[spacer height=”150px” id=”3″]
Interview AKT Magazine (13/17)
Almere Kenniscentrum Talent 2015-2020
[wp-svg-icons icon=”bubbles-3″ wrap=”I”] Rudi Tuijn
Topsport Flevoland
“Het AKT is een uniek programma, omdat het zo groots is opgezet: dat zie je eigenlijk nergens. Iedere leerling die deelneemt ontwikkelt zich op zijn of haar eigen niveau. Met talentontwikkeling creëer je het klimaat waarin dat kan. Het draait niet alleen om topsport, al is dat binnen onze werkzaamheden bij Topsport Flevoland wel de focus.”
Rudi Tuijn werkt elf jaar bij Sportservice Flevoland & Topsport Flevoland en is iets meer dan een jaar directeur. Topsport Flevoland is een bedrijfsonderdeel binnen Sportservice Flevoland. “Onze grootste opdrachtgever is de provincie. Elke provincie heeft een provinciale sport organisatie, maar niet elke organisatie is een Olympisch steunpunt. Sportservice Flevoland is dat wel. Samen met Noord-Holland vormen wij de regio Noordwest en zijn wij het aanspreekpunt voor het NOC*NSF in Flevoland. We richten ons op de individuele begeleiding van sporters door bijvoorbeeld de inzet van sportpsychologen en sport diëtisten. En op de begeleiding en ontwikkeling van Regi onale Training Centra (RTC).”
Korte lijnen
Sportservice Flevoland is aanvullend aan gemeenten op gemeenteoverstijgende thema’s, zoals de gehandicap tensport en talentontwikkeling. “Toenmalig wethouder Sport René Peeters wilde in Almere het Almere Kennis centrum Talent (AKT) ontwikkelen omdat bewegen be langrijk is, én hij ruimte wilde geven aan de ontwikkeling van sporttalenten. Bovendien vond hij het goede promotie voor de stad.”
Als partner van het AKT verbindt Sportservice Flevoland de RTC’s aan het AKTprogramma, met name door de scholing van coaches in het Athletic Skills Model (ASM). In Almere zijn zes RTC’s: triathlon, zeilen, windsurfen, handboogschieten, badminton en taekwondo. Skiën is de zevende, alleen heeft deze nog geen formele RTC status. Voetbalclub Almere City is de achtste, maar de KNVB spreekt formeel niet over RTC’s. Tuijn: “Wij helpen de sportbonden bij het opzetten van een RTC en faciliteren en coördineren bestaande trainingscentra.”
Topsporters
“We zijn al lang geleden begonnen met het begeleiden van topsporters. Zo zijn bijvoorbeeld Kiran Badloe en Lilian de Geus twee absolute toppers geworden bij het windsurfen en is Kim Kalee hard op weg bij het fietsen. Kim is ontdekt op de TeamNL Talentdag van het NOC*NSF in Flevoland.” Zij komt nu uit voor het Nederlandse Talententeam als baanwielrenster.
Topsporters profiteren van het AKT. “Iedere maandag avond is er een talententraining in Almere Poort speciaal voor sporttalenten en topsporters van de RTC’s. De deelnemers krijgen twee uur ASM-training, waarbij wij de zaal huren en de gemeente de trainer betaalt. Hoofddoel is dat deze sporters hun talent als allround atleet zo ver mogelijk kunnen ontwikkelen.”
Er zijn wel randvoorwaarden voor dit succes: “Je kunt de faciliteiten zo goed mogelijk maken, maar uiteindelijk gaat het ook om de fysieke en mentale aanleg. Door het all round bewegen kunnen ze eventueel ook in andere sporten gaan uitblinken. Die bijvangst is belangrijk genoeg om hierin te investeren. Zij zijn en blijven bijvoorbeeld betrokken bij de sport, als beoefenaar of als trainer/coach.”
Keuzes
“Almere zet zichzelf op de kaart als stad die echt aan talentontwikkeling doet. Ze geeft mensen een kans. De gemeente wordt heel veel gevraagd om te vertellen hoe ze werken met het AKT. Er komen steeds meer bonden naar Almere om een RTC op te starten. Zo veel dat we nu keuzes moeten maken: is het een kernsport, is er genoeg draagvlak voor, zijn er voldoende sporters?
Iedereen krijgt binnen het AKT een programma op maat om zijn of haar talent op eigen niveau te ontwikkelen. “Als je iedereen mee wilt laten doen, hoef je niet te kijken naar doelgroepen. Bij kinderen ben je er al vroeg bij en sport als middel is heel goed voor de sociale cohesie en gezondheid.”
“Er is nog veel winst te behalen”
Winst
Tuijn ziet meer kansen: “We zijn er nog niet, er is ontzettend veel te winnen. Het is pas geslaagd als alle scholen meedoen aan veelzijdig bewegen. En we uit kunnen breiden naar andere gemeenten.” Ook wil hij de ASM Academie, de naschoolse lessen waar de goede bewegers samenkomen, meer bij de RTC’s krijgen. “Vaak zijn de deelnemers nog wat te jong, maar het is een enorme vijver met sporttalent. Die goede bewegers willen we eer der laten doorstromen van het AKT-onderwijsprogramma naar de talentenprogramma’s van de RTC’s.” Er zijn dus nog voldoende uitdagingen.
Dit artikel is gepubliceerd in het AKT Magazine voor het 5-jarig jubileum van het Almere Kenniscentrum Talent (AKT). Op 14 februari nam wethouder Sport Julius Lindenbergh het eerste AKT Magazine in ontvangst. Hierin blikt het AKT samen met partners terug op wat er de afgelopen vijf jaar samen gerealiseerd is. Bekijk hier het originele artikel.
Datum: 2020-02