AKT Magazine 15/17 Michael Buth; De Schoor

AKT Magazine 15/17 Michael Buth; De Schoor

[spacer height=”150px” id=”3″]

Interview AKT Magazine (15/17) Almere Kenniscentrum Talent 2015-2020

 

[wp-svg-icons icon=”bubbles-3″ wrap=”I”] Michael Buth De Schoor

 

Teamleider Team Sport Michael Buth begon als activiteitencoördinator bij De Schoor, waarbij hij overal in Almere clinics aanbood. Na schooltijd, in de wijken, voor jongeren, volwassenen en senioren. Hij groeide via kinderopbouwwerk door naar Buurtsportcoach. Nu stuurt hij combinatiefunctionarissen en buurtsportcoaches aan vanuit De Schoor. Buth: “We laten mensen kennismaken met sport en proberen ze enthousiast te krijgen. Als ze willen, kunnen ze lid worden van een vereniging die bij ze past. Het doel van het AKT is ook onze slogan: heel Almere in beweging.”

In 2016 won De Schoor de aanbesteding van de gemeente Almere voor de ondersteuning van sporten en bewegen in de stad. Voor het nieuwe Team Sport werden in 2017 tien nieuwe mensen en een aantal buurtsportcoaches aangenomen. Daarmee konden ze ook de ondersteuning uitbreiden; in plaats van 8 tot 18 jaar is de doelgroep nu van 0 tot 88 jaar. Buth: “We willen dat iedereen beweegt. Liefst duurzaam, dus dat ze structureel deelnemen aan activiteiten in de buurt. Dat kan bij een vereniging, maar ook zelf sporten kan een mooi alternatief zijn.”

   

Sport+ Combinatiefunctionarissen organiseren samen met de AKT-docenten, die ook gymleraren zijn op de scholen, elke twee weken diverse sporten voor kinderen in het naschoolse programma van het AKT. Eerst als kennismaking, later ook in wedstrijdvorm. “Daarvoor gebruiken we het Athletic Skills Model (ASM). Iedereen bij Team Sport is opgeleid volgens dat model. We werken met verschillende clusters van sporten, voor alle grondvormen van beweging. Zo train je bij basketbal ook judo-onderdelen of stoeien. Voor Sport+ kunnen kinderen zichzelf aanmelden. Ze besteden steeds twee lessen aan één sport. Zo ervaren ze zelf of ze een sport leuk vinden.” De scholen, met name de gymleraren, spelen daarin een belangrijke rol. “De gymleraar ziet de ontwikkeling van het kind. De combinatiefunctionarissen komen slechts een aantal keren per jaar langs voor hun onderdeel.” Als teamleider heeft Buth geen eigen specialiteit of cluster van sporten, al vindt hij voetbal wel het leukst en heeft hij zelf veel andere sporten uitgeprobeerd. “Het Sportbedrijf geeft ons de ruimte om te kunnen experimenteren. Andere gemeentes komen naar ons toe om te zien hoe wij het doen.”

AKT-sportdagen en Sportexperience Het AKT organiseert samen met De Schoor, de Almeerse Scholen Groep (ASG), Prisma en de opleiding Sport & Bewegen van het MBO College Poort de AKT Sportdagen. Dat zijn tien sportdagen, verspreid over vijf weken in het voorjaar. De combinatiefunctionarissen bereiden de lessen voor met de MBO-studenten en begeleiden ze als ze de lessen aan scholieren geven. Inmiddels doen hier circa 4.000 kinderen per jaar aan mee. In de herfstvakantie is er voor leerlingen in het basis- en middelbaar onderwijs van 9 tot 14 jaar de AKT Sportexperience. Kinderen kunnen door een digitale test zelf hun voorkeur aangeven en zich inschrijven voor een cluster van sporten. De combinatiefunctionarissen betrekken daar de juiste sportverenigingen bij. De eerste clinics zijn gericht op wat de kinderen leuk vinden. Een beweegtest laat zien waar ze echt goed in zijn. In de tweede ronde kunnen ze die sporten uitproberen waar ze het meeste talent voor hebben. Dan volgt een aanbod van een aantal lessen bij een vereniging, waar ze verder kunnen sporten als ze dat willen. Circa een kwart van de kinderen kiest een vervolgaanbod dat aansluit op hun talent.

