AKT Magazine 1/17 André Kemper, Tim Tier-van Lit en Martijn Postuma; Almere Kenniscentrum Talent

AKT Magazine 1/17 André Kemper, Tim Tier-van Lit en Martijn Postuma; Almere Kenniscentrum Talent

[spacer height=”150px” id=”3″]

Interview AKT Magazine (1/17) Almere Kenniscentrum Talent 2015-2020

 

[wp-svg-icons icon=”bubbles-3″ wrap=”I”] André Kemper, Tim Tier-van Lit en Martijn Postuma Projectteam Almere Kenniscentrum Talent

 

Vijf jaar geleden is het convenant ‘Almere Kenniscentrum Talent’ (AKT) ondertekend. De provincie had subsidie verstrekt vanuit het Investeringsprogramma Flevoland Almere (IFA). De oorspronkelijke insteek was een programma met bijbehorende faciliteiten op te zetten die waren gericht op talentherkenning. Al snel werd dit omgezet naar talentontwikkeling. De centrale uitdaging: hoe krijg je de Almeerders meer aan het bewegen en hoe krijg je ze beter aan het bewegen op alle niveaus?

Het projectteam AKT van de afdeling Onderwijs, Sport & Cultuur van de gemeente Almere bestaat uit drie personen: projectleider Martijn Postuma (tot maart 2020), projectadviseur André Kemper en de eind 2019 aangetrokken projectadviseur Tim Tier – van Lit. Postuma begon vijf jaar geleden met Mirjam Gosen. Samen met beleidsadviseur Sport Rogier Koreman, die in 2019 afscheid nam, zorgde hij dat de visie op talentontwikkeling ook in de huidige Sportnota landde. Postuma: “Toen we begonnen was talentontwikkeling voor alle partijen die we spraken een mooi verbindend element. Het ASM werd de rode draad van ons project.”

   

Groei Het naschoolse sport- en beweegprogramma was het eerste project van het AKT. Postuma: “Daarna hebben we op alle niveaus projecten en pilots opgezet, met als één van de eye catchers de opening van de AKT-ruimtes in Almere Poort in 2017. De pilots zijn uitgegroeid tot een vast onderdeel van ons programma. Zo organiseren we nu bijvoorbeeld de naschoolse lessen voor 1.100 kinderen op totaal 11 locaties.” Het provinciale project eindigde na tweeëneenhalf jaar, op 31 augustus 2017. Projectleider Mirjam Gosen vertrok. Postuma: “André begon de dag erna. Mirjam leidde het project, ik heb haar geholpen om de ambitie te vertalen naar de Almeerse situatie.” Zelf komt hij uit het sportmanagement, “maar het is prettig dat je ook een slag kunt maken op de inhoud, uit het vak zelf.” Kemper was voorheen werkzaam bij de Almeerse Scholen Groep (ASG) en zat vanuit zijn functie in de coördinatiegroep van de AKT Naschoolse lessen. Hij maakte vervolgens de overstap naar het AKT: “Ze zochten iemand uit de sportwereld die de taal sprak van het bewegingsonderwijs.” In oktober 2015 begon de eerste opleiding voor docenten en coaches. Steeds meer mensen gingen de ASM-opleiding volgen. De vraag naar informatie en ondersteuning van het AKT nam toe. Na vijf jaar werd het zo druk dat ze Tier – van Lit erbij vroegen. Kemper: “De ontwikkeling van het AKT gaat snel: steeds meer partijen en verenigingen kloppen bij ons aan en tonen interesse. Vandaar dat we extra hulp nodig hadden. Zo kwam Tim erbij.” Tier – van Lit heeft net als Kemper een ALO-achtergrond. Hij werkte als combinatiefunctionaris bij De Schoor en als gymleerkracht in Almere voor hij bij het AKT kwam. “Ik heb op diverse scholen in Almere gewerkt en was veel met verenigingen in contact. Onder meer voor de AKT Sportdagen, de AKT Sportexperience en het MBO College in Poort.”

