Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

AKT Magazine 7/17 MBO College Poort

Interview AKT Magazine (7/17)
Almere Kenniscentrum Talent 2015-2020

 

Eefke Stagge, Edwin Vermeulen en Sabrina van Loij
MBO College Poort

 

Het AKT en MBO College Poort werken al jaren samen. Beide partijen zetten zich in om het sportklimaat in Almere te verbeteren.

Opleidingsmanager Sport & Bewegen, Eefke Stagge, is trots op de samenwerking. “Het AKT is de verbindende factor met diverse partners. Zij zijn een drijfveer achter innovaties. Door onze samenwerking weten we deze innovaties bij de professionals van de toekomst te brengen”. De samenwerking op het gebied van het Athletic Skills Model en de AKT Sportdagen springt met name in het oog.

 

 

Athletic Skills Model
Tijdens hun opleiding Sport & Bewegen bij MBO College Poort worden studenten opgeleid in het Athletic Skills Model (ASM). Dit is uniek. Hiermee onderscheiden zij zich straks op de arbeidsmarkt van de studenten van andere Sport & Bewegen opleidingen.
“Het ASM gaat uit van een andere manier van denken over bewegen”, vertelt Edwin Vermeulen, docent Sport & Bewegen aan het MBO College Poort. “Het richt zich op veelzijdigheid van bewegen, waardoor er minder kans is op blessures en juist meer kans op betere prestaties, meer creativiteit en meer plezier. Niet de sporten zelf, maar de vaardigheden, concepten en competenties uit de sporten staan centraal.”


Ook studenten zijn enthousiast. Door het ASM kunnen zij verschillende sporten combineren waardoor zij een veelzijdige training aan sporters kunnen bieden. “Ik vind het heel gaaf om op deze manier naar bewegen te kijken. Het is anders, maar ook weer logisch”, vertelt oud-student Melanie Groenewold.
“Door het volgen van de MBO-module ASM vormt de gediplomeerde MBO-student een meerwaarde in de strijd tegen beweegarmoede”, vervolgt Vermeulen. “Ze hebben een streepje voor op de traditionele trainers en coaches die zich vaak specifiek richten op de hoofdsport en daardoor de kansen missen die er liggen in de transfers met andere sporten en beweegvormen.”

 

 


“Er is in Almere al veel geïnvesteerd in binnen- en buitenaccommodaties, zoals de AKT-ruimtes in Almere Poort en de Skills Garden in Almere Haven. Zij zijn zodanig ingericht dat het ASM volledig tot zijn recht komt. Hier maken onze studenten dan ook graag gebruik van.
Als toekomstige trainers en coaches zullen zij het ASM naar het trainingsveld, sporthal of in het zwembad brengen. Met hun lessen en trainingen kunnen zij vele Almeerders bereiken. Als MBO College Poort zijn wij trots op de sport- en bewegingsleiders en coördinatoren van de toekomst, die met kennis van de nieuwste inzichten hun opleiding afronden.”

 


Op MBO College Poort kun je kiezen voor opleidingen binnen Sport & Bewegen, Business en Vrije Tijd & Ondernemen. Het nieuwe gebouw in Almere Poort heeft een open karakter met mooie les- en praktijkruimten waar studenten gestimuleerd worden het beste uit zichzelf te halen.


 

AKT Sportdagen
Sinds vijf jaar zijn studenten van Sport & Bewegen betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse AKT Sportdagen. Zij begeleiden gedurende tien sportdagen ongeveer 4.000 kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar. Sabrina van Loij, docent bij de opleiding, is trots op de samenwerking. “Onze sportstudenten zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van spelvormen en de organisatie, van het regelen van de catering, gesprekken met de opdrachtgever tot het aansturen van vrijwilligers. Dit doen zij uiteraard onder begeleiding van onze docenten en het AKT.
Richard Teunen en Ryan Zuiver, studenten Sport & Bewegingscoördinator, hebben het afgelopen jaar de sportdagen begeleid. “Het is positief dat het AKT heel veel kinderen laat meedoen aan de AKT Sportdagen. Tijdens de voorbereidingen hadden we elke week contact met onze docenten. Zo werd bijvoorbeeld gekeken naar de WOW-factor van de spellen voor de kinderen. Er is een WOW-factor als kinderen al bij het zien van de inrichting van de sporthal staan te popelen om te sporten.
Zo jong weten ze nog niet wat ze leuk vinden. Tijdens de sportdagen wordt getest waar ze goed in zijn. Ze kunnen op hun eigen niveau meedoen. Dat is ontzettend leuk om te zien en echt genieten.”
Na afloop krijgen de kinderen terugkoppeling van de testresultaten. Van Loij: “Zo kunnen we stimuleren dat de kinderen die minder hoog scoren extra gymlessen volgen. Kinderen die juist heel goed zijn, kunnen naar de lessen van Sport+ of de ASM Academie komen.” Teunen voegt toe: “Op zo’n evenement zie je echt waar je het voor doet. En je hebt elk jaar extra vergelijkingsmateriaal.”


Dit artikel is gepubliceerd in het AKT Magazine voor het 5-jarig jubileum van het Almere Kenniscentrum Talent (AKT). Op 14 februari nam wethouder Sport Julius Lindenbergh het eerste AKT Magazine in ontvangst. Hierin blikt het AKT samen met partners terug op wat er de afgelopen vijf jaar samen gerealiseerd is. Bekijk hier het originele artikel.
 

Bekijk alle artikelen uit het AKT Magazine

Datum: 2020-02

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

NIEUWSBRIEF

Gratis elke maand het laatste nieuws, actuele ontwikkelingen, interessante artikelen en opvallende berichten rondom het Athletic Skills Model op een rij in je mailbox.