Wereldkampioenschap frisbee Blijven bewegen wordt steeds belangrijker, zeker nu steeds minder jongeren buiten spelen. “Toen ik klein was deed ik veel wat vriendjes en familie deden of wat in de buurt was. Je kwam niet echt met andere sporten in aanraking. Nu wel, dankzij het Almeers Kenniscentrum Talent (AKT). Zo laten we kinderen ook kennismaken met bijvoorbeeld cricket en frisbeeën.” Met succes: zo werden bijvoorbeeld in 2016 drie Almeerders uitgezonden naar het wereldkampioenschap frisbee. “Misschien ontdekken we wel meer talenten die we anders nooit hadden ontdekt. Je kunt in Almere en regionaal doorgroeien. Het belangrijkste is dat mensen in beweging komen en gezond blijven.”

   

Samenwerking Intussen werken De Schoor, de gemeente Almere, Talent in Opleiding en Almere City FC aan het Lokaal Sportakkoord, een gemeentelijke variant van het Nationaal Sportakkoord. Buth: “Daarin zoeken we de verbinding met de vele maatschappelijke partners in de stad. De financiering van de Regionale Training Centra (RTC) gaat ook voor een deel via ons. Als we talent zien bij de scholen of in de wijk, kunnen we heel snel in gesprek met de vakleerkrachten en verenigingen. Talentontdekking is zowel het laten ontdekken van de talenten van mensen zelf als het zien van (top)sporters die boven het maaiveld uitsteken. Daar leveren wij een bijdrage aan.”

 


HEEL ALMERE IN BEWEGING


 

Droomspeelbus Met de Droomspeelbus komt De Schoor in de wijken en biedt onder meer sport- en spelmogelijkheden aan voor peuters en kleuters van 2 tot 12 jaar. Voor 2- tot 6-jarigen hebben zij met de Combinatiefunctionarissen het programma ‘Erik & Emy’ ontwikkeld, dat zorgt voor een goede motorische ontwikkeling, met leuke oefeningen waar ze diploma’s mee kunnen halen. Al vanaf 2 jaar kun je zo hun veelzijdigheid ontwikkelen. Van vallen en rollen tot springen en vangen. Dat past prima in wat het AKT voor ogen heeft

Recreatiesport Voor senioren heeft De Schoor een recreatiesportprogramma ontwikkeld met laagdrempelige activiteiten voor 55-plussers in gymzalen en buurtcentra. “Vaak voelen zij zich minder thuis bij een vereniging vanwege het aanbod. De groepstrainingen passen niet meer bij hun wensen. Wij kijken waar zij behoefte aan hebben. Zo organiseren we bijvoorbeeld walking football, waarbij niet gerend mag worden. Badminton is heel populair. En pickleball is in opkomst: een combinatie van tennis en badminton dat je 2 tegen 2 speelt met een houten batje op een klein veld met een laag net.”

Sociale cohesie Met mooi weer gaan de combinatiefunctionarissen wel eens naar de Skills Garden voor een aangepaste bootcamp. “We doen het samen met de groep. Sociale cohesie is enorm belangrijk; we zorgen er dus ook voor dat de deelnemers na afloop samen iets kunnen drinken.” Iedereen kan meedoen op zijn eigen tempo. Je betaalt alleen een klein bedrag per keer dat je deelneemt. “Dat is belangrijk, want we zien dat veel senioren niet het geld hebben om te sporten.” Voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel begon De Schoor een half jaar geleden met sport- en recreatieactiviteiten. De combinatiefunctionaris Aangepast sporten haalt de vraag op bij de inwoners en gaat in gesprek met verenigingen over een aangepast aanbod. Ook ambulant jongerenwerkers doen veel sportprojecten in de wijken, zoals Learn2Work: opleidingen tot sport- en recreatieleider, en Budo: een kickboxproject voor jongeren met een alcohol-, drugs- of gameverslaving. “Ik heb steeds meer contacten met de teamleiders van andere teams bij De Schoor, omdat die zien dat sport een toegevoegde waarde heeft. Zoals de Participatiefabriek: mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, met problemen door armoede, schulden of sociale omstandigheden. Door bewegen en gezonde voeding te integreren in het programma helpen wij ze daarbij. Vanaf 2020 gaat dat draaien.” De kern is en blijft: “Als je een sport doet die bij je past, dan heb je er plezier in. En als je plezier hebt, is de kans groot dat je je leven lang blijft bewegen.”


Dit artikel is gepubliceerd in het AKT Magazine voor het 5-jarig jubileum van het Almere Kenniscentrum Talent (AKT). Op 14 februari nam wethouder Sport Julius Lindenbergh het eerste AKT Magazine in ontvangst. Hierin blikt het AKT samen met partners terug op wat er de afgelopen vijf jaar samen gerealiseerd is. Bekijk hier het originele artikel.   Bekijk alle artikelen uit het AKT Magazine

Datum: 2020-02 Foto’s: Fred Rotgans en Anita Riemersma

 

Deel dit bericht:

ASM Course

@ Trinidad & Tobago 🇹🇹

In corporation with TT Sport a group of coaches and PE teachers followed the official ASM Instructor Course ‘Advanced’ in 2023. 