   

Boost Het team krijgt dit schooljaar ook ondersteuning van een stagiair van de opleiding Sportkunde van Hogeschool Windesheim, die onderzoekt hoe het AKT de naschoolse lessen een vervolg in het voortgezet onderwijs kan geven. Kemper: “Afhankelijk van de wensen van deze scholen kunnen we komende jaren het voortgezet onderwijs een boost geven. En we willen dat als mensen de naam AKT horen, ze de link met bewegen leggen. Ook de sportprofessionals willen we aan het denken zetten over hun oefenstof en de kwaliteit in bewegen.” Postuma vult aan: “We hebben al meer dan 500 sportprofessionals bereikt door onze presentaties en rondleidingen bij de AKT accommodaties. We hoeven mensen niet het hele AKT-verhaal te vertellen, als ze maar in aanraking komen met delen ervan, overal in de stad. Ik was positief verrast over hoeveel mensen de Skills Garden in het Stadswerfpark in Almere Haven kennen. 1.100 kinderen nemen deel aan het naschoolse programma: hun ouders, broertjes, zusjes en vriendjes kennen het AKT daardoor ook.”

   

Ambities Waar willen de heren na dit vijfjarig jubileum aan gaan werken? Tier – van Lit: “We willen de AKT-vlek nog groter maken in de stad en leidend worden op het gebied van bewegen, niet alleen voor de topsport. Op naar nog mooier en groter! En aan de slag met nieuwe punten, zoals de zorg, die bijvoorbeeld kan aansluiten bij de KidsXtra-lessen. Het is een maatschappelijk belang voor de stad.” Kemper vult aan: “Een deel van de Almeerse kinderen heeft meer moeite met bewegen dan gemiddeld en komt in een zorgtraject. We hebben nog niet zo veel contact met dat speelveld, zoals fysiotherapeuten. We zoeken hier nog meer verbinding, ook met zorginstellingen zoals revalidatiecentra, om het belang voor veelzijdigere oefeningen nog breder bekend te maken.” Kemper: “Terugkijkend is het heel erg snel gegaan. Alles was vijf jaar geleden nieuw. Nu hebben we de gelegenheid om meer de diepte in te gaan. We hebben het nu goed voor elkaar en zijn op zoek naar nieuwe verbindingen, zoals het kwalitatief inrichten van scholen. Bijvoorbeeld de trappen aantrekkelijker maken, zodat je ongemerkt bewegen stimuleert. Elk Almeers kind wil je in beweging krijgen. Kinderen hebben er recht op om meer te bewegen, maar dan moeten ze wel weten dat de mogelijkheden er zijn. We willen onze visie laten landen in de topsport, breedtesport en zorg ineen.”

 

Totaalaanpak voor talentontwikkeling Postuma: “In vijf jaar tijd hebben we aan elementen van de huidige piramide van het AKT kunnen bouwen. Die bestaat uit het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs, de sportverenigingen, de Regionale Trainingscentra en de sportaccommodaties. We hebben nu een totaalaanpak voor talentontwikkeling. Het is een aanpak die wordt gezien, ook in de rest van het land. Als we aansprekend willen blijven, zullen we moeten blijven groeien en vernieuwen.” Hij ziet dat breed: “We willen doorontwikkeling in het voortgezet onderwijs, een link naar de zorg en het ASM op meer plekken laten landen, bijvoorbeeld in de nieuwe campus in Nobelhorst. Daar is ruimte voor primair en voortgezet onderwijs, een sporthal en een Skills Garden. Ook in de zorg is nog een slag te maken met de manier waarop je traint. We staan aan de vooravond van een andere kijk op sporten en bewegen. Ik vind het mooi om te zien dat we daarmee in Almere vooroplopen. Zo wordt ook de vijver van sporttalenten groter. Hoe meer mensen sporten en bewegen, hoe groter de top. Bewegend leren als verbindend element, dat is wat we willen.”


Dit artikel is gepubliceerd in het AKT Magazine voor het 5-jarig jubileum van het Almere Kenniscentrum Talent (AKT). Op 14 februari nam wethouder Sport Julius Lindenbergh het eerste AKT Magazine in ontvangst. Hierin blikt het AKT samen met partners terug op wat er de afgelopen vijf jaar samen gerealiseerd is. Bekijk hier het originele artikel.   Bekijk alle artikelen uit het AKT Magazine

Datum: 2020-02 Foto’s: Fred Rotgans en Anita Riemersma

 

Deel dit bericht:

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Luister terug.

