigen sport? “Gebruik bijvoorbeeld skills uit contactsporten als voetbal, hockey, rugby en judo om kinderen te leren vallen en hun lichaam en kracht in te zetten in een duel met een tegenstander,” licht Kemper toe. “Het is een bewust programma van bewegen met de accenten van je eigen sport. Natuurlijk moet je ook nog steeds gewoon echt golfen, voetballen, verspringen, etc. om beter in deze sporten te worden. Het verschil met de visie op veelzijdig bewegen zie je vooral op de lange termijn: een betere beweger gaat het verschil maken als specialist, en een ander blijft langer plezier houden in bewegen.”
“We vinden het belangrijk dat onze jeugd veelzijdig beweegt, wat betere bewegers en sporters oplevert. Met het ASM ontwikkel je dat structureel, op langere termijn. Een weekje trainen zet weinig zoden aan de dijk. Een aantal jaren een of meer dagen per week wel. Er is zoveel meer mogelijk. Dat is waar het AKT de partners graag bij helpt, door verbindingen te leggen en kennis te delen.”
“ELKAAR VERSTERKEN DOOR VERBINDING”
Sporttrainers van de toekomst
Sportaanbieders in de wijken zoals De Schoor en Talent in Opleiding zijn inmiddels ook opgeleid in het gedachtegoed van het ASM. De Sport- en bewegingsstudenten van het MBO College Poort komen ook steeds meer in aanraking met het ASM. Deze onderwijsinstelling heeft namelijk als eerste van Nederland de MBO-module ASM in de opleiding opgenomen. “Deze studenten zijn de sporttrainers van de toekomst en kunnen ook de starters zijn bij verenigingen die nog niet met het ASM werken. Zij kunnen anderen bewust maken van deze nieuwe manier van denken. Zo breidt het gedachtegoed zich steeds verder uit.”
Over toekomst gesproken: “Het AKT kan nog veel meer betekenen voor partners: denk aan kennis over gezonde voeding en de invloed van de groeicurve op de motoriek van kinderen. Een trainer kan hierop letten en gericht op trainen. Het Partnership zelf blijven we de komende jaren goed evalueren en waar nodig bijsturen zodat onze partners echt een meerwaarde ervaren. Door het leggen van de verbinding onderling en het delen van kennis en ervaring hopen we dat het hen verder helpt in het implementeren van veelzijdig bewegen binnen hun trainingen.”
Kemper weet dat hij geduld moet hebben: “Deze nieuwe manier van denken eist aanpassingsvermogen bij trainers, omdat het anders is ten opzichte van de traditionele manier van trainen. Iedereen wil graag innoveren, maar toch blijkt het doorvoeren van veranderingen soms lastig. Met het AKT Partnership hopen we in ieder geval het netwerk te bieden dat verenigingen steunt in hun innovatie. Daarnaast streven we ernaar dat steeds meer Almeerse verenigingen het belang van veelzijdig bewegen inzien, en de stap maken naar deze nieuwe visie op sport en bewegen.”
Dit artikel is gepubliceerd in het AKT Magazine voor het 5-jarig jubileum van het Almere Kenniscentrum Talent (AKT). Op 14 februari nam wethouder Sport Julius Lindenbergh het eerste AKT Magazine in ontvangst. Hierin blikt het AKT samen met partners terug op wat er de afgelopen vijf jaar samen gerealiseerd is. Bekijk hier het originele artikel.
Datum: 2020-02
Foto’s: Fred Rotgans en Anita Riemersma