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Inspiratievideo's voor de gymles in je inbox 📥

Lukt het aanmelden niet? Mail je voornaam en achternaam en voor welke video’s je wilt aanmelden naar contact@athleticskillsmodel.nl

Met het insturen bevestig je op de hoogte zijn van onze privacyverklaring en word je automatisch toegevoegd aan de nieuwsbrief van de Athletic Skills Company. Je kan je altijd uitschrijven via de link onderaan de mailings. Met het uitschrijven schrijf je jezelf ook uit voor mailings over de  inspiratievideo’s voor de gymles.

De beste oefenstof voor de warm-up met ouderen in je inbox 📥

Met het insturen bevestig je op de hoogte zijn van onze privacyverklaring en word je automatisch toegevoegd aan de nieuwsbrief van de Athletic Skills Company. Je kan je altijd uitschrijven via de link onderaan de mailings. Met het uitschrijven schrijf je jezelf ook uit voor mailings over de ASM-OldStars video’s.

Lukt het aanmelden niet? Mail dan je e-mail, voornaam en achternaam naar contact@athleticskillsmodel.nl

Inschrijven

ASM-OLDSTARS TRAINERSCURSUS

Bekijk beschikbare data en locaties >
Wat is de Masters of Movement Community of Learners? >

Contactgegevens.Over jou.


Je hebt de keuze uit unisexmaten, van S t/m XL. Bij twijfel, kies dan een maat kleiner. 

 

Maat | Lengte/Breedte

S | 70.5/47. M | 72/50. L | 73.5/53. XL | 75/56. 2XL | 76,5/59


Betaling.Indien je werkgever betaalt, vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.De beste oefenstof in je inbox 📥

Ontvang de 3-delige selectie van de bijna 100 spel- en oefenvormen om direct toe te passen.

Samengesteld op het Athletic Skills Platform. 

Met het insturen bevestig je op de hoogte zijn van onze privacyverklaring en word je automatisch toegevoegd aan de nieuwsbrief van de Athletic Skills Company. Je kan je altijd uitschrijven via de link onderaan de mailings. Met het uitschrijven schrijf je jezelf ook uit voor mailings over VoetbalFit.

Lukt het aanmelden niet? Mail dan je e-mail, voornaam en achternaam naar contact@athleticskillsmodel.nl

Inschrijven

MASTERS OF MOVEMENTTM

Contactgegevens.Over jou.


Dieetwensen
💚🌱 We bieden standaard een vegetarische optie. Heb je aanvullende dieetwensen/allergien, laat het hieronder weten.

Je hebt de keuze uit unisexmaten, van S t/m XL. Bij twijfel, kies dan een maat kleiner. 

 

Maat | Lengte/Breedte

S | 70.5/47. M | 72/50. L | 73.5/53. XL | 75/56. 2XL | 76,5/59


Betaling.Indien je werkgever betaalt, vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.Inschrijven

ASM INSTRUCTEURSOPLEIDING SPECIALIST

Bekijk beschikbare data en locaties>
Wil je inschrijven voor de combinatie met 12 maanden Masters of Movement voor 1190 €995,-? Klik dan hier

Contactgegevens.Over jou.


Dieetwensen
💚🌱 We bieden standaard een vegetarische optie. Heb je aanvullende dieetwensen/allergien, laat het hieronder weten.

Betaling.Indien je werkgever betaalt (eventueel na afwijzing STAP-budget), vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.GELUKT 🙌

Je inschrijving is gelukt! 

Je ontvangt een automatische bevestiging in je mailbox. Heb je niks ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Inschrijven

ASM INSTRUCTEURSOPLEIDING ADVANCED

Bekijk beschikbare data en locaties>

Contactgegevens.Over jou.


Dieetwensen
💚🌱 We bieden standaard een vegetarische optie. Heb je aanvullende dieetwensen/allergien, laat het hieronder weten.

Je hebt de keuze uit unisexmaten, van S t/m XL. Bij twijfel, kies dan een maat kleiner. 

 

Maat | Lengte/Breedte

S | 70.5/47. M | 72/50. L | 73.5/53. XL | 75/56. 2XL | 76,5/59


Betaling.Indien je werkgever betaalt, vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.NIEUWSBRIEF

Het laatste nieuws, actuele ontwikkelingen, interessante artikelen en opvallende berichten rondom het Athletic Skills Model op een rij in je mailbox.