Inspiratievideo's voor de gymles in je inbox 📥

Lukt het aanmelden niet? Mail je voornaam en achternaam en voor welke video’s je wilt aanmelden naar contact@athleticskillsmodel.nl

Met het insturen bevestig je op de hoogte zijn van onze privacyverklaring en word je automatisch toegevoegd aan de nieuwsbrief van de Athletic Skills Company. Je kan je altijd uitschrijven via de link onderaan de mailings. Met het uitschrijven schrijf je jezelf ook uit voor mailings over de  inspiratievideo’s voor de gymles.

De beste oefenstof voor de warm-up met ouderen in je inbox 📥

Met het insturen bevestig je op de hoogte zijn van onze privacyverklaring en word je automatisch toegevoegd aan de nieuwsbrief van de Athletic Skills Company. Je kan je altijd uitschrijven via de link onderaan de mailings. Met het uitschrijven schrijf je jezelf ook uit voor mailings over de ASM-OldStars video’s.

Lukt het aanmelden niet? Mail dan je e-mail, voornaam en achternaam naar contact@athleticskillsmodel.nl

Inschrijven

ASM-OLDSTARS TRAINERSCURSUS

Bekijk beschikbare data en locaties >
Wat is de Masters of Movement Community of Learners? >

Contactgegevens.Over jou.


Je hebt de keuze uit unisexmaten, van S t/m XL. Bij twijfel, kies dan een maat kleiner. 

 

Maat | Lengte/Breedte

S | 70.5/47. M | 72/50. L | 73.5/53. XL | 75/56. 2XL | 76,5/59


Betaling.Indien je werkgever betaalt, vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.De beste oefenstof in je inbox 📥

Ontvang de 3-delige selectie van de bijna 100 spel- en oefenvormen om direct toe te passen.

Samengesteld op het Athletic Skills Platform. 

Met het insturen bevestig je op de hoogte zijn van onze privacyverklaring en word je automatisch toegevoegd aan de nieuwsbrief van de Athletic Skills Company. Je kan je altijd uitschrijven via de link onderaan de mailings. Met het uitschrijven schrijf je jezelf ook uit voor mailings over VoetbalFit.

Lukt het aanmelden niet? Mail dan je e-mail, voornaam en achternaam naar contact@athleticskillsmodel.nl

Inschrijven

MASTERS OF MOVEMENTTM

Contactgegevens.Over jou.


Dieetwensen
💚🌱 We bieden standaard een vegetarische optie. Heb je aanvullende dieetwensen/allergien, laat het hieronder weten.

Je hebt de keuze uit unisexmaten, van S t/m XL. Bij twijfel, kies dan een maat kleiner. 

 

Maat | Lengte/Breedte

S | 70.5/47. M | 72/50. L | 73.5/53. XL | 75/56. 2XL | 76,5/59


Betaling.Indien je werkgever betaalt, vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.Inschrijven

ASM INSTRUCTEURSOPLEIDING SPECIALIST

Bekijk beschikbare data en locaties>
Wil je inschrijven voor de combinatie met 12 maanden Masters of Movement voor 1190 €995,-? Klik dan hier

Contactgegevens.Over jou.


Dieetwensen
💚🌱 We bieden standaard een vegetarische optie. Heb je aanvullende dieetwensen/allergien, laat het hieronder weten.

Betaling.Indien je werkgever betaalt (eventueel na afwijzing STAP-budget), vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.GELUKT 🙌

Je inschrijving is gelukt! 

Je ontvangt een automatische bevestiging in je mailbox. Heb je niks ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Inschrijven

ASM INSTRUCTEURSOPLEIDING ADVANCED

Bekijk beschikbare data en locaties>

Contactgegevens.Over jou.


Dieetwensen
💚🌱 We bieden standaard een vegetarische optie. Heb je aanvullende dieetwensen/allergien, laat het hieronder weten.

Je hebt de keuze uit unisexmaten, van S t/m XL. Bij twijfel, kies dan een maat kleiner. 

 

Maat | Lengte/Breedte

S | 70.5/47. M | 72/50. L | 73.5/53. XL | 75/56. 2XL | 76,5/59


Betaling.Indien je werkgever betaalt, vul dan onderstaande velden in. Zo niet, ga dan door naar stap 4.
Let op: Controleer bij je organisatie voor de juiste factuur- en contactgegevens.

Voorwaarden.NIEUWSBRIEF

Het laatste nieuws, actuele ontwikkelingen, interessante artikelen en opvallende berichten rondom het Athletic Skills Model op een rij in je mailbox.