AKT Magazine 14/17 Vakgroep ASG & Prisma

AKT Magazine 14/17 Vakgroep ASG & Prisma

[spacer height=”150px” id=”3″]

Interview AKT Magazine (14/17)
Almere Kenniscentrum Talent 2015-2020

 

[wp-svg-icons icon=”bubbles-3″ wrap=”I”] Vakgroep ASG & Prisma

 

Alle kinderen in Almere kunnen zich inschrijven voor de gratis naschoolse lessen bij het AKT. De Almeerse Scholen Groep (ASG) en een ander groot schoolbestuur in Almere, Stichting Prisma, brengen daarmee de visie ‘Ieder zijn talent’ in de praktijk. Met beweegmomenten voor iedereen, op zijn of haar eigen niveau.

ASG heeft een vakgroep Bewegingsonderwijs, waar coördinatoren Oscar Scipio en Petra Schumacher samenwerken met 43 vakleerkrachten, waarvan er circa 20 AKT-lessen geven, zoals Jeroen Hukema en Sander Geurtsen. Rienk Koelman is coördinator van de vakgroep Bewegingsonderwijs bij Prisma. Deze vakgroep bestaat uit 18 vakleerkrachten. Met de ASG en Prisma heeft het AKT al een heel grote dekking in de stad. Het wordt gecoördineerd door Prisma en ASG maar kinderen van andere scholen in Almere zoals de Scholengroep Katholiek Onderwijs (SKO) kunnen zich ook inschrijven.

 

 

Binnen Almere waren er voorheen veel kortlopende sportprojecten. Het AKT-team creëerde langdurige gratis projecten in een bekende omgeving van de kinderen. De lesroosters van de vakleerkrachten werden gekoppeld aan de naschoolse lessen, waardoor de lessen na schooltijd konden worden ingevuld. De kracht van het AKT-project is: een vast gezicht in de wijk, allemaal lesgeven vanuit dezelfde visie en de kinderen voelen zich veilig en prettig. De vakleerkrachten die de naschoolse lessen geven komen een aantal keren per jaar bijeen voor het delen van kennis. Koelman: “Oscar heeft mij gevraagd om met Prisma aan te sluiten bij het AKT project, om hiermee nog meer kinderen te bereiken. Deze samenwerking tussen deze twee schoolbesturen draagt hieraan bij.”

Naschools programma
Scipio: “Vanuit het onderwijs zochten wij mogelijkheden om de bewegingslessen uit te breiden en de leerlingen meer maatwerk te bieden. De gemeente had een provinciale subsidie gekregen om het AKT op te zetten, zodat we over een jaar of tien meer mensen aan het bewegen hebben met misschien wel Almeerse Olympiërs. Onze redenering was, dat als je meer talent wilt creëren, je onderaan moet beginnen om deze kinderen beter te maken.” Ze dachten na over een naschools programma en ontwikkelden vijf verschillende lessen:
• KidsXtra, extra gymlessen voor kinderen die beter en met meer zelfvertrouwen willen bewegen;
• SportXtra, extra sport en gym voor kinderen uit het speciaal onderwijs;
• Gym+: een extra gymles voor kinderen uit groep 1 tot en met 5;
• Sport+: sportlessen voor kinderen uit groep 6 tot en met 8, in samenwerking met de combinatiefunctionarissen die ze laten kennismaken met verschillende sporten;
• ASM Academie: een extra beweegmoment voor talentvolle bewegers uit groep 5 tot en met 8.
De inhoud van de lessen is terug te vinden op: sportiefalmere.nl

Vakleerkrachten
De KidsXtra-lessen en de ASM Academie zijn op uitnodiging. Schumacher: “De vakleerkrachten zijn de drijvende kracht achter het programma. Zij hebben zicht op kinderen die zorg nodig hebben of al veel talent hebben. En zij kunnen kinderen stimuleren om zich in te schrijven.” Geurtsen werkt op de Columbusschool als vakleerkracht en is sinds vorig jaar lid van het AKT-team. Hij bedenkt ook ASM-lessen. “Op de Columbusschool worden vier van de vijf naschoolse lessen gegeven. Dat kan omdat de school groot is en dus in de wijk veel (potentiële) deelnemers wonen en alle faciliteiten en benodigde docenten aanwezig zijn.”
Hukema schoof in 2019 aan bij het AKT-team. Hij geeft al wel vier jaar les volgens het ASM.

