[spacer height=”150px” id=”3″]
Interview AKT Magazine (4/17)
Almere Kenniscentrum Talent 2015-2020
[wp-svg-icons icon=”bubbles-3″ wrap=”I”] René Wormhoudt
Athletic Skills Model
René Wormhoudt is de ‘vader’ van het Athletic Skills Model (ASM). “In de jaren ’90 kwam ik er bij Ajax eerst als speler en later als fysiotherapeut en trainer achter dat veelzijdigheid de basis is om goed te leren bewegen. Veelzijdigheid in bewegen relateerde ik al heel snel aan een goed ontwikkeld atletisch (voetbal)vermogen.”
Hij stelde zijn toenmalig leidinggevenden, de trainers Louis van Gaal en Co Adriaanse, voor om bewegen op muziek in te voeren naast de voetbaltrainingen. Voor een betere oriëntatie in de ruimte, balans en lenigheid. “Dat was de start van de visie. Vanaf dat moment ben ik gaan nadenken, schrijven en uitproberen. In 2002 had ik een redelijk duidelijk beeld voor een programma.” Dat jaar ging hij bij Ajax naar het Eerste Elftal als conditietrainer, waar hij zijn visie in de praktijk kon brengen.
In 2005 ging hij een jaar terug naar de jeugdopleiding. Wormhoudt: “Dat bleek uiteindelijk een superzet, want ik kon de toenmalige hoofdopleidingen van de jeugd, John van den Brom, overtuigen om het ASM te implementeren. Naast voetbal gingen we aan de slag met judo, gymnastiek, turnen en atletiek. Ook de accommodatie bij Ajax werd daarvoor aangepast.”
Wetenschappelijk onderbouwd
Intussen werd steeds meer door onderzoek aangetoond dat veelzijdig bewegen goed is voor de gezondheid. Prof. dr. Geert Savelsbergh, hoogleraar aan de faculteit Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, raakte geïnteresseerd in het ASM. “Vanaf dat moment hebben we de wetenschap steeds meer betrokken bij de ASM-visie.”
Het ASM geeft minder goede bewegers meer plezier in sport en bewegen en goede bewegers een betere basis om zich te specialiseren. “In eerste instantie werd het voor de jeugd ontwikkeld, maar nu is het doorontwikkeld voor alle leeftijden. Jong, oud, amateur of topsporter, valide of minder-valide, op elk niveau.”
Een nieuwe taal voor verbinding
“Alle mensen die bewegers beïnvloeden, kunnen deze effecten versterken. Maar vaak werken ze elkaar eerder tegen dan dat ze samenwerken en dat zie je terug in de topsport, breedtesport, het bewegingsonderwijs, de gezondheidszorg en de kunst- & cultuursector. Met z’n allen beïnvloeden die de fitheid van de bewegers, maar wel vaak vanuit een eenzijdige invalshoek. Het ASM biedt een ander inzicht via een nieuwe gemeenschappelijke taal, die alle deelnemers wel eerst moeten begrijpen. Daarvoor scholen we professionals. Dat is wat er ook in Almere is gebeurd. We helpen alle partners in de stad om het model toe te passen in hun eigen segment en het zo op maat te maken voor iedere groep of individu.”
Laten zien hoe het ook kan
In 2014 sprak Wormhoudt Arno Splinter uit Almere, oud-speler van Ajax. “Ik heb met hem gewerkt als trainer bij Ajax. Hij vertelde dat in zijn stad een concept was dat misschien aansloot bij mijn visie: het Almere Kenniscentrum Talent (AKT).” Na enkele gesprekken gingen ze samen met Martijn Postuma, Liesbeth Dirks (teammanager sportaccommodaties afdeling Onderwijs, Sport & Cultuur) en Mirjam Gosen aan de slag om dit concept vorm te geven binnen de plannen van het AKT. “Mede dankzij toenmalig wethouder René Peeters konden we in Almere beginnen met opleidingen waarbij alle doelgroepen aanwezig waren. Zowel trainers en docenten lichamelijke opvoeding als fysiotherapeuten. Zij verspreidden de visie verder.”
Inmiddels zijn er meer dan 150 mensen opgeleid, waaronder bijvoorbeeld ook de trainers van Almere City FC. Ook in het onderwijs kreeg het toepassingen. “Het MBO College Poort, opleiding Sport en Bewegen, geeft veel lessen in het AKT. Zij hebben nu het keuzevak ASM, als eerste in Nederland! Die studenten gaan het land in en laten zien hoe het ook kan.”
“Om het ASM bij het gemeentebestuur tussen de oren te krijgen, gaf ik voor het college van burgemeester en wethouders op de middenstip van de Topsporthal een presentatie, waarna ze zelf de spelvormen hebben ervaren. “Dat heeft absoluut de versnelling gegeven die we nodig hadden.”
“ER ZIT EEN INNOVATIEVE ENERGIE IN DE STAD”
Innovatieve hardware
“De innovatieve software vraagt om innovatieve hardware: dus een andere inrichting van de binnen- en buitenruimtes. Een goed voorbeeld zijn de buitenruimtes rondom het AKT in Poort. De plannen voor de inrichting van deze buitenruimtes zijn volop in ontwikkeling. Het plein voor het Topsportcentrum, het busstation bij MBO College Poort, en een hub in het Cascadepark waar alles de visie van AKT en ASM ademt. Naast de Skills Garden in Almere Haven ligt er ook een ontwerp voor de Kimwierde in Almere Haven en zijn er de eerste plannen voor Nobelhorst.” Deze ontwikkeling doen René en het AKT in samenwerking met bureau Kragten.
De gemeente gaat steeds meer de voordelen zien van de Skills Garden, meent Wormhoudt. “Traditioneel worden speelplekken ingericht voor specifieke doelgroepen, maar als de verhouding in een wijk verandert, staan die plekken leeg. De visie van het ASM leidt tot de gewenste inclusie wat gemeenten graag willen. Samen bewegen en ontmoeten voor iedereen met of zonder beperking.”
Showcase
Almere is een showcase voor het ASM. “Andere gemeenten komen op dit moment met busjes hier naartoe om te ervaren wat deze Skills Garden betekent. Gemeenten werken enorm verkokerd. De verschillende domeinen hebben moeite om samen te werken. Almere gaat hier veel efficiënter mee om door sneller naar oplossingen te zoeken. Almere is altijd geïnteresseerd in doorontwikkelen. Er zit een soort van innovatieve energie in de stad die heel goed past bij het ASM. Ik denk dat Almere nog jarenlang voorloper blijft, mede vanwege deze intrinsieke motivatie om vernieuwend te blijven.”
Toch gaat het hem nog niet snel genoeg. Zoals met kunst en cultuur, waar hij ook ideeën voor heeft. “Samen met kunstenaars specifieke ASM-elementen ontwikkelen. Ook in de zorg en voor ouderen kunnen we nog veel stappen maken. En we zijn op zoek naar nog meer manieren om mensen met een beperking zich welkom te laten voelen in de buitenruimte. Iedereen moet verleid worden.”
Dit artikel is gepubliceerd in het AKT Magazine voor het 5-jarig jubileum van het Almere Kenniscentrum Talent (AKT). Op 14 februari nam wethouder Sport Julius Lindenbergh het eerste AKT Magazine in ontvangst. Hierin blikt het AKT samen met partners terug op wat er de afgelopen vijf jaar samen gerealiseerd is. Bekijk hier het originele artikel.
Datum: 2020-02
Foto’s: Fred Rotgans en Anita Riemersma