 

 

Gegroeid
Scipio: “Ons streven is om de kinderen met plezier te laten bewegen op een plek waar zij zich prettig voelen. Wij zijn een soort beweegvereniging tussen school en sportvereniging in, waarbij de nadruk ligt op het pedagogische vlak en niet op het competitieve vlak.” Schumacher startte vijf jaar geleden met vakleerkrachten Oscar Scipio, André Kemper en Wiebe Faber de naschoolse lessen op. “Het eerste half jaar hebben we onze plannen uitgewerkt en zijn we op drie locaties begonnen met pilots”, zegt Schumacher. Het team organiseert nu 62 verschillende naschoolse lessen per week, met ruimte voor 1.100 kinderen, op 11 locaties.

 


VAN GYMMEN NAAR SPORTEN


 

AKT-shirt
Die AKT-aanpak heeft impact. Koelman: “Het leeft wel: mensen zien mij in mijn AKT-trainingspak en spreken mij aan, vragen of zij hun kind ook mee kunnen laten doen.” Geurtsen vult aan: “Kinderen weten ons ook te vinden en vragen of en wanneer ze (weer) mee mogen doen met de naschoolse lessen. De kinderen die eerder Gym+ deden, schuiven nu bijvoorbeeld door naar Sport+, ze blijven aan ons verbonden. We hebben er dan ook bewust voor gekozen om ze een AKT-shirt te geven, zodat ze zich deel voelen van een club en trots zijn om mee te doen.
Bij nieuwe lessen zitten ze al vrijwel direct op 70% aanmeldingen. Soms is er een wachtlijst. Geurtsen: “Als AKT zorg je voor een derde beweegmoment voor die doelgroep, naast buitenspelen en de gymles op school. Voor sommigen is dit echter pas het eerste beweegmoment naast school.”

Toernooien
Ook via De Schoor en kinderfysiotherapeuten krijgt het team aanmeldingen binnen. En er zijn meer plannen. Schumacher: “In de toekomst willen we kinderen ook bij verenigingen op de juiste plek krijgen. Meer connecties, meer toernooien en vooral meer en langer bewegen.” Scipio: “De kinderen die meedoen aan de ASM Academie doen iedere vier weken een andere sport. Aan het eind van het jaar willen we die talenten samenbrengen en met elkaar laten sporten.” Geurtsen vult aan: “We zijn bezig met een toernooi om alle ASM’ers de geoefende sporten tegen elkaar te laten spelen.”

Bewegingsniveau
Het AKT-team werkt nauw samen met de opleiding Sport & Bewegen van het MBO College Poort. Enkele studenten doen hun examen tijdens AKT Sportdagen. Ook de eerstejaars studenten hebben een belangrijke rol met de begeleiding van de kinderen.
Tijdens de sportdagen gebruiken ze de MQ Scan, zodat de gemeente kan zien wat het bewegingsniveau is van de leerlingen. Scipio: “De testgegevens van de sportdagen kunnen we vergelijken met het landelijk gemiddelde. In Almere zijn in de jongste groepen gemiddeld meer zorgleerlingen. Maar in groep 7/8 lopen we voor op het landelijke gemiddelde. We zouden graag zien dat er meer aandacht komt voor bewegen bij de kleuters, zodat we sneller betere resultaten zien, al vanaf groep 3.”


Dit artikel is gepubliceerd in het AKT Magazine voor het 5-jarig jubileum van het Almere Kenniscentrum Talent (AKT). Op 14 februari nam wethouder Sport Julius Lindenbergh het eerste AKT Magazine in ontvangst. Hierin blikt het AKT samen met partners terug op wat er de afgelopen vijf jaar samen gerealiseerd is. Bekijk hier het originele artikel.
 

Bekijk alle artikelen uit het AKT Magazine

Datum: 2020-02
Foto’s: Fred Rotgans en Anita Riemersma

 

Deel dit bericht:

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Inspiratievideo's voor de gymles in je inbox 📥

Lukt het aanmelden niet? Mail je voornaam en achternaam en voor welke video’s je wilt aanmelden naar contact@athleticskillsmodel.nl

Met het insturen bevestig je op de hoogte zijn van onze privacyverklaring en word je automatisch toegevoegd aan de nieuwsbrief van de Athletic Skills Company. Je kan je altijd uitschrijven via de link onderaan de mailings. Met het uitschrijven schrijf je jezelf ook uit voor mailings over de  inspiratievideo’s voor de gymles.

De beste oefenstof voor de warm-up met ouderen in je inbox 📥

Met het insturen bevestig je op de hoogte zijn van onze privacyverklaring en word je automatisch toegevoegd aan de nieuwsbrief van de Athletic Skills Company. Je kan je altijd uitschrijven via de link onderaan de mailings. Met het uitschrijven schrijf je jezelf ook uit voor mailings over de ASM-OldStars video’s.

Lukt het aanmelden niet? Mail dan je e-mail, voornaam en achternaam naar contact@athleticskillsmodel.nl

Inschrijven

ASM-OLDSTARS TRAINERSCURSUS

Bekijk beschikbare data en locaties >
Wat is de Masters of Movement Community of Learners? >

Contactgegevens.Over jou.


Je hebt de keuze uit unisexmaten, van S t/m XL. Bij twijfel, kies dan een maat kleiner. 

 

Maat | Lengte/Breedte

S | 70.5/47. M | 72/50. L | 73.5/53. XL | 75/56. 2XL | 76,5/59


Betaling.Indien je werkgever betaalt, vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.De beste oefenstof in je inbox 📥

Ontvang de 3-delige selectie van de bijna 100 spel- en oefenvormen om direct toe te passen.

Samengesteld op het Athletic Skills Platform. 

Met het insturen bevestig je op de hoogte zijn van onze privacyverklaring en word je automatisch toegevoegd aan de nieuwsbrief van de Athletic Skills Company. Je kan je altijd uitschrijven via de link onderaan de mailings. Met het uitschrijven schrijf je jezelf ook uit voor mailings over VoetbalFit.

Lukt het aanmelden niet? Mail dan je e-mail, voornaam en achternaam naar contact@athleticskillsmodel.nl

Inschrijven

MASTERS OF MOVEMENTTM

Contactgegevens.Over jou.


Dieetwensen
💚🌱 We bieden standaard een vegetarische optie. Heb je aanvullende dieetwensen/allergien, laat het hieronder weten.

Je hebt de keuze uit unisexmaten, van S t/m XL. Bij twijfel, kies dan een maat kleiner. 

 

Maat | Lengte/Breedte

S | 70.5/47. M | 72/50. L | 73.5/53. XL | 75/56. 2XL | 76,5/59


Betaling.Indien je werkgever betaalt, vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.Inschrijven

ASM INSTRUCTEURSOPLEIDING SPECIALIST

Bekijk beschikbare data en locaties>
Wil je inschrijven voor de combinatie met 12 maanden Masters of Movement voor 1190 €995,-? Klik dan hier

Contactgegevens.Over jou.


Dieetwensen
💚🌱 We bieden standaard een vegetarische optie. Heb je aanvullende dieetwensen/allergien, laat het hieronder weten.

Betaling.Indien je werkgever betaalt (eventueel na afwijzing STAP-budget), vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.GELUKT 🙌

Je inschrijving is gelukt! 

Je ontvangt een automatische bevestiging in je mailbox. Heb je niks ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Inschrijven

ASM INSTRUCTEURSOPLEIDING ADVANCED

Bekijk beschikbare data en locaties>

Contactgegevens.Over jou.


Dieetwensen
💚🌱 We bieden standaard een vegetarische optie. Heb je aanvullende dieetwensen/allergien, laat het hieronder weten.

Je hebt de keuze uit unisexmaten, van S t/m XL. Bij twijfel, kies dan een maat kleiner. 

 

Maat | Lengte/Breedte

S | 70.5/47. M | 72/50. L | 73.5/53. XL | 75/56. 2XL | 76,5/59


Betaling.Indien je werkgever betaalt, vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.NIEUWSBRIEF

Het laatste nieuws, actuele ontwikkelingen, interessante artikelen en opvallende berichten rondom het Athletic Skills Model op een rij in je mailbox.